Ana SayfaDünyaDünya küresel ısınma eşiğine gelecek beş yıl içinde ulaşabilir

Dünya küresel ısınma eşiğine gelecek beş yıl içinde ulaşabilir

HABER MERKEZİ – Dünya Meteoroloji Örgütü’nün raporuna göre, küresel ısınmanın eşiği olarak belirlenen seviyeye 5 yıl içinde gelinmesi öngörülüyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) raporuna göre 2025’e kadar, küresel ısınma eşiği olan 1.5C derecenin üzeri görülecek.

BBC Türkçe’nin haberine göre rapor, İngiltere’nin meteoroloji birimi Met Office ve aralarında ABD ile Çin’in de bulunduğu 10 ülkede görevli bilim insanlarının modellemelerini temel alarak hazırlandı.

Son on yıldan birinde, 1.5C derece eşiğe ulaşma ihtimali daha önceki araştırmalarda yüzde 20 oranında görülüyordu. Yeni değerlendirmeler bu oranın yüzde 40’a yükseldiğini ortaya koydu.

Ancak araştırmacılar bu durumun geçici olduğunu savunuyor. Doğal değişkenlikler, gelecek birkaç yılın biraz daha soğuk olabileceği anlamına geliyor.

Küresel ısınmanın 1.5C derecelik eşiği kalıcı olarak aşmasının 10 ya da 20 yıl alabileceği belirtiliyor.

Imperial College London’a bağlı Grantham Enstitüsü’nde Araştırma Birimi Başkanı Dr. Joeri Rogelj, “Met Office’in 1.5C derecesi, Paris İklim Anlaşması’nın 1.5C derece sınırı ile karıştırılmamalı” diyor ve şöyle açıklıyor:

Paris Anlaşması hedefleri küresel ısınmaya atıf yapıyor – bu da, yıl yıl değişkenler giderildiğinde planetin ısısındaki artış demek. Yalnızca bir yıl 1.5C dereceye ulaşılması, Paris Anlaşması’nın sınırlarının aşıldığı anlamına gelmez ama yine de çok kötü bir haber. Bize, iklim hareketinin ne kadar yetersiz olduğunu gösteriyor ve küresel ısınmanın durdurulması için emisyonların sıfıra indirilmesi gerekiyor.

BBC’ye konuşan Met Office’te görevli üst düzey bilim insanı Leon Hermanson, 1980-1990 döneminde öngörülen derecelere kıyasla yeni oranların çok büyük bir artışa işaret ettiğini söylüyor: “Bu, 1.5C’ye yaklaştığımız anlamına geliyor. Henüz o eşikte değiliz ama yaklaşıyoruz. Güçlü bir şekilde harekete geçmek için zaman daralıyor, buna şimdi ihtiyacımız var.”




Önceki Haber
Korkut Eken Atilla Peker ile Kıbrıs'a gittiğini doğruladı
Sonraki Haber
Yurttaşlar 1 TL'ye gıda bulmaya çalışıyor