Ana SayfaDünya‘Corona’ vakaları artıyor, tedbirler sertleştiriliyor

‘Corona’ vakaları artıyor, tedbirler sertleştiriliyor

HABER MERKEZİ – Dünya çapında Corona virüsüne yakalananların sayısı 40 milyonu geçerken, tedbirler de sertleştiriliyor.

Küresel salgında Corona virüsü vaka sayısı 40 milyonu aştı.

Bu veri, her ülkenin paylaştığı resmi rakamlara dayandırılıyor. Uzmanlar ise gerçek sayının test yetersizliği ve ülkelerin raporlama sıkıntıları nedeniyle daha fazla olduğunu tahmin ediyor.

Salgının yayılma hızında da artış yaşanıyor. Sadece 32 günde toplam vaka sayısı 30 milyondan 40 milyona yükseldi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre vaka sayısının 20 milyondan 30 milyona çıkması 38 gün, 10 milyondan 20 milyona yükselmesi ise 44 gün içinde olmuştu.

Covid-19 pandemisinin başından bu yana 1 milyon 100 binden fazla insan hayatını kaybetti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), etkili bir aşı bulunana ve kullanılmaya başlanana kadar bu sayının ikiye katlanacağını ve başarılı bir mücadele geliştirilmezse daha da yükselebileceği konusunda uyarıyor.

Fotoğraf: Brezilya / Akipress

ABD, Hindistan ve Brezilya vaka sayısının en yüksek olduğu ülkeler. Kuzey ve Güney Amerika ülkelerinde toplam vaka sayısı, tüm dünyada tespit edilen vaka sayısının neredeyse yarısı.

Ortadoğu’nun salgından en çok etkilenen ülkesi İran, başkenti Tahran’da kısıtlamaları sertleştirdi. Ülkede toplam can kaybı 30 binin üzerinde.

Fotoğraf: Karsten Thielker

Avrupa’da da günlük vaka artışı 150 binin üzerinde.

Almanya alarmda ancak kısıtlamalar eyaletten eyalete farklılık gösteriyor.

Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder, açık hava olsa bile kalabalık alanlarda da maske kullanımının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Söder, sosyal mesafenin sağlanamadığı okullarda ve işyerlerinde de maske takmanın zorunlu olmasını istedi.

Bu kuralların tüm eyaletler için geçerli olması gerektiğini savunan Söder, “(Vaka sayısı) insanların bu önlemleri almasına bağlı olarak ya kalacak ya da düşecektir” diye konuştu.

Pandeminin başından beri Almanya’da yaklaşık 370 bin vaka kaydedildi, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 10 bine yaklaşıyor.

Almanya, pandemiyle mücadele çerçevesinde kamusal binalarda havalandırma ve iklimlendirme sistemleri için 500 milyon euro ayırdığını açıkladı.

“Virüs burada ve önümüzdeki birkaç ay kalmaya devam edecek” diyen Ekonomi Bakanı Peter Altmaier eyaletlere ve belediyelere enfeksiyonun yayılmasını engelleyici önlemler için destek sağlayacaklarını belirtti.

Hükümet, havalandırma sistemlerinin ve virüs filtrelerinin iyileştirilmesi için kaynak ayırıyor. Bu uygulamalar kamu binalarını, kültür merkezlerini ve üniversiteleri kapsıyor.

Fotoğraf: AP

Belçika’da geceleri sokağa çıkma yasağı ilan edildi; tüm kafe ve restoranların 4 hafta kapatılması kararı alındı.

İsviçre’de ise tüm kapalı alanlarda maske takılması zorunlu hale getirildi. İsviçre Sağlık Bakanı Alain Berset, “İkinci dalga beklediğimizden daha erken ve daha güçlü geldi, ama hazırlıklıyız” dedi.

Fransa’da ise başkent Paris’in de aralarında olduğu dokuz kentte geceleri sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

Slovenya, bugünden itibaren 30 gün boyunca sürecek “olağanüstü salgın hali” ilan etti. 2 milyon nüfuslu ülkede sadece dün içerisinde 897 yeni vaka tespit edilmişti.

Fotoğraf: EPA-EFE/Roman Pilipey

Avusturya’da da hükümet salgını kontrol altına almak için yeni kısıtlamalar getirme kararı aldı.

Açık alanlarında 3 bin yerine en fazla bin 500 kişinin bir araya gelmesine izin verilebilecek. Kapalı mekanlarda ise binden fazla kişi bir araya gelemeyecek. Büyük etkinliklerde maske takmak zorunlu hale getirilecek.

İrlanda’da artan vakalar endişe yaratıyor. Pazar günü ülkede bin 283 yeni vaka kaydedildi.

Yeni düzenlemeler, spor salonlarının kapatılmasını, restoranların sadece paket siparişi alacak şekilde çalışmasını, barların sadece dışarıdaki masalara maksimum 15 kişi kabul edebilmesini öngörüyor.

İrlanda’da şimdiye kadar toplamda bin 852 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı ise 49 bin 962.




Önceki Haber
‘Fetö’nün Solcuları’ kitabına 48 kişiden tekzip: Hedef gösterildik
Sonraki Haber
Gardiyanların bir ay önce darp ettiği tutuklu ölü bulundu