Ana SayfaGüncelUzmanlar araştırdı: Pandemiyi zamanında engellemek mümkünmüş

Uzmanlar araştırdı: Pandemiyi zamanında engellemek mümkünmüş

HABER MERKEZİ – Covid-19’un yayılma sürecini sekiz ay boyunca araştıran bağımsız uzmanlar, pandemiyi engellemenin mümkün olduğunu ancak DSÖ’nün vaktinde önlem almadığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından görevlendirilen bağımsız uzmanlar kurulunun bugün Cenevre’de açıkladığı rapora göre, küresel ölçekte korkunç sonuçları olan Covid-19 pandemisi, zamanında önlem alınsaydı engellenebilirdi.

Raporda, bu bağlamda korona salgınına ilişkin ön belirtilerin daha erken dikkate alınarak DSÖ’nün dünyayı vaktinde uyarması gerektiğine dikkat çekildi.

Uzmanlar kurulunun eş başkanı Ellen Johnson Sirleaf, öteleme, hazırlıksız olma ve krize zayıf tepki verilmesinden oluşan “zehirli bir karışımın” pandeminin dramatik boyutlara ulaşmasında etkili olduğunu söyledi.

DW Türkçe’nin haberine göre uzmanlar tüm bu olumsuzlukların “21. yüzyılın Çernobil’i” olarak tanımladıkları pandemiye zemin hazırladığına ve insani krize yol açtığına işaret ettiler.

Sekiz aylık araştırma

13 uzmanın yer aldığı kurul DSÖ tarafından oluşturuldu. Sekiz ay boyunca koronavirüsün yayılma sürecini mercek altına alan kurul üyeleri bu süreçte DSÖ ve ülkeler tarafından alınan önlemleri inceledi.

DSÖ, pandeminin başlangıcında özellikle çok yavaş tepki verdiği gerekçesiyle sık sık eleştirilere maruz kalmıştı. Nitekim bağımsız uzmanlar incelemelerinin ardından hazırladıkları raporda da DSÖ’nün çok daha erken küresel sağlık aciliyeti durumu ilan etmesi gerektiği sonucuna vardıklarını açıkladılar.

Uzmanlar kurulu raporunda öne çıkan bazı saptamalar ise şöyle:

“Hazırlık ve müdahale zincirinin her noktası zayıftı. Hazırlıklar yeterince finanse edilmedi. Uyarı sistemi çok yavaştı. DSÖ gücünü ortaya koyamadı. Böylece müdahalede eşitsizliği şiddetlendirdi. Küresel siyasi liderlik yoktu. Şimdi, öncelik Covid-19’dan kaynaklanan hastalık ve ölümleri sona erdirmek. Aşı dağılımı haksız ve stratejik değil. İnsanlar üzerindeki yük dayanılmaz. Bu nedenle kısa vadeli önlemler hayata geçirilmeli.”




Önceki Haber
Çiçek: Peker'in dediklerinin binde biri bile doğruysa felaket
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.