Ana SayfaDünyaTansiyon yükseliyor: Netanyahu, saldırıları şiddetlendirme sözü verdi

Tansiyon yükseliyor: Netanyahu, saldırıları şiddetlendirme sözü verdi

HABER MERKEZİ – Kudüs’te başlayan gerginlik karşılıklı saldırılara dönüşünce çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hava saldırılarının şiddetleneceğini açıkladı.

Kudüs’te İsrail güçlerinin, Mescid-i Aksa’ya yönelik gerçekleştirdiği ve çok sayıda Filistinlinin yaralandığı saldırıların ardından bölgede yükselen tansiyon düşmüyor.

Dün Hamas’ın silahlı gücü Kassam Tugayları, Kudüs’teki İsrail güçlerine ait bölgelere yönelik çok sayıda roket fırlattığını duyurmuştu.

Hamas’ın, İsrail topraklarına 12 saatlik bir sürede, 300 roket attığı belirtilirken, İsrail’in demir kubbe savunma sistemi roketlerin çoğunu havada imha etti.

Ardından İsrail güçleri, Gazze’ye hava saldırısı düzenledi. Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırıda 10’u çocuk 28 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Netanyahu durum değerlendirmesi yaptı

Hamas’ın roket saldırıları sonucu ise Aşkelon’da iki İsraillinin yaşamını yitirdiği duyuruldu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Benny Gantz ve Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi’nin de aralarında yer aldığı İsrailli askeri yetkililerle toplantıda durum değerlendirmesi yaptı.

Toplantıda yaptığı açıklamada Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze’de Hamas ve İslami Cihad Hareketine ait “yüzlerce” hedefin vurulduğunu belirtti.

Netanyahu ayrıca saldırıların şiddetini ve hızını artıracaklarını söyledi.

BM ve AF Örgütü’nden çağrı

Bu arada Birleşmiş Milletler insan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Rupert Colville, Doğu Kudüs ve İsrail’de şiddet olaylarının tırmanmasından “derin endişe duyduğunu” belirterek, “Her türlü şiddeti, şiddete teşviki, etnik ayrımcılığı ve provokasyonları kınıyoruz” dedi.

İsrail polisinin Harem-i Şerif’teki saldırılarının “orantısız” olduğunu söyleyen Colville, “Protesto etmeyenlerin, sadece namaz kılanların veya iftarlarını açanların güvenlik güçleri tarafından maruz bırakıldığı muamele tamamen sebepsizdir” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü de İsrail’in büyük ölçüde barışçıl olan Filistinli protestoculara karşı “sebepsiz yere güç” kullandığını ifade etti. İsrail’in kullandığı bazı önlemlerin “orantısız ve hukuki olmadığını” belirten örgüt, İsrailli güvenlik güçlerinin “barışçıl göstericilere sebepsiz yere saldırdığını” kaydetti.

Örgüt, uluslararası topluma “sistemik ihlallerinden dolayı İsrail’i sorumlu tutma” çağrısı yaptı.




Önceki Haber
DİSK-AR: İŞKUR salgında işverene 22,6 milyar, işçilere 11,4 milyar ödedi
Sonraki Haber
Fahrettin Koca: İstanbul’da vaka sayısı yüzde 65 azaldı