Ana SayfaGüncel4. yargı paketi tepkilere rağmen kabul edildi

4. yargı paketi tepkilere rağmen kabul edildi

HABER MERKEZİ – Muhalefetin eleştirilerine rağmen Meclis’e sunulan 27 maddelik 4. yargı paketi Genel Kurul’da kabul edildi.

Kamuoyunda “4’üncü yargı paketi” olarak bilinen 27 maddelik “Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Teklif, maddelerde bir değişiklik olmadan olduğu gibi Genel Kurul’dan geçti. Buna göre hukukçuların ve hak örgütlerinin büyük tepki gösterdiği, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) muhalefet şerhi düştüğü cinsel istismar, kasten öldürme, işkence gibi katalog suçlar için “somut delil” şartı aranması kabul edildi.

Söz konusu teklife göre idarenin 60 günde cevap verme süresi 30 güne iniyor. Boşandığı eşe karşı işlenen suçlar ağırlaştırıcı neden sayılacak.

Bilişim suçları ile banka ve kredi kartlarına ilişkin suçlarda mağdurun oturduğu yer mahkemesi de yetkili olacak. Tebligatlar, dosyada varsa tüm taraflara ayrıca telefon telgraf e-posta gibi yollarla da bildirilecek.

İfadesi alınmak amacıyla yakalanan kişi mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde belirtilen tarihte ilgili yargı merciinde olacağını taahhüt ederse her yakalama emri için bir kez geçerli olmak üzere Cumhuriyet Savcısı tarafından serbest bırakılması emredilebilecek. Kişi taahhüdünü yerine getirip yargı merciine gitmezse bin TL idari para cezası verilecek.

Konutunda evinde bulunmayı gerektiren adli kontrol uygulamasında konutta geçen iki gün, cezanın mahsubunda bir gün olarak hesaplanacak.

Şüpheli veya sanığın adli kontrol yükümlülüğünün devam edip etmemesine en geç 4 ayda bir soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine sulh ceza hakimi, kovuşturma evresinde ise resen mahkemece karar verileceği hüküm altına alındı.




Önceki Haber
Dersimli Ahmet Yurt Dede yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.