Ana SayfaGüncelHDK Genel Kurulu: Özel Gladyo topyekün savaş politikalarıyla daha da derinleşti

HDK Genel Kurulu: Özel Gladyo topyekün savaş politikalarıyla daha da derinleşti

HABER MERKEZİ – HDK’nin 11’inci Olağan Genel Kurulu’nda konuşan HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, gündemde olan derin devlet ilişkilerine değinerek, “Özel Gladyo yapılanmaları iktidarın Kürt sorununda topyekün savaş politikalarına dönmesiyle daha da derinleşti” dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 11’inci Olağan Genel Kurulu’nu Avcılar’da bulunan bir salonda düzenledi.

Kurula, HDK Eşsözcüleri İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay, HDK Önceki dönem Eşsözcüsü Onur Hamzaoğlu, HDP milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Alican Önlü, Musa Piroğlu ve Ali Kenanoğlu, çok sayıda kişi katıldı.

Burada konuşan HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu da HDK’yi HDK yapan felsefenin tüm dünyayı kapsadığını belirterek, zulüm düzenin karşısında insan onuruna yakışır bir dünya için emek verdiğini ifade etti.

Bundan 10 yıl önce kuruluşumuzu ilan ettiğimizde tarihsel bir başlangıç adımı attık. Ortak bir iradeyle zamana müdahale ettik. O andan itibaren Türkiye ve Kürdistan’da bizim açtığımız 3’üncü yolda yürümeye başladık. Tüm ezilenlerin mücadele zeminini başardık mı. Neden hala bu sokaklar faşist, kontrgerilla, mafyacı devletin izleniminde ve halklar acı çekiyor. Güçlü adımlar atamıyorsak kendimize soracağız. Bizi oluşturan irade birliğine bu toprakların ihtiyacı var. Büyük başarılar elde edildi. HDP, 7 Haziran’la birlikte bir güç haline geldi. Faşizmin teşhir edilmesinde, halkların kendi özgür iradesini ortaya çıkardı.

Şimdi amaçlarımızın, ideallerimizin bize emrettiklerini yapma zamanıdır. Halkların kendi kaderine ellerine alması için mücadele zamanıdır. Çünkü kapitalizm insana dair her şeyi yıkıyor. Demokrasiyi ilişkilerimizde, özgürlüğü sokakta, dayanışmayı her yerde inşa edeceğiz. Bu ortak iradeyi sağlarsak o zaman bu dünyayı bekleyen büyük karanlığı aşacak yolu da bulacağız.

Atay: Faşizmle kavga güçlendi

Şenoğlu’nun ardından söz alan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Barış Atay, Ortadoğu’dan Avrupa’ya dünyanın her yerinde kapitalizmin en ceberut saldırılarının yaşandığını söyledi.

Halkların Türkiye topraklarında bu baskılardan nasibini aldıklarını belirterek, her türlü hak arayışına dönük saldırıların karşısında HDK fikriyatının birleştirici bir güç olduğunu belirten Atay, ortak zeminlerin ve birlikteliklerin faşizmle kavgayı güçlendirdiğini vurguladı.

Atay, Türkiye’deki her türlü hak mücadelesini büyütmek adına direnenleri selamlayarak saldırıların birlikte aşılacağını kaydetti.

‘Yeni tür Gladyo devreye sokuldu’

Ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, yaşanan sürecin ülkedeki tarihi dönemeçlerden biri olduğunu söyledi.

Çeşitli vesilelerle söylüyoruz; bir karar anına, 2015’te başlayan özel savaş topyekün savaş anlayışının sonunu getirebileceğimiz bir finale doğru ilerliyoruz. Ya hep birlikte bu düzeni durduracağız değiştireceğiz ya da savaş aygıtı kendini yenileyerek yoluna başka yöntemlerle devam edecek ve 10 yıllarımızı halkların özgürlüğü, barış umudu ve demokrasi isteğini bastırabileceği 10 yılları yaşamak zorunda kalacağız.

Sedat Peker’in açıklamaları ile birlikte yeniden gündeme gelen derin devlet tartışmalarına değinen Sancar, “Şimdi gördüğümüz tablo bize kökleri çok daha eskilere uzanan Gladyo’yu hatırlatıyor. Bu devletin içinde özerk bir Gladyo her zaman vardı. Bu çeşitli dönemin ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırılmıştı ama 2007’den beri, şu meşum Dolmabahçe buluşmasından itibaren yeni tür Gladyo devreye sokuldu” dedi.

Dolmabahçe derken yanlış anlamayın. 28 Şubat 2015’teki mutabakatı kastetmiyorum. Yaşar Büyükanıt ile Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen ve her ikisinin de bunu sır olarak mezara kadar saklayacaklarını söyledikleri görüşmedeki mutabakattan bahsediyorum. Özel Gladyo’nun başlangıcının da bu dönem olduğunu biliyoruz. Özel Gladyo yapılanmaları iktidarın Kürt sorununda topyekün savaş politikalarına dönmesiyle daha da derinleşti.

Tuncel: Düzeni değiştirme zamanı geldi

Sonrasında HDK eski Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel’in Kandıra Cezaevi’nden gönderdiği mesajı okundu.

Barış ve özgürlük mücadelesini selamlayan Tuncel, sistem krizine dikkat çekerek, düzeni değiştirme zamanının geldiğini söyledi.

Tuncel, dayanışmayanın önemine vurgu yaparak, “Faşizme, tecride, savaş politikalarına, mafya düzenine dur diyerek, kadın özgürlükçü bir yaşam kurmak için yan yana gelmeliyiz. Mücadeleyi yükseltmek büyük bir sorumluluktur. HDK özgür yaşamı inşa edecek güçtür. Genel kurulumuzun yeni başlangıcının direncine gönülden inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Diğer siyasi partilerin temsilcilerinin yaptığı konuşmaların ardından kurul, basına kapalı olarak devam etti.




Önceki Haber
Avrupa Konseyi'nden Kavala kararı: Türkiye'ye ihlal süreci başlayacak
Sonraki Haber
Dünyada çocuk işçilerin sayısı 160 milyona dayandı