Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında can kayıpları 2 milyon 400 bine yaklaşıyor

Covid-19: Küresel salgında can kayıpları 2 milyon 400 bine yaklaşıyor

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 400 bine, toplam vaka sayısı da 110 milyona yaklaşıyor. Hastalığı atlatanların sayısı ise 80 milyon bandında, ancak hala 25 milyon aktif vaka var. Resmi verilere göre 27 binden fazla insanın öldüğü Türkiye’de Covid-19 aşısının ikinci doz uygulamasına bugün başlandı. Günün öne çıkan gelişmeleri sayfamızda.

 


İçişleri Bakanlığı’ndan ‘Eğitim Personeline Seyahat Muafiyeti’ genelgesi

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine “Eğitim Personeline Seyahat Muafiyeti” konulu genelge gönderdi.

Genelgede, gerek 15 Şubat itibarıyla kademeli olarak yüz yüze eğitime geçilecek olması gerekse yarıyıl tatilinin sona ermesi nedeniyle başta öğretmenler olmak üzere eğitim öğretim personelinin, bu hafta sonu şehirler arası seyahatlerde bir yoğunluk oluşturabileceğinin değerlendirildiği belirtildi.

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde yapılacak şehirlerarası yolculuklarda (toplu ulaşım araçlarıyla yapılanlar hariç) seyahat izin belgesi alınması zorunluluğunun bulunduğu hatırlatılan genelgede, görev yaptıkları yer dışında bulunan öğretmenler ile diğer eğitim personelinin, 13-14 Şubat’ta özel araçlarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatlerde bu zorunluluktan muaf tutulacağı bildirildi.

Genelgede, bu kişilerin denetimler sırasında öğretmen/personel kimlik kartlarını ibraz ederek aile bireyleriyle birlikte görev yerlerine özel araçlarıyla seyahat edebilecekleri belirtildi.


TTB’den 11. ay değerlendirmesi: Aşılama bu hızda giderse iki yıl sürecek

TTB’nin Covid-19 salgınının 11’inci ay değerlendirme raporunda, yavaşlayan aşılama hızına dikkat çekilerek “Bu hızla devam ederse tüm toplumun aşılanması iki yılı bulur” denildi. Raporda, okulların fiziki mesafe, hijyen ve sosyal tedbirler alınarak ilkokul çağındaki çocuklar için açılmasının önerildiği de belirtildi.


Almanya’da ‘Corona’ önlemleri: Çekya ve Avusturya’nın Tirol bölgesine sınırlar kapatılıyor

Almanya, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında Çekya ve Avusturya’nın Tirol bölgesine olan sınırlarını 14 Şubat itibariyle kapatacak.

Hükümet, mutasyona uğramış olan Covid-19’un yeni türünün Almanya’ya girişini engellemek maksadıyla virüsün görüldüğü Avusturya’nın Tirol bölgesini ve Çekya’yı riskli bölge ilan etti.

İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’ndan uzmanlar, söz konusu bölgelere yönelik sınır kontrollerini yeniden geri getirme kararı alırken, yeni önlemlerin 14 Şubat’tan itibaren uygulanacağı duyuruldu.

Söz konusu bölgelerden sadece Almanya vatandaşlarına ile ticari geçişlere izin verileceği, diğer tüm geçişlere kapatılacağı aktarıldı.

Tirol ve Çekya’dan Almanya’ya gelmek isteyen Almanya vatandaşlarından ise negatif sonuçlu Covid-19 testi istenecek ve ardından karantinaya alınacaklar.

Almanya’da Covid-19 ile mücadele kapsamında kısıtlamalar 7 Mart’a kadar uzatılmıştı.


DSÖ: Aşılar pandemiyi kontrol altına almak için yeterli değil

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, Avrupa’da Covid-19 salgınındaki son durumu hakkında basın toplantısı düzenlendi.

Avrupa’da Covid-19 ölüm sayısının iki haftadır azalmasına rağmen rakamların çok yüksek olduğunu vurgulayan Kluge, “2 gün önce, Avrupa Bölgesi’ndeki 40 ülke, 24 saat içinde 3 bin 610 ölüm bildirdi. Şu anda, aşı umudu ile yanlış bir güvenlik hissi arasında ince bir çizgi var” dedi.

Avrupa’da aşılanan 37 ülkeden 29’undan alınan bilgilere göre, 7,8 milyon kişinin aşılanmasının serisini tamamladığını belirten Kluge, “Bu, 29 ülkenin nüfusunun yalnızca yüzde 1,5’ine denk geliyor. Verilen aşı dozlarının sayısı da bölgede bildirilen vaka sayısını geçti. 36 milyon bildirilen vakaya karşılık 41 milyon doz uygulandı” dedi.

Aşıların tek başına pandemiyi kontrol altına almak için yeterli olmadığını vurgulayan Kluge, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aşının etkinliğini etkileyebilecek mutasyonları geciktirmek ve bulaşmayı azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Bulaşmayı şimdi durdurmazsak, bu pandemiyi kontrol altına almak için aşılardan beklenen faydalar yeterli olmayabilir. Aşılar çok önemli, ancak şu an itibariyle pandemiyi kontrol altına almak için yeterli değil.”

Yüksek, orta ve düşük gelirli ülkeler arasındaki ayrımın her zamankinden daha net olduğunu ifade eden Kluge, “Virüs ne kadar uzun süre kalırsa, tehlikeli mutasyon riski o kadar artar. Adil erişim ahlaki bir zorunluluktur ve pandeminin sadece bazıları değil hepimizin üzerindeki etkisini hafifleten bir zorunluluktur” dedi.

Avrupa’da toplam vaka sayısı 31 milyon 785 bin 13’e, toplam can kaybı da 753 bin 758’e ulaştı.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 94 kişi yaşamını yitirdi, 7 bin 590 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 600 bine yaklaştı.

Bugün ülke genelinde 130 bin 313 test yapıldığı ve 660 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 94 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 7 bin 811 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 7 bin 590. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 564 bin 427’ye yükseldi.


Koca: 65 yaş üstünün aşılanmasına yarın başlanacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 65 yaş üstü yurttaşların yanı sıra 60 yaş üstü eşlerinin de yarından itibaren Covid-19 aşısı olabileceğini söyledi.

Koca ayrıca yurttaşlardan randevularını web sayfası ve mobil uygulamadan almasını istedi.


Türkiye’de Covid-19 aşısının ikinci doz uygulamasına bugün başlanıyor

Fotoğraf: AFP

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü Bilim Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, ikinci doz Covid-19 aşılarının bugün uygulanmaya başlanacağını duyurdu.

Koca, şu ana kadar 2,8 milyon kişinin ilk doz aşılanmasının tamamlandığını da aktardı.

Bugünden itibaren ise ikinci doz aşılanmaya başlanıyor.

“Amacımız nüfusumuzun en az yüzde 60’ının aşılanmasını sağlamaktır” diyen Koca, bugünden (Perşembe) itibaren 70 yaş üzeri, Cuma gününden itibaren 65 yaş üzeri yurttaşların aşı olmaları için sisteme tanımlanacağını belirtti.

Koca, “Önümüzdeki süreçte aşılama tedariğiyle birlikte takvimi genişleteceğiz” dedi ve bu dönem için daha önce 50 milyon doz aşı için sözleşme yapıldığını aktardı.

Ayrıca Koca, şimdiye kadar 15 milyon doz aşının temin edildiğini ve 100 milyondan fazla aşı için anlaşmaların tamamlandığını söyledi.

Diğer yandan yüz yüze eğitimin şu an için risk teşkil ettiğini aktaran Sağlık Bakanı Koca, ay sonuna doğru öğretmenler için aşılama takviminin başlayacağını duyurdu.


Küresel salgına dair son veriler

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 107,855,946
  • Can kayıpları: 2,364,978
  • İyileşenler: 79,871,568
  • Aktif vakalar: 25,470,894

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (27,897,214)
  • Hindistan (10,871,060)
  • Brezilya (9,662,305)
  • Rusya (4,012,710)
  • Britanya (3,985,161)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (483,200)
  • Brezilya (234,945)
  • Meksika (169,760)
  • Hindistan (155,399)
  • Britanya (114,851)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TTB’den 11. ay değerlendirmesi: Aşılama bu hızda giderse iki yıl sürecek
Sonraki Haber
Berlinale'de Altın Ayı için yarışacak filmler belli oldu