Ana SayfaGüncelDokuz ilde ev baskınları: Çok sayıda gözaltı var

Dokuz ilde ev baskınları: Çok sayıda gözaltı var

HABER MERKEZİ – Birçok kentte düzenlenen ev baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alınırken, yurttaşların darp edildikleri belirtildi.

Diyarbakır, Siirt, Van, Elazığ, Mardin, Şırnak, Ankara, Batman ve İzmir’de yapılan ev baskınlarından çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre, Diyarbakır’da sabah saatlerinde bazı adreslere polislerce baskın düzenlendi.

Evlerde yapılan aramalarının ardından Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Aziz Yağmur ile Mehmet Yalçın gözaltına alındı.

Haberde, Aziz Yağmur’un evine yapılan baskında polislerin, kapıyı kırıp içeri girdiği, ardından evde bulunan dört kişiyi bir odada yüzüstü yere yatırdığı ve başlarına silah doğrulttuğu, Ümit Akbıyık’ın bu esnada silah dipçiği ile darp edildiği belirtildi.

Polislerin, Çeko Mimkara ile Aziz Yağmur’un kardeşleri Mehmet ve Furkan Yağmur’un sırtına bastıkları ve darp ederek hakaret ve tehditlerde bulundukları da ifade edildi.

Evdeki tüm eşyaların dağıtıldığı belirtilirken, polislerin telefonlar ve kitaplara el koyduğu kaydedildi.

Ümit Akbıyık ve Çeko Mimkara’nın, darp raporu almak için hastaneye başvurduğu öğrenildi.

Kentteki gözaltı sayısının artabileceği ifade edilirken, gözaltıların gerekçesi hakkında ise bilgi yok.

Siirt ve Van’da en az beş gözaltı

Siirt’te ise İl Genel Meclisi Üyesi Cemile Altan’ın evine sabah saatlerinde çok sayıda zırhlı araç ve özel harekat polisi eşliğinde baskın düzenlendi.

Evde yapılan aramanın ardından Altan gözaltına alınarak, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Van’da da sabah saatlerinde çok sayıda eve eş zamanlı baskın düzenlendi. Baskınlarda Deniz Adar Eldemir, Dilaver Eldemir, Ferhat Azan ve Arjin Tuncer gözaltına alındı.

Aynı soruşturma kapsamında Ferhat Eldemir’in de Elazığ’da gözaltına alındığı öğrenildi.

Mardin ve Şırnak’ta iki siyasetçi gözaltında

DBP Kızıltepe İlçe Eşbaşkanı Mahmut Damar, Mardin’in Kızıltepe ilçesinde sabah saatlerinde polislerince evine yapılan baskınla gözaltına alındı.

Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Damar, evinde yapılan aramanın ardından İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Ayrıca Mardin Barosu avukatlarından Abdülkadir Güner, hakkında başlatılan bir soruşturma kapsamında ifade vermek için gittiği Mardin İl Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltına alındı.

Güner’in hakkındaki soruşturmanın “örgüt propagandası” iddiasıyla başlatıldığı öğrenildi. Mardin Cumhuriyet Savcılığı, Güner hakkında 2 günlük gözaltı kararı aldı.

Şırnak’ın İdil ilçesinde de sabah saatlerinde yapılan ev baskınında eski HDP ilçe yöneticisi Hüsnü Babat gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Babat, İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

İzmir’de dokuz kadına gözaltı

İzmir’in birçok ilçesinde sabah saatlerinde ev baskınları düzenlendi. Evlerde yapılan aramalarda bilgisayar ve telefon gibi dijital materyallere el konuldu.

HDP üyesi Fadime Kocakaya, Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Ege TUHAY-DER) yöneticisi Hediye Tekin, Zerga Öztürk, Zuhal Çelebi, Muteber Akgül, Saime Akın’ın da aralarında olduğu dokuz kadının gözaltına alındığı öğrenildi.

Öte yandan gözaltına alınanlara ilişkin 24 saatlik avukat görüş kısıtlaması getirildi belirtildi.

Ankara’da en az 10 gözaltı

Ankara’da yapılan ev baskınlarında aralarında HDP Gençlik Meclisi üyeleri ve eski Parti Meclisi üyelerinin de bulunduğu en az 10 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar sağlık kontrolleri ardından İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Gözaltına alınanlardan isimleri netleşenler şöyle: Eski HDP PM üyesi Erol Çiftçi, ODTÜ öğrencisi Tunahan Gözlügöl, HDP Gençlik Meclisi üyeleri Nevroz Gülen, Mesut Çiftçi ve Ezgi Orak ile kronik hastalıkları olan 73 yaşındaki Mahmut Altan.

Batman’da da 15 gözaltı

Batman’da da yapılan ev baskınlarında 15 kişi gözaltına alındı.

Kişilerin, Kobane’de IŞİD’e karşı mücadele ederken 22 Eylül 2014 tarihinde girilen bir çatışmada yaşamını yitiren Necmettin İlhan’ın cenaze törenine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi.

  Gazeteci Hakan Yalçın gözaltına alındı



Önceki Haber
Erdoğan: Kanal İstanbul projesinde ihale aşamasına geldik
Sonraki Haber
Albayrak’ın Türkiye Varlık Fonu’ndaki görevi de sona erdi