Ana SayfaGüncelDünya AIDS Günü’ne özel: Pera Film’den “Buradayım! Yayılımlar” seçkisi

Dünya AIDS Günü’ne özel: Pera Film’den “Buradayım! Yayılımlar” seçkisi

HABER MERKEZİ – Pera Film’in her yıl 1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında gösterime sunduğu “Buradayım!” adlı film programına bu yıl, Visual AIDS’in “Yayılımlar” seçkisiyle devam edilecek. Seçkide yer alan filmler, 1-22 Aralık tarihleri arasında Pera Müzesi web sitesi üzerinden izlenebilecek.

Pera Film, her sene Dünya AIDS Günü kapsamında gösterime sunduğu Buradayım! adlı film programının dördüncüsünü 11-22 Aralık tarihleri arasında çevrimiçi olarak izleyicilere sunuyor.

Visual AIDS’in Yayılımlar adlı seçkisinde dünyanın farklı bölgelerinde HIV ile yaşayan insanların gerçek hikâyelerine odaklanan videolar, AIDS ve Covid-19 salgınının ortak noktaları, farklılıkları ve sergiledikleri eşitsiz dağılımı gözler önüne seriyor.

1 Aralık Dünya AIDS Günü ile birlikte erişime açılacak videolar, Jorge Bordello, Gevi Dimitrakopoulou, Las Indetectables, Lucía Egaña Rojas, Charan Singh ve George Stanley Nsamba tarafından hazırlandı.

Videolar, Latin Amerika’da HIV ile yaşayan kadınların görünmez kılınması, Hindistan’daki etkisiz Batılı halk sağlığı kampanyaları, Uganda’daki gençlerin karşı karşıya kaldığı toplumsal damga ve ifşalar gibi çeşitli konuları mercek altına alıyor.

Program

‘Bu Doğru, Zak, Yaşamı ve Sonrası’

Yayılımlar programında yer alan filmler şöyle:

  • Meksikalı sanatçı Jorge Bordello’nun korku filmi ve sessiz film estetiğini kullandığı Tlaxcala kentinde HIV ile yaşayan dört erkeğin maruz kaldığı olumsuzlukları gözlemleyen Sağlık Bakanlığı (Ministry of Health)
  • Feminist görsel sanatçı ve yönetmen Gevi Dimitrakopoulou’nun 2018’de Atina’da linç edilerek öldürülen kuir ve AIDS aktivisti Zak Kostopoulos’un portresini sunan Bu Doğru, Zak, Yaşamı ve Sonrası (This is Right; Zak, Life and After)
  • Şilili müzik grubu Las Indetectables’in imzasını taşıyan sömürgeci sağlık paradigmaları ile hayatını HIV ile sürdüren insanların maruz kaldığı toplumsal damga arasındaki ilişkiyi irdeleyen Kendime Dikkat Ediyorum (Me Cuido)
  • Şilili sanatçı Lucía Egaña Rojas’ın yazar Lina Meruane’nin ‘kadınlarda görünmezlik sendromu’ olarak adlandırdığı durumu, bu salgına ilişkin diyaloglarda yer alamaması üzerinden aktaran Kadınlarda Görünmezlik Sendromu (Female Disapperance Syndrome)
  • Charan Singh’in Hindistan’da bir ‘risk grubu’na indirgenen ve yanlış kalıplara sokulan LGBTİ+’ların hayatlarından kesitler sunan Adına Aşk Dediler Ama Gerçekten Aşk Mıydı? (They Called It Love, But Was It Love?)
  • Yönetmen, şiir performansı sanatçısı ve insan hakları aktivisti George Stanley Nsamba’nın HIV ile doğan gençlerin yaşamları hakkında bir film yapma deneyimini merkezine alan Amaç Bulmak (Finding Purpose)

Programda yer alan filmler Pera Müzesi’nin web sitesi üzerinden izlenebilecek.




Önceki Haber
Covid-19 pandemisi: Vakalar da can kayıpları da hızla artıyor
Sonraki Haber
İrade ile tutkunun savaşı: Zembilfıroş destanı