Ana SayfaGüncelİstanbul’da Newroz coşkusu: On binler Yenikapı’da

İstanbul’da Newroz coşkusu: On binler Yenikapı’da

HABER MERKEZİ – İstanbul’daki Newroz kutlamasının adresi olan Yenikapı meydanı on binler tarafından dolduruldu. Büyük coşkunun hakim olduğu kutlamada HDP’ye açılan kapatma davasına ve İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine büyük tepki var.

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) çağrısıyla İstanbul Yenikapı Miting Meydanı’nda on binler, Newroz kutlamasına akın etti.

“Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” sloganıyla düzenlenen 2021 Newroz’u için İstanbul sakinleri sabahın erken saatlerinden itibaren alana akın etmeye başladı.

Etrafı polis bariyerleriyle çevrilen miting alanına tek noktadan giriş yapılırken, insanlar davul ve erbaneler eşliğinde halaylar çekerek Yenikapı’da toplandı.

Alana dokuz dilde “Newroz kutlu olsun” pankartları asılırken, İstanbul Newroz Tertip Komitesi de ikinci bir arama noktası kurarak güvenliği sağladı.

Engelleme girişimleri

Polis, “Rojava’nın düşmanı ezilenlerin de düşmanıdır”, “HDP bağımsız siyasetle var olabilir HDP kitlesel eylemlerle savunulabilir” ve “Demokratik anayasa için kurucu Meclis, kurucu Meclis için tek yol devrim” yazılı pankartlara el koymak istedi.

Ancak uzun süren bekleyişin ardından pankartlar alana alındı.

Bu bekleyişler esnasında gençlerin “Bijî Serok Apo” sloganı atması polisleri rahatsız etti.

Bu slogan atılmasını engellemeye çalışan polise tepki gösterildi.

Yine 18 yaş altı ve 65 yaş üstü yurttaşlar polis tarafından alana alınmak istenmedi, yapılan görüşmeler sonucu onlar da alana girebildi.

Açlık grevlerine dikkat çekildi

Alana erkenden giriş yapan HDP Gençlik Meclisi üyeleri, çaldıkları erbaneler eşliğinde şarkılar söyleyip halay çekti.

Halay sırasında gençler “Biji berxwedana zindana” sloganıyla cezaevlerinde 114 gündür devam eden açlık grevi eylemlerini selamladı.

“Kadınlar şimdi özgürlük zamanı” yazılı mor renkli önlüklerle alandaki yerlerini alan kadınlar, zılgıtlarla halay çekti.

Newroz kutlaması açılış konuşmasıyla başlarken, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, TİP Genel Başkanı Erkan Baş konuşma yapacak.

Sanatçılar Ruken Yılmaz, Roni Artin, Erdal Bayrakoğlu ve Veysi Ermiş de şarkılarını söyleyecek.

Ayaklarındaki kelepçeleri kırıp alana geldiler

Öte yandan ev hapsinde tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Yöneticisi Pınar Türk ve Ulaş Bedir Çelik, kendi iradeleriyle ev hapislerini sonlandırarak Newroz ateşini yakmak için Yenikapı Miting Meydanı’na gitti.

Kendi iradesiyle ev hapsini sonlandırdığını duyuran Türk, “Partimize kapatma davalarının açıldığı, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedildiği bugünlerde biz kadınlar evlere hapsedilmeyeceğimizi söylüyoruz. Meydanlarda, sokaklarda, haklarımız için mücadeleye devam ediyoruz. Ben de Newroz’a gidiyorum ve tüm halklarımızı Newroz’u kutlamaya çağırıyorum. Newroz piroz be” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne dışarıdan rektör atanmasına karşı yapılan eylemlere katıldığı gerekçesiyle ev hapsinde tutulan Ulaş Bedir Çelik de, “Boğaziçi direnişine katıldığım gerekçesiyle ev hapsinde tutulmaktaydım. Bugün ev hapsini kendi irademle sonlandırıyor, Yenikapı Newroz alanına geçiyorum. Newroz ruhuyla mücadeleyi büyütelim” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP: AKP-MHP erkek ittifakı kadınlar nezdinde feshedilmiştir
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.