Ana SayfaGüncelTürkiye ile İran arasında ‘şiir’ gerilimi

Türkiye ile İran arasında ‘şiir’ gerilimi

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bakü’de okuduğu şiir İran’la Türkiye arasında diplomatik gerilime neden oldu. Ankara ve Tahran karşılıklı olarak birbirlerine nota verdi. Öte yandan AKP’den gerilime dair yapılan açıklamada, “Bazı İranlı siyasetçilerin Cumhurbaşkanımız hakkında kullandığı çirkin dili kınıyoruz” ifadesi kullanıldı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 10 Aralık’ta Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de katıldığı Zafer Geçidi Töreni sırasında okuduğu “Topraktan pay olmaz” adlı şiir, İran’ın tepkisine neden oldu.

Bu şiir üzerine Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs, İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Örs’e İran’ın ‘şiddetli itirazı’ iletildiğini belirtti ve “İran’ın bu konuda Türkiye tarafından ivedilikle açılamada beklediği ifade edildi” dedi.

Hatipzade’nin açıklamasında, “Büyükelçi Örs’e, İran’ın kimseye toprak bütünlüğüne müdahale izni vermeyeceği ve milli güvenliği konusunda da zerre kadar ödün vermeyeceğinin” aktarıldığı da belirtildi.

Cevad Zarif’ten de tepki geldi

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif

Hatibzade’nin açıklaması öncesinde İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla Erdoğan’ı eleştirdi:

“Kimse Erdoğan’a, Bakü’de yanlışlıkla okuduğu şiirin, Aras Nehri’nin kuzey bölgelerinin İran’ın ana topraklarından zorla ayrılmasıyla ilgili olduğunu söylememiş” ifadelerini kullanan Zarif, sözlerini “Acaba bu şiirle Azerbaycan’ın egemenliğine zarar verdiğini bilmiyor muydu? Kimse sevgili Azerbaycan’ımız hakkında konuşamaz” diye sürdürdü.

Ankara’dan karşı adım

Tahran’dan yükselen tepkiler üzerine ise Ankara’dan da karşı adım geldi.

İran’ın Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik mesnetsiz iddialar konusundaki tepki” iletildi.

AKP’den açıklama

Son olarak AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Erdoğan’ın okuduğu şiir nedeniyle Türkiye ile İran arasında yaşanan gerilime ilişkin açıklamalar yaptı.

“Bazı İranlı siyasetçilerin Cumhurbaşkanımız hakkında kullandığı çirkin dili kınıyoruz” diyen Çelik, “Bu İranlı siyasetçiler, İran’ı her zaman dost ve kardeş ülke olarak gören Cumhurbaşkanımızla, İran’ın düşmanlarını birbirine karıştıracak kadar pusulalarını kaybetmişlerdir” ifadelerini kullandı.

Çelik, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Haddini aşan İranlı siyasetçiler Cumhurbaşkanımız hakkında konuşurken saygılı olmalıdır” dedi.

Erdoğan’ın okuduğu şiir

Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’deki söz konusu askeri geçit töreninde şair Bahtiyar Vahapzade’nin “Topraktan pay olmaz” şiirinden bir bölüm okumuştu.

Şiirde, “Aras’ı ayırdılar, Kum ile doldurdular; Ben senden ayrılmazdım; Zor ile ayırdılar; Ay Lâçin, can Lâçin; Men sene kurban Lâçin” mısraları yer alıyor.

Erdoğan, şiiri okuduktan sonra ise “Güzelliğine gurban olduğumuz Laçın artık özgürdür. Laçın gibi Şuşa gibi Fuzuli, Cebrail, Zengilan, Gubadlı, Ağdam ve Kelbecer de artık özgürdür” demişti.

Sözlerinin devamında ise “Bugün Azerbaycan’ın milli şairi, büyük mücahit Ahmed Cevad Bey’in ruhunun şad olduğu gündür, bugün Nuri Paşa’nın, Enver Paşa’nın, Kafkas İslam Ordusu’nun yiğit neferlerinin ruhunun şad olduğu gündür. Bugün Azerbaycan şehitlerinin serdarı Mübariz İbrahimov’un ruhunun şad olduğu gündür. Bugün hepimiz için, tüm Türk dünyası için zafer ve gurur günüdür” ifadelerini kullanmıştı.

Azerbaycan ve İran’ı ayıran Aras Nehri sınırında ve İran’ın kuzeyinde bulunan bölgede yoğun olarak İranlı Azeriler yaşıyor.


Karınca, DW, BBC



Önceki Haber
Pandemiye bilimle direnen bir çocuğun öyküsü
Sonraki Haber
Kayıt dışı gözaltında polis şiddeti: Emniyetin kameraları kapatılmış