Ana SayfaGüncelAleyna Çakır’ın ağabeyinden Ümitcan Uygun’un tahliye edilmesine tepki: Türkiye’de adalet yok

Aleyna Çakır’ın ağabeyinden Ümitcan Uygun’un tahliye edilmesine tepki: Türkiye’de adalet yok

HABER MERKEZİ – Ümitcan Uygun’un tahliyesine tepki gösteren Aleyna Çakır’ın ağabeyi Himmet Esen, “Türkiye’de adalet yok” dedi. Kadın Dayanışma Ağı üyesi Buse Eker ise AKP-MHP bloğunun ayakta kalmak için erkekliği bir suç çetesi gibi örgütlediğini söyledi.

Ankara’nın Keçiören ilçesinde 3 Haziran 2020’de evinde ölü olarak bulunan Aleyna Çakır olarak tanınan Sema Esen’in ölümünün baş şüphelisi olan Ümitcan Uygun, “uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanmak ve kullanılmasını alenen özendirmek” suçundan 10 Ocak’ta tutuklandı.

Uygun’un 6 ay tutukluluğunun ardından 16 Temmuz’da tahliye edilmesi kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Sosyal medya canlı yayınında Çakır’a şiddet uyguladığı anlara ait görüntülerinin ortaya çıkması ve Çakır’ın ölümünden sorumlu tutan ailesinin tüm başvurularına rağmen Uygun, uyuşturucudan tutuklandı.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Aleyna Çakır’ın ağabeyi Himmet Esen, “Türkiye’de adalet diye bir şey yok” derken, Kadın Dayanışma Ağı üyesi Buse Eker ise AKP-MHP bloğunun ayakta kalmak için “erkekliği” bir suç gibi örgütlediğini belirtti.

Tutuklanmadı

Himmet Esen, Uygun’un Çakır’ın faili olduğuna dair birçok delil olmasına rağmen tutuklanmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

Uyuşturucudan dava açıldı, süreç çabuk ilerledi ve hemen tutuklandı. Hatta serbest bile bırakıldı. Fakat birçok delil olmasına rağmen ‘öldürme’ suçundan hakkında işlem bile yapılmadı. Henüz savcı da konuyla ilgili iddianame hazırlamadı. Bu süreç neden ilerlemiyor artık aklımız almıyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, zaten diyecek de neyimiz kaldı? Bir kadını öldürmüş olan bu erkek şuanda dışarıda geziyor. Türkiye’de adalet diye bir şey yok. Adalet özellikle kadınlara ve çocuklara karşı işlemiyor. AKP-MHP iktidarı başta olduğu sürece bu cezasızlık politikaları ve adaletsizlik devam edecek. Kardeşimle ilgili iddianame bir an önce hazırlanmadır. Daha ne kadar bekleyeceğiz? Kaç kadın daha ölecek?

Erkeklik örgütleniyor

Kadın Dayanışma Ağı üyesi Buse Eser ise Uygun’un tahliyesinin şaşırtıcı olmadığını belirterek, “İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasından kısa bir süre sonra böyle bir tahliyenin gerçekleşmesi, AKP iktidarının erkekliği bir suç çetesi gibi örgütlediğini gösteriyor. Bu ülkedeki mafya iktidarın faili meçhulleri olmayacağız” ifadelerini kullandı.

“Süleyman Soylu’nun faille adı geçtiği için ortalık durulsun diye bir süre tutuklu kalmasına karar verildi” diyen Eser, Uygun’un tutuklanmasını ve tahliyesinin danışıklı bir dövüş olduğunu kaydetti.

Aleyna Çakır’ın şüpheli ölümü

Ankara Keçiören’de yaşayan Aleyna Çakır ismini kullanan Sema Esen’in 3 Haziran 2020 tarihinde intihar ettiği iddia edilmişti.

Aleyna’nın cenazesini bulduğunu ve intihar ettiğini iddia eden sevgilisi Ümitcan Uygun’un kadını darp edip, bayılınca da görüntüleri sosyal medyada paylaştığı ortaya çıkmıştı.

Aleyna’nın daha önce Uygun ve onun bir arkadaşı tarafından darp edildiğini belirterek, emniyete şikayette bulunduğu ancak erkeklerin serbest bırakıldığı öğrenilmişti.

Uygun hakkında yalnızca ‘konut dokunulmazlığının ihlali’, ‘kasten yaralama’, ‘tehdit ve hakaret’ suçlarından 1 ay uzaklaştırma tedbiri uygulanmıştı.

30 Haziran’da ise olayın intihar olmayabileceğine dair verilerin yer aldığı otopsi raporu çıkmıştı. Ailesi, Aleyna Çakır’ın otopsi sonucuna dayanarak ve daha önce kızlarına şiddet uyguladığını vurgulayarak Ümitcan Uygun’u cinayetten sorumlu tutuyor.

Otopsi raporunda Aleyna’nın vücudunda ölmeden önce bir erkekle cinsel ilişki yaşadığına dair bulgular var. Rapora göre kadının tırnaklarında deri örnekleri de bulunmuştu.

Adli Tıp Uzmanı Nevzat Alkan, Ümitcan Uygun’un ifadesinin cinayet ekiplerince değil polisler tarafından alındığını, soruşturmada sorulmayan birçok soru ve eksik kalan birçok parça olduğunu söylemişti: “Kendisinden herhangi bir DNA örneği alınmamış, gözaltında tutulmamıştır. Yapılması gerekenler tam yapılmamış. Ben burada sorgulamada büyük hatalar ve eksiklikler olduğunu düşünüyorum.”

İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı rapora göre, Aleyna Çakır’ın ‘ası’ sonucu hayatını kaybettiği belirlenmişti. Fakat asının Aleyna Çakır tarafından mı yoksa başkası tarafından mı gerçekleştirildiğine dair herhangi bir tespit yapılmamıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, otopside bulunan DNA örneklerinin şüpheli Ümitcan Uygun’un DNA örnekleri ile karşılaştırılmasına karar vermişti.

Yapılan incelemede DNA örneklerinin Uygun’a ait olduğu ortaya çıkmıştı.




Önceki Haber
İran'da su protestosu: 3 kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
OHAL düzenlemelerini uzatmayı kapsayan kanun teklifi kabul edildi