Ana SayfaDünyaÇin Trump’ın ekibine yaptırım kararı aldı

Çin Trump’ın ekibine yaptırım kararı aldı

HABER MERKEZİ – Çin yönetimi, görev süresi biten aralarında Mike Pompeo’nun da bulunduğu Trump yönetimindeki 28 yetkili hakkında yaptırım kararı aldı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yeni başkan Joe Biden’ın göreve başlamasından sadece birkaç dakika sonra Çin Halk Cumhuriyeti, eski başkan Donald Trump’ın ekibi hakkında yaptırım kararı aldı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Çin Dışişleri Bakanlığı aralarında dün görevi sona eren ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da yer aldığı, Trump’ın ekibindeki 28 yetkili hakkında yaptırım kararı alındığını duyurdu.

Açıklamada yaptırım kararı alınan 28 kişinin “Çin karşıtı olmak”, “bencil siyasi çıkarlar, ön yargılar ve Çin’e duydukları nefretle hareket etmekle” suçu işlediği ileri sürüldü.

Açıklamada bu kişilerin, “Çin’in iç işlerine ağır müdahale niteliği taşıyan çılgınca eylemleri planladıkları, destekledikleri ve uyguladıkları” belirtilirken, aynı zamanda “Çin’in çıkarlarını baltaladıkları, Çin halkını rencide ettikleri ve Çin-ABD ilişkilerine de ciddi zarar verdikleri” savunuldu.

Çin yönetiminin yaptırım kararı aldığı isimler arasında Trump’ın ekonomi danışmanı Peter Navarro, ulusal güvenlik danışmanı Robert O’Brien, David Stilwell, Matthew Pottinger, Alex Azar, Keith Krach, Kelly Craft gibi isimlerin yanı sıra görevlerinden daha önce ayrılan John Bolton ve Steve Bannon da bulunuyor.

Karar doğrultusunda yaptırım listesinde bulunanların ve aile fertlerinin Çin, Hong Kong ve Makao’ya girişlerinin, onlarla ilintili şirket ve kurumların da Çin ile iş yapmasının yasaklandığı duyuruldu.

İlişkiler gergin zemindeydi

Son yıllarda Çin ile ABD arasındaki ilişkiler sert gerilimlere sahne oldu.

Hem Corona virüsünün yayılması konusunda yöneltilen sert eleştiriler hem de ekonomik rekabet sebebiyle ABD’yle karşı karşıya gelen Çin’in yeni yaptırım kararının, “hasmane tutum sergilemekle” eleştirdiği Trump yönetimine duyulan tepkiyi yansıttığı belirtiliyor.

Mike Pompeo, dışişleri bakanlığı görevini devretmeye bir gün kala yaptığı açıklamada, Uygurlara yönelik tutum nedeniyle Çin yönetimini “soykırım” yapmak ve “insanlığa karşı suç işlemekle” suçlamıştı.




Önceki Haber
Bağdat'ta canlı bomba saldırısı: Ölü ve yaralılar var
Sonraki Haber
Gazeteci Bulut’a ilk duruşmada hapis cezası