Ana SayfaToplumsal Cinsiyetİstinaf cinsel saldırı failinin beraat kararını bozup, tutukladı

İstinaf cinsel saldırı failinin beraat kararını bozup, tutukladı

HABER MERKEZİ – İstinaf Mahkemesi, İzmir’de yerel mahkemenin tecavüz failine verdiği beraat kararını bozdu. İstinaf, tutuksuz yargılanan faili “nitelikli cinsel saldırı” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak”tan suçlu bulup, tutukladı.

Uşak’ta yaşayan bir kadın, 11 Kasım 2016 tarihinde H.B. isimli bir erkek tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldı.

Kadının şikayetçi olmasıyla Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı saldırıya dair soruşturma başlattı.

Gözaltına alınıp, serbest bırakılan H.B. hakkında “cinsel saldırı” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlamalarıyla iddianame hazırlandı. İddianame Uşak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Kesen’in haberine göre davanın 2 Ocak 2018’de yapılan karar duruşmasında mahkeme, sanığın beraatine karar verdi.

Mahkeme bu kararına gerekçe olarak ise, kadının saldırıdan sonra polis merkezine gitmek yerine taksiciyi araması; failin zorla ilişkiye girdiği ve zorla alıkoyduğunu destekleyecek, mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilememesi; araç içerisinde zorla alıkonulduğun ve zorla ilişkiye girildiğine dair izler bulunmaması, dolayısıyla da sanığın yüklenen suçları işlediğinin sabit olmamasını sundu.

Kadının avukatı Volkan Berber, beraat kararının usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’ne itirazda bulundu.

Başvuruyu kabul eden İzmir Adliye Mahkemesi 15’inci Ceza Dairesi, 31 Mart 2021’de yapılan duruşmalı yargılamada sanık, kadın, müdafileri ve tanıkları dinledi.

Sanık H.B., soruşturma ve yargılama aşamasında verdiği daha önceki beyanlarını tekrarlayarak, suçsuz olduğunu iddia etti.

Kadın da tecavüzüne uğradığını yineledi ve H.B.’nin cezalandırılmasını istedi.

İddia makamı ise esasa dair sunduğu mütalaasında, sanığın çelişkili beyanları ve ATK raporunda tecavüz bulgularının yer alması ile sanığın müspet suçları işlediğinin anlaşıldığı belirtildi.

Mahkeme, usul ve yasaya aykırı olan Uşak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının kaldırılmasını, sanığın “nitelikli cinsel saldırı” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçları yönünden cezalandırılmasını istedi.

İstinaf Mahkemesi, iddia makamının talebi doğrultusunda sanığın kadına yönelik “cinsel saldırı” suçunu işlediğini, suçun işleniş biçimi, işlendiği yer ve zaman birlikte değerlendirildiğinde alt sınırdan ayrılmayı gerektiren bir neden görülmediğini belirterek, sanığın verilen hüküm ile tutuklanmasına karar verdi.

‘Emsal bir karar’

Kadının avukatı Volkan Berber, yerel mahkemenin verdiği olumsuz kararın İzmir Adliye Mahkemesi 15’inci Ceza Dairesi’nce düzeltildiğini ve tecavüz davalarına emsal bir karar çıktığını söyledi.

Yerel mahkeme, yargılama sürecinde deyim yerindeyse; ‘kadının o saatte orada ne işi var?’ tutumu takındı. Mağdurun ilişkiye rızası olup, olmadığını defaatle vurgulamamıza rağmen sanık hakkında beraat kararı verildi. Dosyayı İstinaf Mahkemesi’ne taşıdık. İtirazlarımız İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’nce dikkate alındı ve beraat kararı kaldırıldı. Yerinde verilen kararla sanığa hem ‘nitelikli cinsel saldırı’ hem de ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından ceza verildi. Üstelik verilen hükümle beraber sanık tutuklandı.




Önceki Haber
TİHV 2020 İnsan Hakları Raporu'nu açıklandı
Sonraki Haber
Kızına sistematik cinsel istismarda bulunan Yücel Koç'a beraat