Ana SayfaGüncel10 Ekim Katliamı anmasında gözaltına alınanlar serbest

10 Ekim Katliamı anmasında gözaltına alınanlar serbest

HABER MERKEZİ – 10 Ekim Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmak için katliamın yaşandığı Ankara Gar Meydanı’na yürüyen yaşamını yitirenlerin yakınları ve demokratik kitle örgütlerine müdahale eden polis, 11 kişiyi gözaltına aldı. 11 kişi ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı’nda yapılmak istenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne IŞİD tarafından düzenlenen ve canlı bomba saldırısında yaşamını yitiren 103 insanı anmak için, Ulus Metro çıkışında bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, katliamın meydana geldiği Gar Meydanı’na yürümek istedi.

Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ile CHP Milletvekilli Murat Emir, HDP’li vekiller Kemal Bülbül ve Mehmet Rüştü Tiryaki’nin de aralarında bulunduğu kitle, metro çıkışında polisler tarafından engellendi.

Polisler, yürüyüşe pandemi gerekçesiyle izin verilmeyeceğini söyledi.

Kitleye müdahale eden polis, 11 kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar Ankara Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifade işlemlerinin ardından Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

11 kişi hastanedeki işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

Gözaltına alınanlar hakkında, “2911 sayılı kanuna muhalefet etmek” ve “polise görevini yaptırmamak” gerekçesiyle işlem yapıldığı belirtildi.

Serbest bırakılan eylemciler hastane önünde kısa bir açıklama yaptı.

Burada Ankara’daki gençlik örgütleri adına konuşan Şamil Parlak, polislerin kendilerini tehdit ettiğini söyledi.

5 yıl önce bizi katledenler, bugün bize saldırdılar. Anma yapmamızı engellemeye çalıştılar, ama biz anmamızı gerçekleştirdik. Ankara Güvenlik Şube Müdürü bugün bizi ‘Sizi bu sokaklarda gezdirmeyiz’ diyerek açık açık tehdit etti. Biz 5 yıldır bu sokaklardayız, bu katiller ile mücadele etmeye devam ediyoruz. 5 yıl değil, 50 yıl geçse her zaman bu sokaklarda olmaya, katillerin karşısında durmaya devam edeceğiz, katillerden hesap sormaya devam edeceğiz. Katliamı unutmak, katilleri affetmek yok.

Polisin müdahalesinin ardından anmaya katılmak için başka bir noktada bir araya gelen aileler ve demokratik kitle örgütlerine de “pandemi” gerekçesiyle izin verilmeyeceği belirtildi.

Grup, polisin ‘dağılın’ anonsuna karşı, “Katil devlet hesap verecek” ve “10 Ekim’i unutma unutturma” sloganlarıyla yolu trafiğe kapattı.

Gar önüne geçişine izin verilmeyen kitle, Ulus metro çıkışında katliamda yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Katliamda hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okunarak, ‘yaşıyor’ sloganı atıldı.

Anmaya HDP Milletvekilleri Oya Ersoy, Kemal Bülbül, Rüştu Tiryaki, Kemal Peköz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 10 Ekim-Der Başkanı Mehtap Sakinci, TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.


Karınca, Mezopotamya Ajansı, ETHA

10 Ekim Katliamı’nın üzerinden beş yıl geçti


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hatay'daki yangın sürüyor: Gözaltılar var
Sonraki Haber
Covid-19: Toplam vaka sayısı 37 milyonu aştı