Ana SayfaEkolojiYangının sürdüğü Cudi Dağı’na yürüdüler: Doğamıza sahip çıkalım

Yangının sürdüğü Cudi Dağı’na yürüdüler: Doğamıza sahip çıkalım

HABER MERKEZİ – Aralarında ekolojist, sanatçı, aydın ve siyasetçilerin olduğu yüzlerce kişi devam eden orman yangını ve ağaç kıyımına karşı Cudi Dağı’na yürüyerek, talana tepki gösterdi.

Cudi Dağı’nda bir haftadır süren orman yangını, sınırdaki doğa tahribatı ve 23 Nisan’dan bu yana devam eden sınır ötesi operasyonlarına karşı siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleri Şırnak’ın Balveren Beldesi’nde bir araya geldi.

Aralarında, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır ile HDP’li milletvekilleri, Barış Anneleri Meclisi Üyeleri, KESK Şırnak Şubeler Platformu üyeleri, ekolojistler ile yüzlerce kişi beldede “Xweza hebûna mirovahiyêye werin em bi hevre li xwezaya xwe  xwedî derkevin” pankartı, “Cudi yanıyor”, “Cudi tarihtir tarihi yakma” dövizleriyle karşılandı.

Beldeden Cudi Dağı’nın eteklerine gerçekleştirilen yürüyüşün ardından konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Türkiye ve dünyada ciddi ekonomik kriz yaşandığını ve bunun sebebinin de doğa talanı olduğunu dile getirdi.

AKP-MHP iktidarının kurduğu sistemin ranta ve talana dayandığını ifade eden Hatimoğulları, “Taşı, dağı, toprağı sömürmek için her türlü yol ve yönteme başvurdular. Ege’de, Karadeniz’de, Amanoslar’da maden için patır patır ruhsatlar veriliyor. Doğanın her şeyini talan ediyorlar. Cudi’de kesilen bir ağacın karşılığını Ege’de görüyoruz. Karadeniz’de kesilen ağacın karşılığını da Cudi’de görüyoruz” dedi.

Cudi’de yangında ağaçların yanı sıra doğadaki canlıların da öldürüldüğünü belirten Hatimoğulları, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yaşanmaz bir coğrafya yaratıyorsunuz ve bu ısrarı sürdürüyorsunuz. Cudi Dağı bizimdir. Ege gibi, Karadeniz gibi, buralar da bizlerin toprağıdır. Hepsine tepki vermeye devam edeceğiz. Asıl sorun barıştır. Bizler ölümlerden, akan kanlardan yorulduk. Ölen de öldüren de yoruldu. Bu coğrafya bu şiddetten yoruldu. Bu talan devam ederse artık su için savaşlar çıkacak. Barış için mücadele etmeye devam edeceğiz.

Öztürk: En büyük zararı doğa görüyor

Ardından konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, kirli bir savaşın yürütüldüğünü vurgulayarak, “Doğamızı talan ediyorlar. Bu savaşta en büyük zararı gören de doğadır” diyerek şunlara dikkat çekti:

Kürt sorunu çözülmeden talan da kırım da son bulmayacaktır. Buradan şu çağrımızı yapıyoruz; Türkiye’de yaşayan her bireyin Kürt sorununun çözümü için ses çıkartması gerekir.  Artık, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde ki tecridin son bulması ve Kürt sorunun çözülmesi gerekiyor. Özgürlük alanları açılmalı ve bu kaos ortamı bir an önce son bulmalıdır.

Konuşmaların ardından kitle bir süre oturma eylemi gerçekleştirken bu sırada seslendirilen yöresel ezgi ve sloganlarla doğa talanına dikkat çekildi.

 




Önceki Haber
Taksim'e çıkan Devrimci Partililere müdahale: 10 gözaltı
Sonraki Haber
Sekiz yılda 513 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi