Ana SayfaGüncelDink davasında yurtdışına kaçmaya çalışan iki sanığa ev hapsi

Dink davasında yurtdışına kaçmaya çalışan iki sanığa ev hapsi

HABER MERKEZİ – Hrant Dink cinayeti davasında Albay Ali Öz, Ecevit Emir ve Emre Cingöz’ün mütalaanın açıklanmasından sonra yurt dışına kaçmaya çalıştıklarını belirten mahkeme, Öz ve Emir’in ev hapsine alınmasına, Cingöz’ün ise İstanbul dışına çıkmamasına karar verdi.

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlileri hakkında açılan davanın 116’ıncı duruşması Çağlayan’daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç, İstanbul Jandarma görevlileri Eyüp Temel, Musa Yıldırım ve Mikdat Özbek, Trabzon jandarma görevlileri Hacı Ömer Ünalır, Hüseyin Yılmaz, Trabzon emniyet görevlisi Hasan Durmuşoğlu duruşma salonunda hazır bulundu.

Samsun’da jandarma olan Murat Bayrak, Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanlığı Aşırı Sağ Şube Müdürü Hamza Celepoğlu, dönemin İstanbul Jandarma İstihbarat Bölücü Faaliyetler İstihbarat Tim Komutanı Muharrem Demirkale ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi polis memuru Mehmet Uçar ise duruşmaya Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Mahkeme başkanı, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nden gelen yazıyı okudu.

Yazıda, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile dönemin İstanbul Jandarma istihbarat görevlileri Ecevit Emir ve Emre Cingöz’ün mütalaanın açıklanmasından sonra yurt dışına kaçmak için Gürcistan ile irtibat kurdukları ve görüşmeler yaptıkları kaydedildi.

O sırada salonda bulunan Emre Cingöz söz alarak, böyle bir girişimi olmadığını ileri sürdü.

Mahkeme başkanı ise yurt dışı ile görüşme yapan numaranın Cingöz’e ait olduğunu tekrarladı.

Ardından savunma yapan Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç, cinayetten önce görevinden ayrıldığını belirterek, sonraki olaylar hakkında herhangi bir bilgisi ve ilgisi olmadığını ileri sürdü.

Hazırladıkları raporda Yasin Hayal’in Mcdonald’sı bombalama eylemine katıldığına ilişkin bilgilere yer verdiklerini söyleyen Dinç, “Şahsın İstanbul ilinde Hrant Dink’e karşı eylem planladığını söyledik. Dolayısıyla yazıda olay ciddi bir şekilde aktarılmıştır” dedi ve beraatini talep etti.

Engin Dinç’in avukatı Necdet Pakdil ise, “cinayet hazırlığını” hafifletmekle suçlanan Dinç’in gönderdiği yazı nedeniyle Yasin Hayal’in tespit edilebildiğini, tetikçi Ogün Samast’ın da bu sayede yakalandığını savundu.

Pakdil, Dinç’in yargılanması değil, takdir edilmesi gerektiğin söyleyerek, “İstanbul Emniyetinin üzerine düşeni yapmamıştır” diye konuştu.

Söz alan Hamza Celepoğlu, savunmasını yetiştiremeyeceğini, bu nedenle Şubat ayında savunma yapmak istediğini kaydetti.

Mahkeme başkanı, tüm savunmaların Ocak ayında alınacağını belirterek, bu talebi reddetti.

Yapılan savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden gelen ihbar yazısı gerekçesi ile Ali Öz ve Ecevit Emir’in ev hapsine alınmasına, sanık Emre Cingöz’ün ise İstanbul’u terk etmemesine karar vererek, duruşmayı 6 Ocak 2021’e erteledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Avukatları ‘ihbarcı’ yapacak teklife 71 barodan itiraz
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.