Ana SayfaDünyaDer Spiegel’den Halkbank dosyası: Türkiye ekonomisi kriz yıllarına dönebilir

Der Spiegel’den Halkbank dosyası: Türkiye ekonomisi kriz yıllarına dönebilir

HABER MERKEZİ – Der Spiegel dergisi Halkbank davasını yazdı. Türkiye ekonomisinin kriz yıllarına dönebileceğini belirten Der Spiegel’in haberinde iş insanı Reza Zerrab, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eski ABD Başkanı Donald Trump’ın isimleri de geçiyor.

ABD’de devam eden ve “İran yaptırımlarının Halkbank aracılığıyla delindiği” suçlamasını taşıyan dava, 1 Mart 2021 tarihinde yeni bir duruşmayla devam edecek.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde görülen davada tutuklu yargılanan ve para transferlerine yardım ettiği öne sürülen eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, Mayıs 2018’de 32 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

ABD’de toplam 28 ay tutuklu kalan Atilla, avukatların temyize gitmesinden sonra mahkeme tarafından delil yetersizliği sebebiyle salıverildi. Atilla, Temmuz 2019’da cezaevinden tahliye oldu ve Türkiye’ye döndü.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Hakan Atilla

Ancak New York mahkemesi söz konusu davada “Halkbank aracılıyla ABD’nin İran yaptırımlarının delinmesi sürecine (Recep Tayyip) Erdoğan hükümetinin talimatıyla yardımcı olunup olunmadığını” açıklığa kavuşturmak istiyor.

Bu bağlamda Avrupa’nın önde gelen dergilerinden Der Spiegel, yeni sayısında söz konusu dava süreci hakkında kapsamlı bir haber dosyasına yer verdi.

Şebnem Arsu, Maximilian Popp ve Alexander Sarovic imzalı haberde, söz konusu davanın Türkiye ekonomisi ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “korkunç bir duruma” sokabileceği öngörüsü dikkat çekiyor.

‘Halkbank’a 20 milyar dolar ceza verilebilir’

Euronews’in aktardığı Der Spiegel haberinde, ABD Başkanı Joe Biden’ın Halkbank davasına hiçbir şekilde karışmayacağını ve mahkemenin kararını bekleyeceğini ifade ediliyor.

Haberde, “Türkiye’den bir yetkilinin ABD’ye 2017’de bu davayla ilgili belgeleri gizlice getirmeyi başardığı” belirtilirken, New York mahkemesinin kanıtlarının çok ağır olduğu, Halkbank’ın belki 20 milyar dolarlık bir ceza alabileceği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uluslararası prestijinin de büyük oranda zarar göreceği kaydediliyor.

Bunun yanında Halkbank’ın uluslararası banka sisteminden (Swift) atılabileceği, bunun Türkiye ekonomisi için de altından kalkılması güç bir darbe olacağı ve 2001’de yaşanan ekonomik kriz şartlarına geri dönüleceği öngörüsü yapılıyor.

Recep Tayyip Erdoğan ile Donald Trump

Der Spiegel haberinde en çok dikkati çeken ayrıntılardan biri ise İranlı iş insanı Reza Zarrab’ın (Rıza Sarraf) FBI soruşturmasında Erdoğan’ı ağır biçimde suçladığı iddiası.

Bunun yanında haberde, Erdoğan hükümetinin bu davayı engelleme girişimleri, eski ABD Başkanı Donald Trump’ı ikna etme çalışmaları ve harcanan milyonların dökümü de yer alıyor.

İddiaya göre, 2017-2019 arasında Erdoğan hükümeti ABD’deki lobicilik faaliyetleri için 5 milyon dolardan fazla harcama yaptı.

Der Spiegel hazırladığı haber dosyası için Erdoğan hükümetinden bazı kişilere ve Halkbank’ın şu andaki yöneticileriyle irtibata geçmeye çalıştığını ancak yetkililerin konu hakkında yorum yapmaktan kaçındığını belirtiyor.

Der Spiegel’e göre, Halkbank davasında ilişkisi ispatlansa dahi Cumhurbaşkanı olduğu için Erdoğan’ın dokunulmazlığı bulunuyor ve bu nedenle suçlanması mümkün değil. Ancak dava süresince “Erdoğan’ın uluslararası itibarının yerle bir olacağına” kesin gözüyle bakılıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Londra Üniversitesi’nden Elçi iddianamesine itiraz: PKK’liler ateş açmadı
Sonraki Haber
Osman Kavala’yı bırakmayan Türkiye’ye yaptırım çağrısı