Ana SayfaGüncelHak savunucularından çıplak arama tepkisi: Soruşturma başlatılsın

Hak savunucularından çıplak arama tepkisi: Soruşturma başlatılsın

HABER MERKEZİ – İzmir’de Boğaziçi direnişine destek amacıyla yapılan eylem sırasında gözaltına alınan gençlere dayatılan çıplak aramaya tepki gösteren hukuk örgütleri, bu uygulamanın işkence olduğunu belirterek, olaya dair derhal adli soruşturma başlatılmasını istedi.

Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve İnsan Hakları Derneği’nin İzmir temsilciliklerinden avukatlar, geçtiğimiz günlerde Boğaziçi direnişine destek amacıyla yapılan eylem sırasında gözaltına alınan gençlere yönelik çıplak arama uygulamasına tepki gösterdi.

Bayraklı Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasına avukatların yanı sıra pek çok sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi katılarak destek verdi.

“Çıplak Arama İşkencedir” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganı atıldı.

Hak savunucuları adına hazırlanan basın metnini okuyan avukat Şükran Öztürk, gençlere yapılan işkencenin kamera kayıtlarına, doktor raporlarına ve ifade tutanaklarına da yansıdığına değinerek, şunları söyledi:

Şahıslar darp ve cebir ile gözaltına alınmış, plastik kelepçe takılmış, yüzüstü yatırılarak ters kelepçe uygulanmış ve iki kadına çıplak arama yapılmıştır. Kadınlara çıplak arama esnasında otur-kalk hareketi de yaptırılmıştır. Çıplak arama uygulamaları esnasında avukatlar yaklaşık 1 buçuk saat boyunca dışarıda bekletildi. Kadınlardan birinin çıplak arama esnasında çığlık atması üzerine bu çığlık orada bekleyen avukatlar tarafından duyulmuş, bu duruma itiraz edilmiş ve durum İzmir Barosu’na iletilmiştir. İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel’in başsavcı ile görüşmesi akabinde avukatlar içeri alınmaya başlanmıştır. Bunun üzerine müvekkillerimizle görüştüğümüzde çıplak arama yapıldığını öğrendik.

‘Valilik gerçeği çarpıtıyor’

İzmir Emniyeti’nde çıplak arama yapıldığı bilgisi sosyal medyada da gündem olunca İzmir Valiliği’nin yaptığı açıklamayla olayı yalanladığını hatırlatan Öztürk, şöyle devam etti:

Bir avukatın da üst aramasına katıldığı görüntüsü servis edilerek, ‘çıplak arama yapılmadı’ algısı yaratılmaya çalışıldı. Valilik ve kolluk güçleri gerçeği çarpıtıyor. Bu süreçte çıplak arama sosyal medya gündemine oturduğundan İzmir Emniyeti sonuçlarından korkup diğer aramaları kamera eşliğinde yapmıştır. Zira emniyetin bu kamera ve avukat eşliğinde arama uygulaması baştan var olan bir uygulama olmamakla çabalarımız ve itirazlarımız üzerine yapılmıştır.

Avukat Öztürk, “Bu aramaların yapılmasındaki amaç hiçbir zaman güvenlik kaygısı olmayıp, gözaltına alınan veya cezaevine giren şahsın kişiliğini ezerek onu kimliksizleştirip teslim almak ve böylece üzerinde otorite kurma amaçlı bir işkence yöntemidir” şeklinde konuştu.

‘Adli soruşturma başlatılsın’

Uluslararası sözleşmelerde ve anayasada işkencenin cezasız bırakılmaması yönündeki maddelere değinen Öztürk, gözaltına alınan ve çıplak aramaya maruz bırakılanlar adına İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

Adli soruşturma başlatılması, olay tarihlerinde görevli olan tüm personelin tespit edilmesi ve kamera kayıtlarının derhal emniyetten alınmasını isteyen Öztürk, yaşananlara ilişkin tüm delillerin bizzat savcılık eliyle toplanmasını da talep ettiklerini söyledi.

Hukuk örgütleri olarak ‘sistematik ve cezalandırma amaçlı çıplak arama uygulamasını hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini’ söyleyen Öztürk, “Bu uygulamayı işkence olarak tanımlıyoruz. Gözaltı merkezlerinde ve cezaevlerinde çıplak aramayı bir bütün olarak yasaklayan yasal düzenlemeler bir an önce gerçekleştirilmelidir. Bir işkence yöntemi olarak çıplak aramayı uygulayan memurların da cezasız bırakılmasının önüne geçilmesi gerekmektedir” diye ekledi.




Önceki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Kenan Evren'den ne farkın var?
Sonraki Haber
Boğaziçi direnişini takip eden foto muhabirine ev hapsi