Kocaeli’de yasaklanan ‘İtirazımız var’ mitinginin yerine miting gibi açıklama yapıldı

Kocaeli’de yasaklanan ‘İtirazımız var’ mitinginin yerine miting gibi açıklama yapıldı

Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri’nin gerçekleştirmek istediği mitingin yasaklanmasının ardından miting gibi bir basın açıklaması yapıldı. Yasakların protesto edildiği açıklamada, “İtirazımız var!” denildi. KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil “ İtirazımız sadece faturalara ve bize dayatılan yoksulluğa değil demokratik hak ve özgürlüklerimizin yok sayılmasına, bu yasakçı tutum ve anlayışın kendisinedir” dedi.

Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri’nin bugün gerçekleştirmek istediği miting, İzmit Kaymakamlığı tarafından yasaklanmıştı. Yasağa tepki gösteren Emek ve Demokrasi Güçleri, mitingin gerçekleştirileceği Anıtpark’ta basın açıklaması düzenledi. 15 siyasi partinin, sendikaların ve derneklerin üye ve yöneticilerinin katıldığı açıklama miting gibi geçti. Açıklamaya KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil de katıldı.

‘İtirazımız bu yasakçı zihniyetin kendisine’

Yeşil, “ İtirazımız sadece faturalara ve bize dayatılan yoksulluğa değil demokratik hak ve özgürlüklerimizin yok sayılmasına, bu yasakçı tutum ve anlayışın kendisinedir” dedi.

‘Siz mitingimizi yasaklayınca zamlar duruyor mu?’

Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklamayı Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Suphi Yıldırım ve Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan okudu. İzmit Kaymakamlığı’nın mitingin yasakladığına tepki gösteren Yıldırım, “Siz mitingimizi yasaklayınca zamlar duruyor mu? Siz mitingimizi yasaklayınca işsizlik son buluyor mu? Siz mitingimizi yasaklayınca akşam gönül rahatlığıyla, faturaları düşünmeden doğalgazımızı açıp ısınabiliyor muyuz?” dedi.

Zamlar nedeniyle vatandaşın her gün yoksullaştığını, hükümetin ise ülkeyi ucuz emek cennetine çevirmek üzere kurulu yeni ekonomik model vaadi olduğunu söyleyen Yıldırım, “Bizler, tüm bu yaşananlara karşı insanca yaşam talebimizi dile getirdiğimizde ise aynı hükümet sesimizi engellemek için elinden geleni yapıyor. Zam istediğimizde bizi kapı önüne koyan patronlara ses etmeyen hükümet, işimizi, ekmeğimizi istediğimiz için bizi terörist ilan edebiliyor. Faturalara itiraz ettiğimizde bizi gözaltıyla korkutmaya çalışıyor. Yüksek faturalara isyan eden esnafı tehdit ediyor” dedi.

Farplas işçilerinin durumu hatırlatıldı

Hükümetin zamları engellemek yerine zamlara hayır diyenleri engellediğini belirten Yıldırım, geçtiğimiz günlerde Farplas işçilerinin darp edilerek fabrikadan çıkarılmasını da hatırlatarak, şunları dile getirdi:

 “İzmit Kaymakamı, bugün düzenlemeyi planladığımız ‘İtirazımız Var’ mitingimizi, hiçbir somut gerekçe sunmadan keyfi olarak yasaklıyor. Yasaklamanın gerekçesi diye sorduğumuzda cevap yok! Oysa biz biliyoruz, söylenemeyen gerekçe, işsizlik, yoksulluk kıskacındaki halkımızın tepkisinin birleşmesinden korkmalarıdır.” Emek Partisi Koceli İl Başkanı Arzu Erkan, taleplerini sıraladı. Taleplerden bazıları şöyle:

“Zamlar durdurulmalı, yapılan zamlar geri alınmalıdır.

Temel tüketim ürünleri ve temel hizmetlerde KDV ve ÖTV kaldırılmalıdır.

Tüm ücretlere ek zam yapılmalı, imzalanan ücret ve maaş sözleşmeleri yenilenmelidir.

İş kanunu ve sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanununda işverenlerin suistimal ettiği hükümler iptal edilmeli, Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelerin asgari kıstaslarını sağlayan hükümlerle emekçilerin çalışma yaşamındaki bireysel ve kolektif hakları güvence altına alınmalıdır.

Kamu kaynakları, silahlanmaya ve savaş bütçesine değil halkın temel ihtiyaçlarının karşılanmasına aktarılmalıdır.”

HABER MERKEZİ