Binlerce kadın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında meydanlarda bir araya geldi

Binlerce kadın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında meydanlarda bir araya geldi

Binlerce kadın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Kadıköy’deki buluşmada bir araya geldi. Ayrıca birçok il ve ilçede düzenlenen miting ve etkinliklerle kutlamalar gerçekleştirildi.

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Kadıköy’de bulunan İskele Meydanı’nda bir araya geldi.

“8 Mart Büyük Kadın Buluşması” platformu, birçok noktadan alana yürüyüş düzenledi. “Yoksulluğa, şiddete, sömürüye karşı mücadelemizi büyütüyoruz, değiştirmeye gücümüz var” şiarıyla iki kortej halinde yürüyüş kolu oluşturuldu.

Khalkedon Meydanı’nda bulup İskele Meydanı’na doğru yürüyen kadınlara polis saldırdı. Kadınlar ve LGBTİ+’ların direnişiyle barikat aşıldı.

Feminist kadınlar ise, Kırtasiyeci Sokak’tan yürüyerek “Feministler” pankartı ve “Feministler barış istiyor”, “Patriyarka hep gri biz rengarenk”, “Yoksulluğa feminist isyan”, “Erkek adalet değil gerçek adalet” dövizleri ve “Yaşasın 8 Mart yaşasın kadın dayanışması”, “Jin jiyan azadi”, “6284 ve İstanbul Sözleşmesi bizim” sloganları ile alana giriş yaptı.

Erkek şiddeti sonucu yaşamını yitiren kadınların isimlerinin okunduğu mitingde kadınlar, “Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz” diye haykırdı.

Kadınlar, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “cezaevinde kalabilir” raporu nedeniyle tahliye edilmeyen Aysel Tuğluk ve hasta kadın mahpuslara ellerinde beyaz mendilleriyle selam gönderdi.

Türkçe, Kürtçe ve Arapça yapılan açıklamayı Şenay Kumuz, Gamze Abay, Mercan Gül, İrem Kayıkçı okudu. Açıklamada, “Bu zam fırtınası içinde biz kadınlar krizin en ağır koşullarına maruz kalıyoruz. Boş pazar poşetleriyle eve dönüyor, hijyen ürünlerine, ped ve tamponlara, rahim ağzı kanseri önleyici HPV aşısına ücreti nedeniyle ulaşamıyoruz. Her yıl Türkiye’de yüzlerce kadın bu hastalıktan hayatını kaybediyor” denildi.

Açıklamanın ardından şarkılar söylendi, halaylar çekildi. Kadınlar 15.00 itibarıyla alandan ayrıldı. Etkinliğin ardından kadınlar, yürüdükleri sokaklarda, “Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa” ve “Jin jiyan azadî” sloganları attı.


Ankara Kadın Platformu öncülüğünde, “Erkek ve devlet şiddetine, krize ve yoksulluğa karşı yaşasın 8 Mart” şiarıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi yapıldı. Kortej halinde alana giriş yapan kadınlar, ellerindeki mor fularlarla çalan müziğe eşlik etti.

Kadınlar miting alanına cezaevinde şüpheli şekilde yaşamını yitiren Garibe Gezer ve HDP İzmir İl Örgütü binasında katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğraflarıyla girmek istedi. Ancak polis, gerekçe göstermeden fotoğrafları içeri almadı.

Ayrıca polis, tutuklu kadın siyasetçiler Sabahat Tuncel, Gültan Kışanak ve Figen Yüksekdağ’ın da fotoğraflarının alana sokulmasına engel oldu.


Şırnak’ın Cizre ilçesinde Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında anadil üzerindeki asimilasyon politikalarına karşı yürüyüş gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamaların ardından kadınlar, erbaneler çalarak halaya durdu. Kürtçe ezgiler seslendiren kadınlar dillerine ve kültürlerine sahip çıkacağını vurguladı.


Urfa İl Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Topçu Meydanı’nda açıklama yaptı. Ali Şelli Parkında bir araya gelen kadınlar, polis engellemesine rağmen Topçu Meydanı’na kadar yürüdü. Etkinlik, yapılan açıklamaların ardından çekilen halaylarla son buldu.


Adıyaman İl Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında kent merkezinde bulunan Demokrasi Parkı’nda açıklama yaptı. Platform birleşeni onlarca kadının katıldığı açıklamada, “Doğa, üreten, yaşam benim kadınım” pankartı açıldı, “Jin jiyan azadî” yazılı dövizler taşındı.

TJA ve Mardin Şahmaran Kadın Platformu, Mardin’in Savur ilçesine bağlı Sürgücü (Evîna) mahallesinde şölen düzenledi.

HDP Malatya Kadın Meclisi, Yazıhan ilçesinde kadın şöleni düzenledi. Yazın Merkez Meydanı’nda yapılan şölene, onlarca kadın rengarenk kıyafetleriyle katıldı.


TJA ve HDP Kadın Meclisi öncülüğünde Van’da kadın buluşması düzenlenirken, Tatvan’da yüzlerce kadının katılımıyla düzenlenen buluşmada yöresel kıyafetlerini giyen kadınlar halaya durdu.

Adana’da 8 Mart mitingi

Adana Kadın Platformu öncülüğünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Uğur Mumcu Meydanı’nda “Eşit özgür şiddetsiz bir dünyayı kadınlar kuracak!” şiarıyla miting düzenledi. Mitingde, Adana Kadın Platformu’nun basın metni okundu.

Kürt siyasetçi kadınların fotoğraflarının alana alınmamasına tepki gösteren HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Deniz Poyraz ve Gabriye Gezer’i öldürenin erkek devlet zihniyeti olduğunu dile getirdi. Kemalbay, “Kadınların katledilmesi, şiddete maruz kalması, istismar edilmeleri en büyük sorunların başında geliyor. Kadınlar özgürleşmeden Türkiye demokratikleşemez, barış gelemez. Kadınlar olarak kadın ittifakını kırarak nasıl bir yaşamın inşa edileceğini gösteriyoruz” dedi.

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, kadınların her alanda ezildiğini, kadınların istihdamda yer alamadığını, merdiven altı atölyelerde ucuz işgücü olarak çalıştırıldığını belirterek kadınların toplumsal yaşamdaki yerinin değişmesi gerektiğini söyledi. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının yok hükmünde olduğunu aktaran Şevkin, eşit haklar için kadınlar olarak omuz omuza mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Miting, müzik dinletisi ve çekilen halaylarla son buldu.

Diyarbakır’daki 8 Mart mitingine izin çıktı

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilecek mitinge dair Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şubesi binasında açıklama yaptı. 8 Mart Tertip Komitesi üyeleri açıklamaya katıldı. Tertip Komitesi Başkanı Berfin Polat, 25 Şubat’ta deklere ettikleri programın son ayağının 8 Mart Salı günü İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilecek miting olacağını aktardı.

 

 

HABER MERKEZİ