Ana SayfaDünya‘Şiir’ gerilimi: Çavuşoğlu-Zarif görüşmesi sonrası İran’dan açıklama

‘Şiir’ gerilimi: Çavuşoğlu-Zarif görüşmesi sonrası İran’dan açıklama

HABER MERKEZİ – Tahran’dan İran’la Türkiye arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın okuduğu bir şiir üzerine başlayan gerilimin dozajını düşürecek bir açıklama geldi. Söz konusu açıklama iki ülkenin dışişleri bakanlarının görüşmesi üzerine yapıldı.

İran’la Türkiye arasında başlayan  ‘şiir’ gerilimi üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif telefonda görüştü.

Görüşmenin ardından İran’ın Türkiye Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından “#kardeşlik” etiketiyle bir paylaşım geldi.

Yapılan paylaşımda, “Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Zarif arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, son zamanlarda yaşanan yanlış anlaşılma giderildi ve taraflar, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve genişletilmesinin önemini vurguladı” ifadeleri kullanıldı.

Görüşmeye ilişkin Ankara’dan henüz bir açıklama gelmedi.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakü’de okuduğu şiir nedeniyle Ankara ile Tahran arasında kriz yaşanıyor. (Fotoğraf: Twitter/@iletisim)

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 10 Aralık’ta Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de katıldığı Zafer Geçidi Töreni sırasında okuduğu şair Bahtiyar Vahapzade’nin “Topraktan pay olmaz” adlı şiiri, İran’ın tepkisine neden olmuştu.

Bu şiir üzerine Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs, İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Örs’e “İran’ın kimseye toprak bütünlüğüne müdahale izni vermeyeceği ve milli güvenliği konusunda da zerre kadar ödün vermeyeceğinin” aktarıldığını belirtmişti.

Hatibzade’nin açıklaması öncesinde açıklamalarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise “Kimse Erdoğan’a, Bakü’de yanlışlıkla okuduğu şiirin, Aras Nehri’nin kuzey bölgelerinin İran’ın ana topraklarından zorla ayrılmasıyla ilgili olduğunu söylememiş” ifadelerini kullanmıştı.

Tahran’dan yükselen tepkiler üzerine bu kez İran’ın Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik mesnetsiz iddialar konusundaki tepki” iletilmişti.

Son olarak AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Bazı İranlı siyasetçilerin Cumhurbaşkanımız hakkında kullandığı çirkin dili kınıyoruz” demiş ve eklemişti: “Bu İranlı siyasetçiler, İran’ı her zaman dost ve kardeş ülke olarak gören Cumhurbaşkanımızla, İran’ın düşmanlarını birbirine karıştıracak kadar pusulalarını kaybetmişlerdir.”

  Türkiye ile İran arasında 'şiir' gerilimi



Önceki Haber
Einstein üzerine (I): Umulmadık bir Deha’nın mucize yılı
Sonraki Haber
27 yılda 200 kez evi basıldı