Ana SayfaDünyaTrump’tan geri adım: Yaptıklarının bedelini ödeyecekler

Trump’tan geri adım: Yaptıklarının bedelini ödeyecekler

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, destekçilerinin Kongre binasını basmasının ardından yaşananları ilk kez ‘çirkin saldırı’ olarak niteledi ve “yaptıklarının bedelini ödeyecekler” dedi. Kongre baskını sırasında yaralanan bir polisin de yaşamını yitirmesiyle olaylarda ölenlerin sayısı beşe çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump, destekçilerinin Kongre binasını basmasının ardından yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Twitter’daki 12 saatlik paylaşım engelinin kalkmasının ardından videolu bir mesaj yayımlayan Trump, dört kişinin yaşamını yitirdiği ‘Kongre baskınını’ ilk kez ‘çirkin saldırı’ olarak niteledi.

Trump, bu olaylara karışanların cezalandırılacağını da söyledi.

“Şiddet eyleminde bulunanlar ülkemizi temsil etmiyor ve yaptıklarının bedelini ödeyecekler” diyen Trump, 20 Ocak’ta görevi sorunsuz şekilde seçilmiş başkan Joe Biden’a devredeceğini de ifade etti.

Videoda uzlaşı mesajı da veren Trump, sözlerini “Destekçilerimin hayal kırıklığına uğradığının farkındayım ama olağanüstü yolculuğumuz henüz başlıyor” diye bitirdi.

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden ise Kongre binasının basılmasından Trump’ı sorumlu tutmuş ve binayı işgal edenleri “yerli teröristler” diye nitelendirmişti.

Trump’ın azli için 25’inci madde çağrıları

Öte yandan Trump’ın başkanlıktan azledilmesi için art arda çağrılar geliyor.

Trump’ın en kısa yoldan anayasaya ek 25’inci madde uyarınca görevden alınmasını isteniyor. Azil sürecinin başlatılmasını destekleyen Cumhuriyetçiler de var.

Ancak böyle bir azil için Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Donald Trump’ın kabinesinin de destek vermesi, ayrıca Senato ile Temsilciler Meclisi’nde de üçte ikilik çoğunluk sağlanması gerekiyor.

Fotoğraf: AFP

ABD başkanlık seçimlerini onaylayan Kongre oturumu geçmiş yıllarda rutin ve törensel bir havada geçerken, bu yıl Trump’ın kışkırtması sonucu büyük olaylara sahne olmuştu.

Biden’ın zaferini kabullenemeyen Trump, 6 Ocak’ta Washington’da düzenlediği mitingin ardından taraftarlarına Kongre binasına yürümeleri çağrısı yapmıştı.

Trump destekçilerinden bazıları Kongre’deki barikatları aşarak oylamanın yapıldığı salona kadar girmişti. Kongre binası önünde ve içindeki olaylarda toplam dört kişi hayatını kaybetmiş, aralarında polislerin de olduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Olaylarda yaşamını yitirenlerin sayısı beşe yükseldi

Bu arada olaylar sırasında yaralanan polislerden birinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Böylece, çıkan olaylarda yaşamını yitirenlerin sayısı beşe yükseldi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Kongre binasının güvenliğinden sorumlu polis tarafından yapılan açıklamada, Brian D. Sicknick isimli polis tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği belirtildi.

Sicknick, Trump destekçileriyle karşı karşıya gelmesinin ardından kendi birimine ait ofise geri dönmüş, fenalaşması üzerine hastaneye kaldırılmıştı.

Sicknick’in ölümüyle ilgili soruşturma başlatıldığı da bildirildi.




Önceki Haber
Belediye işçilerini taşıyan servis aracı devrildi: İki ölü, 22 yaralı
Sonraki Haber
Dinlenme tesisine aracıyla daldı: Bir kişi öldü, yaralılar var