Ana SayfaEkolojiEge’de şiddetli deprem: İzmir’de 20, Samos’ta iki can kaybı

Ege’de şiddetli deprem: İzmir’de 20, Samos’ta iki can kaybı

HABER MERKEZİ – İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen şiddetli deprem Bayraklı’da çok sayıda binanın yıkılmasına, Sığacık’ta deniz taşmasına sebep oldu. AFAD, ilk belirlemelere göre biri boğulma olmak üzere 20 kişinin hayatını kaybettiğini, 780’den fazla kişinin de yaralandığını duyurdu. Yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları sürüyor. İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise yıkılan binalara ekiplerin ulaşabilmesi için “ana arterleri boş bırakın” çağrısı yapıyor ve Corona virüsü salgınına dikkat çekerek uyarıda bulunuyor. Öte yandan depremin vurduğu Yunanistan’ın Samos Adası’nda da can kayıpları var.

Ege Denizi’nde saat 14.51’de şiddetli bir deprem meydana geldi.

AFAD, merkez üssü İzmir’e bağlı Seferihisar açıkları olan depremin büyüklüğünü 6.6 olarak duyurdu.

Depremin büyüklüğü Kandilli Rasathanesi tarafından 6.8, ABD Jeoloji Araştırmaları Merkezi (USGS) tarafından ise 7 olarak ölçüldü.

Deprem başta İzmir ve Aydın olmak üzere çevre iller ile İstanbul’dan da hissedildi.

İzmir’in merkez ilçesi Bayraklı’da birçok binanın yıkıldığı, çok sayıda yapıda ise hasar olduğu aktarıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yıkılan binaların enkazında mahsur kalanlar olduğunu duyurdu.

DHA’nın aktardığına göre, Bayraklı’da yıkılan binalar arasında kaymakamlık binası ile Kızılay Kan Merkezi de var.

Soyer: Enkaza ulaşım ve yaralı nakli için ana arterleri boş bırakalım

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bayraklı dışında büyük merkez ilçelerimizde yıkım yok” diye belirtti.

Bayraklı’da yıkılan binalar olduğunu vurgulayarak, ekiplerin ulaşabilmesi için trafiğe çıkılmaması çağrısı yapan Soyer, “Bayraklı bölgesinde enkaza ulaşım ve yaralı nakli için ana arterleri boş bırakalım” dedi.

“Bayraklı bölgesinde enkazlar var, yıkımlar var, enkaz altında vatandaşlar var” diye vurgulayan Soyer, sözlerine şunları ekledi: “Bütün vatandaşlarımızdan rica ediyorum: Bayraklı bölgesinde özellikle, mecbur kalmadıkça araç kullanmasınlar ki ekiplerimiz enkaza daha kolay ulaşabilsinler.”

Seferihisar’da, Sığacık bölgesinde su baskını olduğunu da belirten Soyer, “Ekiplerimiz görevlerinin başında” ifadesini kullandı.

En az 20 kişi hayatını kaybetti, 780’den fazla yaralı var

Arama kurtarma ve sağlık ekipleri bölgede çalışmalarını sürdürürken, can kayıplarına ilişkin açıklamalar AFAD’dan geliyor.

AFAD, ilk belirlemelere göre biri boğulma olmak üzere 17 kişinin hayatını kaybettiğini; İzmir’de 725, Aydın’da 54, Manisa’da 5 ve Balıkesir’de 2 kişi olmak üzere toplam 786 kişinin yaralandığını açıkladı.

Yazılı yapılan açıklamada, İzmir’de arama kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan dört binada çalışmaların tamamlandığı, 13 binada ise çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Uyarı: Hasarlı yapılara kesinlikle girilmemeli, sosyal mesafe korunmalı

İzmir merkezinde çok sayıda binanın yıkıldığı bildiriliyor.

Bu arada depremin ardından artçı sarsıntılar da meydana geliyor.

Deprem sonrasında, 23’ü büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere toplam 244 artçı sarsıntı yaşandığını aktaran AFAD’dan yurttaşlara uyarı var: “İzmir açıklarında meydana gelen deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir.”

AFAD ayrıca, yine Ege Denizi’nde, Aydın’ın Kuşadası ilçesinin 20 kilometre açığında 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer de deprem ve Corona virüsünden korumak adına bir dizi uyarıda bulunuyor:

Soyer: Bayraklı’da 300 deprem çadırının kurulumunu başlattık

Yine Soyer, Twitter üzerinden depremin hemen ardından Bayraklı bölgesine gittiklerini belirterek, ağırlıklı olarak Bayraklı’da 300 deprem çadırının kurulumunu başlattıklarını söyledi.

Toplanma alanları

Soyer ayrıca, İzmir’deki toplanma alanlarını ve alanlarda yer alan servisleri duyurdu.

Bakan Kurum: İzmir’de ilk etapta 2 bin kişilik çadır alanı kurulacak

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da ilk etapta 2 bin kişilik çadır alanı kurulacağını açıkladı.

Kurum, “Her binanın, her enkazın başında arama kurtarma ekibimiz çalışmaktadır. 1227 arama kurtarma ekibimiz çalışmaktadır, Kızılay ve diğer yardım kuruluşları 12 bin kişiye sıcak çorba ve gıda vermektedir” dedi.

İlk etapta 2 bin kişilik çadır alanının enkazların olduğu yerlerde jandarma eliyle bu gece kurulacağını belirten Kurum, “Elektriğin tedbiren kesildiği yerler var ama hehangi bir altyapı hasarı söz konusu değil. Barınma ve gıda ihtiyaçlarını şu an fiilen gidermiş durumdayız. Hasar tespit çalışmalarına başladık. 322 kişilik ekibimiz sahada tespit çalışmalarını yapmaktadır” diye konuştu.

Somalı maden işçileri de deprem bölgesinde

Bu arada ödenmeyen tazminat hakları için Soma’dan Ankara’ya doğru yürüyüşe başlayan, ancak Manisa Kırkağaç’ta bekletilen Somalı maden işçileri de arama-kurtarma çalışmalarına destek olmak üzere İzmir’e gitti.

Turgutlu-İzmir karayolu İzmir yönüne tek taraflı olarak trafiğe kapatıldı

Depremin ardından İzmir-Turgutlu karayolu da İzmir yönüne tek taraflı olarak trafiğe kapatıldı.

İzmir yönüne seyreden araçlar Manisa istikametine yönlendirildi.

DHA’nın aktardığı habere göre, yapılan çalışmanın İzmir’de trafik yoğunluğu yaşanmaması ve arama kurtarma çalışmalarına katılacak araçların ulaşımını rahatlatmak için yapıldığı belirtildi.

Samos’ta iki çocuk yaşamını yitirdi

Öte yandan Ege Denizi’ndeki deprem Yunanistan’ın Samos Adası’nda da can ve mal kayıplarına neden oldu.

Yunanistan devlet televizyonu ERT, yıkılan bir duvarın altından iki çocuğun hayatını kaybettiğini duyurdu.

Sekiz kişinin de yaralandığı aktarılırken, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Tsunami sonucunda adadaki limanın su altında kaldığı ve bazı binaların hasar gördüğü de belirtilirken, adadaki Meryem Ana’nın Göğe Kabulü Kilisesi’nin büyük bir kısmı çöktü.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. Erdoğan ve Miçotakis görüşmede, karşılıklı olarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

TTB: İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel’in eşi ve iki çocuğu yaşamını yitirdi

Bu arada Türk Tabipleri Birliği (TTB), İzmir Tabip odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel’in eşi ve iki çocuğunun depremde yaşamını yitirdiğini duyurdu.

  “Acil” durumlarda mobil cihazlar üzerinden nasıl iletişim kurabiliriz?



Önceki Haber
Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 45 milyonu aştı
Sonraki Haber
Adana'da eylem ve etkinlik yasağı