Ana SayfaDünyaABD’de Trump’ın nükleer saldırı düzenlemesini önlemek için önlem

ABD’de Trump’ın nükleer saldırı düzenlemesini önlemek için önlem

HABER MERKEZİ – ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Trump’ın görevdeki son 12 gününde bir nükleer saldırı düzenlemeye kalkışmaması için Genelkurmay Başkanı Mark Milley ile görüştüğünü açıkladı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, “dengesiz” olarak tanımladığı Donald Trump’ın görevindeki son günlerde bir nükleer saldırıya kalkışmaması için Genelkurmay Başkanı Mark Milley ile görüştü.

Demokrat Partili Pelosi, Milley ile Trump’ın 20 Ocak’ta görevi devredene kadar herhangi bir askeri husumete yol açmasına veya nükleer silah ateşleme kodlarına erişmesine karşı alınabilecek önlemleri görüştüğünü açıkladı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Pelosi, Temsilciler Meclisi’ndeki Demokrat üyelere gönderdiği mektupta şu ifadeleri kullandı:

Bu dengesiz başkanın durumu bundan daha tehlikeli olamaz. Amerikan halkını, ülkemize ve demokrasimize yönelik dengesiz saldırısından korumak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.

Ayrıca Pelosi, Trump görevinden istifa etmediği veya Başkan Yardımcısı Mike Pence tarafından hakkında azil süreci başlatılmadığı takdirde, bu süreci başlatmak için kendisinin girişimde bulunacağını ifade etti.

Şu ana kadar Pence’den bir yanıt gelmediğini hatırlatan Pelosi, “Başkan hemen ve isteyerek görevden ayrılmazsa, Kongre harekete geçecektir” dedi.

Nükleer silah kullanımı

ABD’de nükleer saldırı emrinin işleyiş sürecine göre, nükleer silah kullanma yetkisi sadece devlet başkanına ait.

Nükleer saldırı planları “acil durum çantası” adı verilen siyah bir çantada bulunuyor. Bu çanta başkanın gittiği her yerde yanında bulunuyor ve özel olarak korunuyor.

Başkan saldırıya karar verdiği zaman çantadaki planlardan birini seçiyor ve bunu Pentagon’a iletiyor.

Pentagon da emri başkanın verdiğini doğrulamak için ilgili planın kodunun okunmasını istiyor.

Kongre binası işgali

ABD başkanlık seçimlerini onaylayan Kongre oturumu geçmiş yıllarda rutin ve törensel bir havada geçerken, bu yıl Trump’ın kışkırtması sonucu büyük olaylara sahne olmuştu.

Biden’ın zaferini kabullenemeyen Trump, 6 Ocak’ta Washington’da düzenlediği mitingin ardından taraftarlarına Kongre binasına yürümeleri çağrısı yapmıştı.

Trump destekçilerinden bazıları Kongre’deki barikatları aşarak oylamanın yapıldığı salona kadar girmişti. Kongre binası önünde ve içindeki olaylarda toplam beş kişi hayatını kaybetmiş, aralarında polislerin de olduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kendisini darp edip, ölümle tehdit eden erkeği özsavunmada bulunarak öldürdü
Sonraki Haber
Yıldız İdil Şen: Gözaltında binlerce kez ölüm ve tecavüzle tehdit edildik