Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde can kayıpları iki buçuk milyona dayandı

Covid-19 pandemisinde can kayıpları iki buçuk milyona dayandı

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı iki buçuk milyona dayandı, toplam vaka sayısı 112 milyonun üzerinde. Vaka sayılarının yeniden yükselişte olduğu Türkiye’de ‘normalleşme’ tartışmaları sürüyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Bakan Selçuk: 51 il ve iki ilçede, sigorta prim teşvik süresi yıl sonuna kadar uzatıldı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 51 il ve iki ilçede üretim ve istihdamı artırmak için sigorta prim teşvik süresinin Cumhurbaşkanlığı kararı ile yıl sonuna kadar uzatıldığını duyurdu.


Fransa’da bölgesel sokağa çıkma yasağı genişletildi

Fransa’da, Alpes-Maritimes bölgesinin hafta sonu karantinaya alınmasının ardından Hauts-de-Flandre bölgesi de karantinaya alındı.

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran yaptığı açıklamada, Dunkerque kentinde ve Hauts-de-Flandre bölgesinde, 15 gün boyunca hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.

Vaka sayısının endişe verici şekilde yükseldiği Dunkerque kentinde, Covid-19 vaka oranı 100 bin kişi için 900 iken bu sayının 2 hafta önce 250 olduğu belirtildi.

Bölgede işletmeler için yeni kısıtlamaların geçerli olacağını söyleyen Veran, gıda satışı yapan dükkanlar ve eczaneler hariç beş bin metre kareyi aşan dükkan ve alışveriş merkezlerinin kapanmasına karar verildiğini açıkladı.

Salgında durumun endişe verici olduğunu vurgulayan Veran, maske takmanın bölge genelinde zorunlu hale geldiğini ve kent merkezinde alkol tüketiminin yasakladığını duyurdu.

Ülkede vaka sayısı 3 milyon 660 bini aşarken, can kaybı da 85 bini geçmiş durumda.


Sakarya’da 68 yerleşim yeri karantinada

Sakarya’da artan Covid-19 vakaları sonrasında karantina altına alınan yerleşim yerleri arttı.

Valilik, bugün itibari ile üç site, 11 apartman, 54 müstakil ev olmak üzere toplam 68 yerleşim biriminde 476 kişinin karantinada olduğunu duyurdu.


FDA: Johnson and Johnson’un tek dozluk kullanımı yüzde 66 koruma sağlıyor

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Johnson and Johnson ilaç firması tarafından Covid-19’a karşı geliştirilen aşının “güvenli ve etkili” olduğunu ve hastalığa karşı yüzde 66 koruma sağladığını açıkladı.

FDA uzmanlarının 26 Şubat’ta aşının acil kullanım onayını görüşeceği toplantı öncesi yayımlanan analizde, 44 bin kişi üzerinde denenen Johnson and Johnson’ın tek dozluk Covid-19 aşısının hastalık ve ölüme karşı güçlü koruma sağladığı ifade edildi.

FDA, aşının ABD’de Covid-19’un ağır formlarına karşı yüzde 85,9 koruma sağladığını ifade etti.

Aşı ayrıca, virüsün varyantlarının olduğu Güney Afrika’da ise yüzde 81,7, Brezilya’da ise yüzde 85,9 koruma sağlıyor.

Johnson and Johnson, Haziran ayı sonuna kadar ABD’ye tek dozluk aşıdan 100 milyon adet göndermeyi taahhüt etti.

Sadece tek bir dozda uygulanabilmesi ve buzdolabında saklanarak dağıtılabilmesi nedeniyle aşı etrafında büyük bir beklenti oluşmuş durumda.

Aşının onaylanması durumunda, ABD’de acil durum kullanım onayı alan 3’üncü aşı olacak.


Koca’dan cenaze açıklaması: Benim kusurum, özür diliyorum

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Koca’ya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Çin’den gelen 1 milyon doz ücretsiz Covid-19 aşısının Devlet Malzeme Ofisi’ne (DMO) her bir dozu 12 dolardan fatura edildiği iddiası ve hafta sonu kendisinin de katıldığı Muhammed Emin Saraç’ın cenazesinde sosyal mesafe kurallarına uyulmaması soruları soruldu.

Kılıçdaroğlu’nun iddiasıyla ilgili Koca, “Vatandaşımıza bu anlamda veremeyecek hiçbir hesabımız yok. Ben bu yaklaşımı, davranışı, birlik ve beraberliği bozma noktasındaki bu yaklaşımı ahlaki bulmuyorum. Veremeyecek hiçbir hesabımız da yok” diye konuştu.

Cenazeyle ilgili ise, “Ben cenazede o tarz mesafenin ortadan kalkabileceği bir görüntünün olabileceğini öngörmedim. Öngörmem gerekiyor muydu? Evet, gerekiyordu. Bu benim kusurum. Vatandaşımızdan bu anlamda özür diliyorum” ifadelerini kullandı.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 72 kişi yaşamını yitirdi, 9 bin 561 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 670 bine yaklaştı.

Bugün ülke genelinde 124 bin 15 test yapıldığı ve 660 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 72 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 5 bin 297 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 9 bin 561.


Vakaların arttığı Rize’de iki kişinin bina önünde çay içmesi yasaklandı

Corona virüsü vakalarının artması nedeniyle Rize Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu kentte yeni tedbirler aldı.

Bunlardan biri de; iş yerlerinin ya da binaların önünde iki veya daha fazla kişinin bir arada oturarak ya da ayakta sohbet etmesi, çay ve sigara içilmesinin yasaklanması.

Alınan diğer kararlar şöyle:

  • Cenaze namazları en fazla 30 kişiyle sınırlandırılacak, toplu taziyeler yapılmayacak.
  • Market, toplu taşıma ve berber gibi yerlerde denetimler sıklaştırılacak.
  • Camilere gelen vatandaşlar seccadelerini de beraberinde getirecek.
  • Sahil bantlarında, parklarda sosyal mesafeye uyulmadan oturma, sohbet etme gibi davranışlar yapılmayacak.
  • Sokağa çıkma yasağı günlerinde sadece zorunlu ihtiyaçlar için yürüme mesafesinde market, fırın gibi yerlere gidilebilecek.
  • Hafta sonu köy evlerine gitme ve köyde sosyal mesafeye uymayan ziyaretler, misafirlikler gibi alışkanlıklardan kaçınılması ve denetimlerin artırılması

Türkiye’de öğretmenlerin aşılanmasına başlandı

1 Mart’ta yeniden yüz yüze eğitime geçmeye hazırlanan Türkiye’de öğretmenlerin aşılama program başladı.

Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanı Selçuk da aşı oldu.

Selçuk, aşılama program çerçevesinde Sağlık Bakanlığı’na 1 milyon 259 bin okul çalışanının listesini ilettiklerini ve öğretmenlerin randevu alarak aşı olabileceklerini belirtti.


Veri analizi: Mutasyonlu virüsler daha ölümcül olabiliyor

Covid-19 pandemisine karşı aşılama çalışmaları sürerken, ortaya çıkan yeni virüs varyantları endişe yaratıyor.

Britanya’da görüldükten sonra aralarında Türkiye ve Almanya’nın da bulunduğu çok sayıda ülkede de tespit edilen “B.1.1.7” adı verilen mutasyona uğramış Corona virüsünün yeni türünün, yaygın virüsten çok daha bulaşıcı olduğu biliniyor.

Yeni mutasyonlara karşı daha etkili mücadele verilmesi için çalışmalar sürerken, Almanyalı bilim insanları B.1.1.7 varyantının ne kadar ölümcül olabileceği konusundaki matematiksel hesaplamaların sonuçlarını açıkladı.

DW Türkçe’deki habere göre Stuttgart Üniversitesi Matematik İstatistiği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Christian Hesse ve ekibinin hesaplamaları, yeni virüs varyantının, mevcut virüsün etkisiyle meydana gelen ölüm vakalarını arttırdığını ortaya koydu.

Hesaplamalara göre B.1.1.7’nin 55 yaşındaki erkekler ve 35 yaşındaki kadınlarda virüs enfeksiyonlarına bağlı ölüm riskini normal koşullarda vuku bulan ölümlere oranla iki misli arttırdığı sonucuna vardı.

Uzmanların hesaplamalarına göre, B.1.1.7 ile enfekte olan 80 yaşındaki erkekler ve 60 yaşındaki kadınlarda ölüm riski ise normal şartlarda meydana gelen ölümlere oranla üç kat fazla.

Çalışmalarının sonuçları ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Hesse, Britanya’da ortaya çıkan mutasyonlu virüsün 80 yaşındaki hastalarda 20 yaşındaki hastalara göre bin kat daha fazla ölüm riski taşıdığı sonucuna vardıklarını ifade etti.


Bilim Kurulu üyesine göre “normalleşmeye” yakın iller

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı illerin haftalık Corona virüsü vaka oranlarına göre 100 bin nüfusta vaka sayısı 10’un altında kalarak ‘düşük riskli’ görülen iller Hakkari, Şırnak, Muş, Batman ve Diyarbakır oldu.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, 15-21 Şubat tarihlerini kapsayan her 100 bin nüfusta görülen vakaların yer aldığı haritada ‘düşük riskli’ görülen 5 ilin yanında “normalleşmeye” yakın diğer illeri de değerlendirdi.

DHA’ya konuşan İlhan, “Ankara, büyükşehir olarak baktığımızda aslında iyi bir durumda, Ankara’daki vatandaşlar kurallara uyuyorlar. Eskişehir iyi durumda, İzmir biraz daha olumsuz durumda ama aslında Ankara’ya oldukça yakın gibi düşünülebilir” dedi.

İlhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Antalya biraz daha yüksek, bir üst seviyede gibi düşünmek gerekiyor, Mersin beraber şekilde yüksek. Adana örneğin Ankara’ya yakın bir skalada, Ankara ile benzer bir değişim yapılabilir. Hatay, Ankara’ya benzer bir zaman diliminde. Doğuya doğru Adıyaman’da olumsuz bir durum söz konusu, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş görece daha iyi. Batıda Kütahya Eskişehir’den nüfusu az olmasına rağmen daha olumsuz rakamlara sahip, Balıkesir daha olumsuz rakamlara sahip, Çanakkale daha iyi rakamlara sahip. Doğuda da batıda da yüksek illerimiz de var düşük illerimiz de var. Buna göre hareket edilip kurallara uyulursa biran önce o yüksek illerimiz de kısa zamanda aşağıya doğru gelir.”


TTB Genel Sekreteri: Vaka sayıları normalleşme için fazla

Fotoğraf: EPA

Corona virüsü vakalarındaki artışı değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan rakamların ‘normalleşme için fazla’ olduğunu belirtti.

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’a konuşan Bulut, “Şu anda toplumda bağışıklık sağlanan miktar yüzde 1.5’i bulmuyor. İkinci doz uygulanan kişi sayısı ise 1 milyon civarında ve bu kişilerde 2-3 hafta sonra bağışıklık sağlanmış olacak. Bu durum normalleşme için erken” yorumunu yaptı.

Karadeniz’deki vaka sayılarının yüksek olduğuna da dikkat çeken Bulut, “Biz kesinlikle 14-28 günlük tam kapanmanın hâlâ daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Toplumda yüzde 70 bağışıklık sağlandığı zaman normalleşmeyi konuşabiliriz. Bu rakamlar 1000’in altına çekilmeden, ölüm oranları düşmeden normalleşme olamaz. Henüz pandemi devam ediyor” diye konuştu.


Küresel salgına dair son veriler

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 112,654,202
  • Can kayıpları: 2,496,749
  • İyileşenler: 88,249,798
  • Aktif vakalar: 21,907,655

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (28,897,718)
  • Hindistan (11,030,176)
  • Brezilya (10,260,621)
  • Rusya (4,189,153)
  • Britanya (4,134,639)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (514,996)
  • Brezilya (248,646)
  • Meksika (181,809)
  • Hindistan (156,598)
  • Britanya (121,305)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AYM: İletişim Başkanlığı AA'yı denetleyemez
Sonraki Haber
Yaşar Kemal ölümünün altıncı yılında anılacak