Ana SayfaManşetProf. Dr. Üstün’den mahkeme heyetine: Kararı kendi geleceğiniz için de vereceksiniz

Prof. Dr. Üstün’den mahkeme heyetine: Kararı kendi geleceğiniz için de vereceksiniz

HABER MERKEZİ – Kobani Davası’nda HDP’de görev aldığı ekoloji komisyonundaki çalışmalarını anlatan Prof. Dr. Beyza Üstün, “Kadın siyasetçi ve akademisyen olarak doğayı, bir arada eşit ve özgür yaşamı korumaya kararlıyım. Bundan ödün vermeyeceğim” dedi. Aynı davada yargılanan ekonomist Alp Altınörs de Deniz Poyraz’ın öldürülmesini kınayarak, “Onur Gencer’in aklına bu zehri kim akıttı?” diye sordu.

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçesiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 24’ü tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kaboni Davası’nın görülmesine Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti.

Duruşmanın bugünkü oturumunda savunmasını yapan HDP Ekoloji Komisyonu üyesi Prof. Dr. Emine Beyza Üstün “olayları azmettirmekle” suçlanmalarına yanıt verdi.

Attıkları tweetin dayanışma çağrısı olduğuna vurgu yapan Üstün şunları söyledi:

Bir azmettirme bulamazsınız. Kobani olaylarını kapsayan bir dosya ile karşı karşıya olmadığımızı siz de takdir edersiniz. Dayanışma diliyle azmettirme dili arasında ciddi bir fark vardır. Çağrıları böyle okumakta fayda var. Biz 6-8 Ekim olaylarının daha fazla yürütülmemesi için siyasi çaba sarf ettik. Doğrudan Türkiye hükümeti ile iletişime geçtik ama 37 can olarak bu dosyaya giren ama muhtemelen daha fazla olduğunu düşündüğümüz, ki o dönem 50’ye yakın rakamlar açıklanmıştı. Polisin doğrudan kurşun kullanması ile başlayan süreçte bu acı olaylar yaşandı.

İddianamedeki suçlamaların tamamını reddeden Prof. Üstün “Ben yol kesmedim hiçbir arkadaşım yol kesmedi. Bu suçların hiçbirini ben işlemedim. Olmayan bir suçun delilini de gizleyemem. Ben kimseyi öldürmedim. Hiçbir arkadaşım da öldürmedi. Ne 6-8 Ekim’de ne öncesinde ne sonrasında, yaşamım boyunca elimde hiç silah olmadı; hiçbir yeri yağmalamadım. Her yerde siyasi iktidarların müdahalelerine, kapitalizmin saldırılarına karşı yaşamın korunması ve özgürlüğü için mücadele verdim, veriyorum, bunun için siyaset yapıyorum” diye belirtti.

‘HDP tüzüğüne tekrar bakın’

Beyza Üstün HDP’de siyaset yapmasını ise şu şekilde açıkladı:

HDP’nin siyaseti benim tam da istediğim sömürüyü yok eden, eşit ve özgür yaşamı kuran, bu topraklarda yaşanan başta Kürt sorunu olmak üzere tüm sorunlara çözüm arayan tüm siyasetçilerin yan yana geldiği bir zemindir. Lütfen bir kere daha bakın parti tüzüğüne.

Demokrasiyi güçlendirmenin herkesin sorumluluğu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Beyza Üstün savunmasını şu cümlelerle tamamladı:

Kadın siyasetçi ve akademisyen olarak doğayı, bir arada eşit ve özgür yaşamı korumaya kararlıyım. Bundan ödün vermeyeceğim. Hukuksuz, delilsiz, usulsüz açılan davalarla, tutuklamalarla özgürlüğümden, özgürlüğümüzden yoksun bırakıyorsunuz. Buna son verin. Asılsız ve siyasi müdahalelere hukuk ve adaleti alet etmeyin. HDP’nin politikalarını ortadan kaldırmak için siyasi iktidarın yapmaya çalıştığı siyasi saldırı ve darbeyi, bu davayı sürdürerek meşrulaştırmayın.

Kararınız, Türkiye’de demokratik siyaset için, demokrasinin korunması için belirleyici olacaktır. Demokrasi güçlenirse birlikte eşit ve özgür yaşayabileceğiz. Geleceği güvence altına alabileceğiz. Vereceğiniz karar sadece benimle ve yargılanan siyasetçilerle ilgili olmayacak, kararınızı kendiniz ve kendi geleceğiniz için de vermiş olacaksınız.

Bu dosyayı kapatın. Beni ve yargılanan siyasetçileri özgür bırakın. Tahliyeyi kendi adıma, hepimiz adına talep ediyorum. Kararınızı; halkların ve yaşamın özgürlüğünün korunması güvence altına alınmasının sizin de sorumluluğunuzda olduğunu bir kez daha hatırlatarak bekliyor olacağım.

Alp Altınörs

Altınörs: Onur Gencer’in aklına bu zehri kim akıttı?

Prof. Üstün’ün savunmasından sonra duruşmaya HDP MYK üyesi Alp Altınörs’ün savunmasıyla devam edildi.

HDP İzmir İl Örgütü’ne saldırıyı ve saldırıda Deniz Poyraz’ın katledilmesini de kınayan Altınörs, Poyraz’ın katledilmesinin Martin Luther King’in sözlerini hatırlattığını belirterek, “Ben de bugün ‘Deniz Poyraz’ı kim öldürdü?’ sorusunu soruyorum. HDP eşittir terör, ‘HDP’ye giden herkes teröristtir’ algısını kim yerleştirdi? HDP aleyhinde bu söylemi kim dile getirdi? Onur Gencer’in aklına bu zehri kim akıttı? Bu soruların cevabını verebilirsek Deniz Poyraz’ın katilini de bulmuş olacağız” diye belirtti.

‘Gizli tanık ifadeleri soyut’

Bu dosyanın hakikatlerin üstünü örtmek için hazırlandığını ifade eden Altınörs, şunları söyledi:

Bu mükerrer bir yargılama. Ben daha önce de savcılıkta ifade verdim. Adli kontrol tedbiri dahi uygulanmadan serbest bırakıldım. Aynı olayla ilgili evim basıldı. Ortada yeni bir delil de yok. 37 kişinin ölümüyle benim hiçbir illiyet bağım yoktur. Gizli tanık ifadeleri soyut ve geneldir. MYK toplantımıza MYK’ya üye olmayan kimse katılamaz

Altınörs’ün ifadesinden sonra ara verilen duruşmaya yarın devam edilecek.

 

 




Önceki Haber
Emine Şenyaşar taburcu edildi: Adalet nöbetini sürdürecek
Sonraki Haber
Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için yürüdü