Ana SayfaDünyaLibya’ya ateşkesi denetleme mekanizması gönderilecek

Libya’ya ateşkesi denetleme mekanizması gönderilecek

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Libya’ya ateşkesi denetleme mekanizması gönderilmesine yetki veren kararı oy birliğiyle kabul etti. Konsey, tüm yabancı güçlere ve paralı savaşçılara ülkeden ayrılmaları çağrısını tekrarladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Libya’ya ateşkesi denetleme mekanizması gönderilmesine yetki veren kararı oy birliğiyle kabul etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Libya’da kalıcı ateşkesin sağlanması ve ateşkesin denetlenmesine yönelik mekanizma oluşturulması önerisinin kabul görmesinin ardından BMGK, ateşkes denetleme mekanizmasına yetki veren kararı onayladı.

Guterres’in BMGK’ye sunduğu plana göre, belirli güvenlik ve lojistik kriterlerin karşılanmasının ardından Sirte’ye ateşkesi denetlemek için azami 60 gözlemci konuşlandırılacak.

Silahsız ve üniformasız olacak gözlemciler, 5+5 Ortak Askeri Komitesi ile çalışacak.

Yabancı güçlere ve paralı savaşçılara ülkeden ayrılma çağrısı

Bu arada ülkeyi 24 Aralık’ta yapılması planlanan seçimlere götürecek geçici Libya Ulusal Birlik Hükümetine özgür, adil ve kapsayıcı seçimler için gerekli hazırlıkları yapması çağrısında bulunan BMGK, Temsilciler Meclisi dahil yetkililere ve kurumlara seçimlerin anayasal dayanağını netleştirmeye yönelik seçim yasası çıkarması çağrısı da yaptı.

BMGK, kararda ayrıca Libya’da tüm taraflara ve 23 Ocak 2020’de varılan ateşkese uymaları, tüm yabancı güçlere ve paralı savaşçılara ülkeden ayrılmaları çağrısını tekrarladı.

Konsey, Libya’ya yönelik silah ambargosunu da yeniledi.

2014’ten beri süren iç savaşın tarafları, 2020’nin başından beri ateşkes için Moskova, Berlin gibi başkentlerde ateşkes görüşmeleri yapmış ancak başarısız olmuştu.

Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı ordunun bir yıldır süren Trablus kuşatmasına son vermesi ve ülkenin doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nun geri çekilmesi sonrası, iki taraf arasındaki temas artmıştı.

İki tarafın da büyük önem verdiği Sirte şehri cephe hattı olduğunda, görüşmeler somut sonuçlar doğurmaya başlamıştı.

Hafter’in kontrolündeki Sirte ve Jufra kentlerinin “silahsızlandırılmış bölge” ilan edilmesi, aylarca askıda olan petrol üretiminin yeniden başlatılması, 2021’de seçimler yapılması ve yabancı güçler ile paralı savaşçıların ülke topraklarından ayrılması da şartlarını iki taraf da kabul ettiğinde, 21 Ağustos 2020’de ateşkes ilan edilmişti.

Ardından 23 Ekim’de UMH’nin askeri kanadı ve Libya Ulusal Ordusu’ndan beşer temsilcinin katılımıyla oluşturulan 5+5 Libya Ortak Askeri Komisyonu, yine BM ve BM Genel Sekreteri’nin Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams arabuluculuğunda Cenevre’de ateşkesi kalıcı hale getiren anlaşmayı imzalamıştı.

Bu sırada ülkedeki petrol sahaları da yeniden çalışmaya başlamıştı. Anlaşma imzalandıktan sonra açılan petrol sahalarının sayısı artmıştı. Ülkenin doğusu ve batısı arasında da uçuşlar yeniden başlamıştı.

Ancak taraflar, Ekim ayında ateşkes anlaşması imzalamasına rağmen mevzilerden çekilmiş değil.

Hafter’i, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya destekliyor, Türkiye ise Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin arkasında.




Önceki Haber
CHP'li ve HDP'li 20 milletvekili hakkında daha fezleke
Sonraki Haber
Yüzüklerin Efendisi dizisinin ilk sezonu için 465 milyon dolar bütçe