Ana SayfaToplumsal Cinsiyetİstanbul Sözleşmesi’ni savunan mülteciler farklı illere gönderildi

İstanbul Sözleşmesi’ni savunan mülteciler farklı illere gönderildi

HABER MERKEZİ – Denizli’de ‘İstanbul Sözleşmesi’ eylemine katıldıkları için gözaltına alınıp, sınır dışı edilmek üzere Aydın Geri Gönderme Merkezi’ne götürülen üç İranlı mültecinin ikamet izinleri farklı şehirlere verildi. Karara tepki gösteren mültecilerden Esmaeil Fattahi, “Emniyet bizden intikam alıyor. İstiyorlar ki kimse sesini çıkarmasın. İstiyorlar ki herkes korksun. Bizi yıldırmaya çalışıyorlar, yılmayacağız” ifadelerini kullandı.

Denizli’de 20 Mart’ta yapılan “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” eylemine katılan Esmaeil Fattahi, Leili Faraji, Zeinab Sahafi ve Mohammad Pourakbari Kermani isimli İranlı mülteciler gözaltına alınmıştı.

Haklarında “kamu düzenini bozmak” gerekçesiyle 6 ay idari gözetim ve sınır dışı kararı verilen mülteciler, 6 Nisan’da, Aydın Geri Gönderme Merkezi’ne (GGM) getirildi.

Mülteciler ardından imza şartı ile serbest bırakıldı.

Ardından üç mültecinin ikamet izinleri farklı şehirlere verildi. Aydın Göç İdaresi tebliğine göre Esmaeil Fattahi Afyon’a, Leili Faraji Sivas’a, Zeinab Sahafi de Samsun’a gönderildi.

Evrensel’den Hilmi Mıynat’ın haberine göre Aydın Göç İdaresi’ne giden üç mülteci, kendilerine yapılan tebligatı sorduğunda kararın Ankara’dan alındığı yanıtını aldı.

Tebliğe göre mültecilerin 15 gün içerisinde bildirilen illerdeki Göç İdaresi Müdürlükleri’ne kayıt olması gerekiyor. Şartlı tahliyelerinden doğan imza yükümlülükleri ise Denizli’de devam ediyor.

Ancak Uluslararası Koruma başvuru dosyaları Aydın’da kalmaya devam edecek.

Karara tepki gösteren Fattahi, “Emniyet bizden intikam alıyor. İstanbul Sözleşmesi’ni savunduğumuz için, düşüncemizi ifade ettiğimiz için bunu bize ceza olarak verdiler. İstiyorlar ki kimse sesini çıkarmasın. İstiyorlar ki herkes korksun. Onlara göre aynı ilde bulunmamız doğru değilmiş. Ben İran’da işkence gördüm ama susmadım. Bizi yıldırmaya çalışıyorlar, yılmayacağız” dedi.

Sınır dışı davalarının halen devam ettiğini kaydeden Fattahi, “Sınır dışı edilme kararına karşı yaptığımız itirazın davası da halen sürüyor. Karar çıkmış değil. Bu süreçte bize psikolojik baskı yapıyorlar. Bir yanda dava sürerken bir yandan bize bu eziyeti yapıyorlar. Biz kadın haklarını savunmaya, özgürlük mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Bu baskılara diz çökmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.




Önceki Haber
İran duyurdu: Trump dönemi yaptırımlar kaldırılıyor
Sonraki Haber
TİHV 2020 İnsan Hakları Raporu'nu açıklandı