Ana SayfaGüncelAf Örgütü Soylu’yu yalanladı, raporları hatırlattı

Af Örgütü Soylu’yu yalanladı, raporları hatırlattı

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’de işkence uygulamasının olmadığını, bunu Uluslararası Af Örgütü’nün de doğruladığına belirtti. Uluslararası Af Örgütü ise bu açıklamayı yalanlayarak, işkence raporlarını hatırlattı.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’n Youtube hesabından yaptığı yayınlarla hakkında önemli iddialarda bulunduğu isimler arasında yer alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün gece Kübra Par moderatörlüğünde; gazeteciler Merdan Yanardağ, İsmail Saymaz, Veyis Ateş ve Mehmet Akif Ersoy’un sorularını yanıtlamak üzere Habertürk’teki programa konuk oldu.

Ancak hem gazeteci Merdan Yanardağ hem de programı izleyenler, sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarda Soylu’yu sorulara cevap vermeyerek başka konulardan bahsetmekle suçladı.

Yalanlama gecikmedi

Ayrıca hem Sedat Peker hem de Soylu’nun hakkında konuştuğu bazı isim ve kurumlardan yanıtlar gecikmedi. Soylu’ya verilen yanıtlardan biri işkence iddialarını reddetmesi nedeniyle Uluslararası Af Örgütü’nden geldi.

Soylu’ya yanıt, Uluslararası Af Örgütü için “4,5 yıldır işkence ile ilgili en ufak bir şey önümüze koymadılar. Sistematik işkence ile ilgili önümüze bir şey koymadılar” sözlerini kullanması üzerine geldi.

Örgüt bu iddiaya son yıllardaki işkence ve kötü muamele iddialarına dair acil eylem, rapor ve çağrıları paylaşarak cevap verdi.

AF Örgütü tarafından verilen yanıtta, yakın tarihli şu işkence raporları hatırlatıldı:

  • Osman Şiban ve Servet Turgut’un 11 Eylül 2020’de Van’ın Çatak ilçesinde jandarma güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra işkence veya diğer kötü muameleye maruz kaldıklarına ilişkin güvenilir iddialarla ilgili Türkiye yetkililerine mektup gönderdik.
  • Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolara katıldıkları gerekçesiyle 5.01.2021’den itibaren yapılan ev baskınlarıyla en az 30 kişi gözaltına alındı. Gözaltında bazı öğrencilerin işkence ve diğer kötü muameleye maruz bırakıldıklarına dair iddialar bulunuyor
  • Mehmet Sıddık Meşe, iddialara göre 1 Aralık günü, Diyarbakır Cezaevi’nde ağır şekilde fiziksel şiddete uğradı.
  • Şubat 2019’dan itibaren kendilerinden haber alınamayan ve silahlı kişiler tarafından kaçırıldığı iddia edilen Gökhan Türkmen ve Mustafa Yılmaz için acil eylem çağrısında bulundu.
  • 8 Haziran 2018 günü barışçıl bir gösteri düzenleyen öğrenci ve mezunlara kolluk kuvveti uygulanan aşırı güç kullanımı, işkence ve diğer kötü muamele iddialarına yönelik Türkiye yetkililerine derhal soruşturma başlatması çağrısında bulunduk.

Raporlar ne diyor?

Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin İşkenceyi Önleme Komitesi 2017 ve 2019 yıllarında Türkiye’ye yaptığı ziyaretlere ve incelemelere ait raporları yayınladı. Komite, kötü muamele ve işkence şikayetlerinin devam ettiğini raporladı.

Af Örgütü dışında Türkiye’deki işkence ve kötü muameleyi izleyen yerel başka sivil toplum kuruluşları da mevcut. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 2010-2019 yılları arasını kapsayan raporunda da benzer işkence iddialarına yer veriyor.




Önceki Haber
Türkiye, Covid-19 salgınında ekonomik olarak yurttaşlar için ne yaptı?
Sonraki Haber
Bahçeli’den Soylu’ya destek: Hiç kimse boynuna tasma geçiremeyecek