Ana SayfaGüncelYurttaşlar 1 TL’ye gıda bulmaya çalışıyor

Yurttaşlar 1 TL’ye gıda bulmaya çalışıyor

HABER MERKEZİ – İstanbullu yurttaşlar, eli pazardan boş dönüyor. Pahalılıktan dolayı gıda satın alamadığına dikkat çeken İstanbullular, “Domates alsam biber alamıyorum. Ucuz ne bulursak onu alıyoruz. Yoksa aç kalıyoruz. Kira ve faturalardan gıdaya para kalmıyor. Cebimizde para yok.  Perişan ve çaresiziz” diye isyanını dile getiriyor.


Haber: Yadigar Aygün


Covid-19 salgını ile birlikte işsizlik, yoksulluk her geçen gün artıyor. Binlerce yurttaş kiralarını ve faturalarını ödeyemiyor. Yurttaşlar, ekonomik kriz ve yoksulluktan mutfak giderlerinden kısmak zorunda kalıyor. Pazara gittiklerinde ise elleri boş dönüyor.

Türkiye’de ekonomik kriz nedeniyle yoksulluk her geçen gün derinleşiyor. Öyle ki, artık pazarlarda, marketlerde dilimle karpuz satışı yapılıyor. Yurttaşların büyük bölümü tüm karpuza gücü yetmeyince dilim dilim karpuz almak zorunda kalıyor.

Eskiden kilo ile alınan bir çok ürün ise artık kilo ile değil tane tane ya da gramla satın alınıyor.

Biz de yurttaşın durumunu görmek için İstanbul Tarlabaşı’nda kurulan Tarlabaşı Pazarı’na gittik. Burada görüştüğümüz esnaf ve yurttaşlar pahalılığın ve yoksulluğun artık dayanılmaz noktaya geldiğini söyledi.

‘Çocuklarımı besleyemiyorum’

Pazar alışverişine gelen yurttaş Hülya Tufan, Covid-19 salgını ile birlikte yaşam koşullarının her geçen gün daha da kötüye gittiğini söylüyor.

Eşim pandemiden dolayı işsiz kaldı. Şu an evde tek çalışan benim. 3 tane çocuğum var. Gıda fiyatları çok pahalı. Fiyatların pahalılığından dolayı hiçbir şey alamıyoruz. Her istediğim sebzeyi meyveyi alamıyorum. Bazı ürünleri zaten artık hiç alamıyorum. Fiyatlar çok pahalı olduğu için çocuklarımı düzgün besleyemiyorum. Kiracıyım, kiramı ödeyemiyorum. Elektrik faturamı ödemediğim için icralık oldum. Suyumu kesmeye geldiler. Yarında doğalgazı kesmeye gelirler.  Şu an hiçbir faturamı ödeyemiyorum. Ne yapacağımı artık şaşırdım. Ne yapacağımı bilmiyorum. Perişanız.

Özlem Biçer

‘Elimiz boş dönüyoruz’

“Domates alsam biber alamıyorum’ diyen gıda fiyatlarının pahalılığına dikkat çeken  pazar alışverişine gelen Özlem Biçer, ekonomik kriz ve salgın ile birlikte artık gıdaya  bütçe ayıramadığını belirtiyor:

Her istediğim ürünü alamıyorum. Fiyatlar çok pahalı. Biber 6 TL alamıyorum. Alım gücüm yok. Eşim pandemiden dolayı işsiz kaldı. 2 çocuğum var.  Bu sene çok zorlandık. Zar zor kiramızı ödüyoruz. 2 aydır kiramızı ödeyemiyoruz. Her şey çok pahalı.  Pazara gelip tezgahlara bakıp duruyoruz. Pazardan çoğu zaman elim boş dönüyorum.

‘Açız geçinemiyoruz’

Görüştüğümüz ve adını vermek istemeyen bir yurttaş da “Pazarda boş boş geziyoruz. Evde lazım olan çok şey var ama cepte para yok. Akşam ucuz olduğu için akşam pazara geliyoruz. Ezik, bozuk, ucuz ne bulursak onu alıyoruz. Yoksa aç kalıyoruz ne yapalım” diyerek yaşadığı zorluğu anlatıyor.

Botan Gümüşten

‘250 gram domates sattım’

Kriz ve Covid-19 salgını nedeniyle tam kapanma dönemin pazarların açılmaması yüzünden pazarcı esnafı da zor günler geçiriyor.

Pazarcı Botan Gümüşten, zarar ettiklerini dile getirerek günlük kazançlarının düştüğünü belirtiyor:

Yurttaşın cebi boş oldu mu bizimde cebimiz boş oluyor. Biz halde 5 TL’ye aldığımız ürünü maliyetiyle 6.5 TL’ye geliyor. 7 TL’ye ürünü satmalıyım ki para kazanalım.  İnsanlara ucuz mal veremeyince insanlar bizden alışveriş yapamıyor. İnsanlar parasızlıktan gıda alamıyor. Domatesin kilosu 2 TL iken 250 gram domates sattığım oldu. Yurttaş ne yapsın parası yok. İnsanlar, 20 TL’ye ile haftalık pazar alışverişini tamamlamaya çalışıyorlar. Yurttaşlar tezgaha bakıp bakıp gidiyor. Ekonomik kriz yok diyorlar kriz olmasa pazarlar şenlik olurdu.  Bizde evimize ekmek götürüyor olurduk. Kimsenin yüzü gülmüyor. Zararla eve gidiyoruz. Ekonomik kriz ve salgından çok etkileniyoruz. Gelip ürün alamayıp dönen çok kişi var. Tam kapanma sürecinde bir gün pazarlara izin verildi. 12.500 TL’ye ürün aldım. Aldığım ürünler elimizde kaldı. O gün sadece 2.500 TL kazanabildim. Ürünlerimiz yerde kaldı. Hepsi çöp oldu. Zarar ettik.

Mehmet Algan

Ekonomik kriz pazarı vurdu

Pazarcı Mehmet Algan da ekonomik krizin ve Covid-19 salgının pazarı çok olumsuz etkilediğini söyledi. Algan,  pazarın durumunu şu sözlerle açıkladı:

100 gram biber alan da var, 1 TL’lik patlıcan verebilir misin diyende.  1 TL ile insanlar gıda almaya çalışıyor. İnsanlar, perişan ve çaresiz. Sokağa çıkma yasaklarında ürünlerimiz hep çürüdü, çöpe attık. Zararına satış yapıyoruz. Mal elimizde kalınca çürüyor. Kökten krize girdik Sürekli gıda fiyatları artıyor. Yurttaş ürün alamıyor. İnsanlar eli boş pazardan dönüyor.”

Açlık ve yoksulluk artıyor

DİSK Birleşik Metal İş Araştırma Merkezi (BİSAM) Açlık ve Yoksulluk Sınırı Nisan 2021 Dönemi Raporu’nda Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için aylık yapması gereken harcama tutarının 2 bin 816’TL olarak açıkladı. Ayrıca raporda açlık sınırının son 18 yılda arttığını verilerle ortaya koyuyor:

2003 yılının nisan ayında 4 kişilik bir aile, günlük minimum 15.51 TL’ye sağlıklı beslenebilirken, bugün ancak 93.85 TL’ye sağlıklı beslenebiliyor.  Buna göre 18 yıllık zaman zarfında açlık sınırı 6.05 kat arttı. Aynı dönemde enflasyondaki artış ise 5.37 kat oldu. Açlık sınırındaki artış genel enflasyonda yaşanan artıştan daha fazla oldu. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için, aylık 2 bin 816 TL’lik harcama yapması gerekiyor




Önceki Haber
Dünya küresel ısınma eşiğine gelecek beş yıl içinde ulaşabilir
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.