Ana SayfaGüncelYenikapı’dan yanıt verdiler: Teslim olmayacağız

Yenikapı’dan yanıt verdiler: Teslim olmayacağız

HABER MERKEZİ – Yenikapı Meydanı’ndaki Newroz kutlamasında HDP’nin siyaset dışı bırakılma çabalarına karşı ‘Teslim olmayacağız’ mesajı verildi. Selahattin Demirtaş halka mesaj gönderirken, Sırrı Süreyya Önder, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve Barış Anneleri konuşmalarında ‘kazanacağız’ vurgusu yaptı.

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) organize ettiği İstanbul Newroz kutlamalarının adresi Yenikapı Meydanı’nda on binler bir arada.

Alanın dolmasının ardından saygı duruşu eşliğinde marşlar okundu.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Platformu adına ortak basın metnini okuyan Halkevleri üyesi Zeynep Çelik, şunları dedi:

Üç gün önce Türkiye’de demokrasi adına kırıntı olarak kalan ne varsa, büyük bir darbe daha aldı. HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği, 2016 yılında sosyal medyada paylaştığı bir haber gerekçe gösterilerek, hukuk garabeti bir kararla düşürüldü. Halkın oyları ile seçildiği milletvekilliği, halkın iradesine rağmen elinden almaya kalkışıldı. Ama Gergerlioğlu ve yoldaşları, iktidarın yalanlarına, hilelerine pabuç bırakmadılar. Direnerek, lime lime dökülen bu zorba düzenin ipliğini pazara çıkardılar. Hakikati, hukuku ve adaleti savundular, savunuyorlar. Ve biz burada bu Newroz meydanında toplananlar bu direnişi selamlayarak, Gergerlioğlu’nun vekilliğini bu sahtekarlara yem etmeyeceğimizi gösteriyoruz.

Ama tüm meşruiyetini yitirmiş, zor ve baskı araçları ile ayakta durmaya çalışan AKP-MHP iktidar bloğu da ardı ardına saldırıyor. İktidarın sopası haline gelmiş olan yargı, milyonlarca seçmenin temsilcisi HDP için tamamen uydurma gerekçelerle bir kapatma davası açtı.

‘Teslim olmayacağız’ 

Anayasa ve hukukun hiçe sayıldığının altını çizen Çelik, “Ülkenin tüm demokratik değerlerine, tüm hak ve özgürlüklere büyük bir saldırı var. Ancak şu iyi bilinmeli ki, barış, adalet, eşitlik ve demokrasiden yana güçler olarak bu faşist saldırılara asla boyun eğmeyeceğiz. Üzerimize örtülmeye çalışılan bu karanlığa asla teslim olmayacağız” dedi.  

‘Yenikapı meydanı cevabı verdi’  

Ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul il eşbaşkanları Erdal Avcı ve Elif Bulut halka hitap etti.

“Bizler halkız, halk burada” diyerek katılımcıları selamlayan Bulut, “HDP’yi kapatmaya kimsenin iradesi yetmez. İstanbul Sözleşmesini kaldırmaya kimsenin gücü yetmez. Bugün burada ses çıkarıyor bu halk” dedi.

Newroz’u kutlayarak konuşmasına başlayan Erdal Avcı da “Bu meydan milli güç diyenlere, Mezopotamya topraklarını mezara dönüştürenlere cevabı verdi. HDP’yi kapatmak isteyenlere cevabını bu meydan verdi” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bulut ve Avcı, Newroz ateşini yaktı. Öte yandan alanın çeşitli yerlerinde de ateşler yakıldı.

Ev hapsini kendi iradeleriyle sonlandıran Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri de uzun süre alkışlandı.

Tekrar söz alan HDP İl Eşbakanı Bulut, ayaklarına kelepçe takılarak, siyasetten, alanlardan edinilmek istendiklerini belirterek, ev hapsinde olanları selamladı.

Önder: Barış çırası söndürülemez 

Alanı dolduranları selamlayan İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder de “Kürdistan seninle gurur duyuyor” sloganlarıyla karşılandı.

Bunun üzerine Önder, 2013 yılında da benzer sloganın atıldığını hatırlatarak, kendisine “onur duyuyorum” dediği için ceza verildiğini söyledi.

Önder, “Barış öyle bir şeydir ki o çıra bir yansa, bin defa üflense de söndürülemez. Sonsuza kadar sürmüş hiçbir savaş yoktur” dedi.

Akdeniz: Yarın tek adamın değil halkın olacak

EMEP Genel Başkan Ercüment Akdeniz ise konuşmasında işçilere, “Birleşin” çağrısı yaptı.

Sosyalistler, devrimciler, İstanbul halkı olarak Kürt halkının ve demokratik taleplerinin ısrarlı savunucusuyuz. Ortadoğu, Kafkasya ve Asya halklarının bayramı kutlu olsun. Gergerlioğlu’na kutlu olsun. Yüreği bizimle olan Demirtaş’ın bayramı kutlu olsun. Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel ve arkadaşlarına kutlu olsun. Bunlar niye HDP’yi kapatıyorlar biliyor musunuz? ‘Salgında başarı hikayesi yazacağız’ dediler bir maskeyi bile dağıtamadılar. ‘Size demokrasi getireceğiz’ dediler kod 29 ile işçi kıyımı yaptılar. ‘Sivil anayasa’ dediler 17 Mart siyasi darbesini yaptılar. ‘Seçimle gelen seçimle gider’ dediler. Halkın iradesine saygı göstermediler. Belediyelere kayyum getirdiler. ‘Hepsinin oyu lanetli’ dediler.

‘3Y ile geliyoruz’ dediler. ‘Yolsuzluğu yeneceğiz’ dediler. Geçmediğimiz yollar tüneller için çocuklarımızı borçlu yaptılar. ‘Yolsuzluk’ dediler. Bardakla yağ alıyor halk. ‘Yasaklar kalkacak’ dediler. Üniversitelere kelepçe vurdular. ‘Komşu ülkelerle sıfır sorun’ dediler. Selam verecek kimse kalmadı. HDP’yi kapatma yarışına giren o milliyetçi partileri unutmayacağız. Kürtlere siyaset yasağı koyanlar, 19 bin işçinin grevini yasakladılar. HDP’nin belediyelerine kayyum atayanlar, üniversitelere de kayyum atadılar. O yüzden Kürtlerle el ele verilerek düzlüğe çıkılacaktır. Siyasi özgürlüklere sahip çıkacağız. Bu sadece HDP’nin değil bütün Türkiye’nin meselesidir. Yarın tek adamın değil, halkın günü olacak.

Demirtaş’ın mesajı okundu

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın mesajı da okundu.

Demirtaş’ın mesajı şu şekilde:

Çok değerli arkadaşlarım, sevgili halkımız! Partimize ve sizlere yönelik akıl almaz baskıların artarak devam ettiği bu günlerde, hepinizi Newroz’un direniş ve özgürlük ruhuyla selamlıyor, özgür yarınlarda buluşmak dileği ile Newroz’unuzu kutluyorum. Newroza we, cejna we pîroz be!

Ardından Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) adına söz alan Seher Dursun, “Saldırılara karşı faşizme karşı birlikte mücadele edeceğiz” mesajı verdi.

Barış Anneleri’nden açlık grevi çağrısı 

Ulusal kıyafetleriyle sahneye çıkan Barış Anneleri Meclisi üyeleri, halkı selamladı.

Barış Annesi Bedia Duman, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmesini isteyen tutukluların 114 gündür devam eden açlık grevinin son bulması için taleplerin kabul edilmesini istedi.

Duman, tek taleplerinin barış ve adalet olduğunu belirterek, “Türk, Kürt anneleri ile gerilla ve asker anneleri el ele versin. Bu sorunu çözsün” dedi.

Erkan Baş: Teslim olmayacağız 

Platforma çıkan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, halkların Newroz’unu kutlayarak, “Kardeşler sarayında oturup bu ülkenin yoksul kitlesini teslim almak isteyenlere sesleniyorum: Teslim olmayacağız. Bugün birlikte yaktığımız bu Newroz alanında onlara mesaj veriyoruz. Senin zindanların varsa, bizim de meydanlarımız var. Onların tank ve topları varsa, bizimde direncimiz ve teslim olmayacak gücümüz var” dedi.

HDP’nin kapatılması girişimlerine değinen Baş, şöyle devam etti:

HDP’yi, Kürt halkını hedef tahtasına oturtanlar bilsinler ki Kürt halkı ve HDP asla yalnız kalmayacaktır. HDP’yi kapatmak istiyorlar. Buradan İstanbul milyonlar olarak sesleniyoruz: Ne yaparsanız yapın, bizi yıldıramazsınız. HDP’yi kapatmak isteyenlerin çenesini kapatacağız.

Newroz, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın konuşmasıyla sürüyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yangında öldüğü sanılan Havva Yılmaz'ı yeğeni öldürmüş
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.