Ana SayfaGüncel‘Sivil topluma kayyum’ düzenlemesi Meclis’te kabul edildi

‘Sivil topluma kayyum’ düzenlemesi Meclis’te kabul edildi

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanlığı’nın dernekleri ‘denetleme’ konusundaki yetkilerini artıran, sivil toplum kuruluşlarına yönelik de kayyum atama yetkisi veren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

“Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi”, Meclis’ten geçti.

AKP tarafından TBMM’ne sunulan 43 maddelik kanun teklifine dair muhalefetin sunduğu değişiklik önergelerinin hiçbiri kabul edilmedi.

Kanun teklifi, dernek ve vakıflara ilişkin içerdiği maddeler nedeniyle “sivil toplumu susturma amacı taşıdığı” gerekçesiyle muhalefet partileri tarafından eleştiriliyordu.

Genel Kurul’da 113’e karşı 254 oyla kabul edilen düzenleme ile mevcut dernek ve vakıfların yardım toplama faaliyetleri ve örgütlenme özgürlüğü ciddi şekilde kısıtlanabilecek. Ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın dernekler üzerindeki ‘denetleme’ konusundaki yetkileri artırıldı.

Başta insan hakları dernekleri olmak üzere, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren dernek ve vakıfların tümü tek imza ile kapatılma riskiyle karşılaşacak, bu konuda açılacak idari davalar yıllarca süreceği için pratikte “hızlı kapatma” prosedürü yaratılmış olacak.

Öte yandan iktidar tarafından sunulan kimi önergelerle ise bazı maddelerde değişikliğe gidildi.

Düzenlemedeki en tartışmalı maddeler arasında yer alan ve muhalefetin “avukatlara ihbarcılık dayatması” olarak nitelendirdiği maddede, verilen önergeyle yapılan değişikliğe göre, avukatların hangi konuda bilgi vereceklerinin çerçevesi belirlendi.

AKP’nin verdiği önergeye göre, teklife “savunma hakkı bakımından diğer kanun hükümlerine aykırı olmamak ve alternatif uyuşmazlık çözüm yolları kapsamında ifa edilen mesleki çalışmalar nedeniyle edinilen bilgiler hariç olmak üzere, taşınmaz alım satımı, sınırlı aynı hak kurulması ve kaldırılması, şirket vakıf ve dernek kurulması, birleştirilmesi ile bunların idaresi, devredilmesi ve tasfiyesi işlerine ilişkin finansal işlemlerin gerçekleştirilmesi, banka, menkul kıymet ve her türlü hesaplarıyla bu hesaplarda ye alan varlıkların idaresi işleriyle sınırlı olmak üzere serbest avukatlar” hükmü eklendi.

  ‘Sivil topluma kayyum’ yasa teklifine karşı imza kampanyası



Önceki Haber
2020'nin ilk yarısına bakış: Bilim ve teknolojide neler oldu?
Sonraki Haber
Elazığ'da deprem: Can kaybı yok