Ana SayfaGüncelBuldan: Kürtler kimseye mecbur değildir

Buldan: Kürtler kimseye mecbur değildir

HABER MERKEZİ – Antep’te düzenlenen halk buluşmasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, çözüm sürecini bitiren tarafın HDP olmadığını belirterek, ”Kürtler kimseye mecbur değildir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Antep’te düzenlediği halk buluşmasında açıklamalarda bulundu.

Şehitkamil ilçesindeki HDP İl Örgütü önünde gerçekleştirilen buluşmada, “Deniz Poyraz ölümsüzdür” yazılı pankart asıldı.

Buluşmaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve HDP’li milletvekilleri de katıldı.

Konuşmasına Anteplileri selamlayarak başlayan Buldan, Antep esnafının sorunlarına değinerek şunları söyledi:

Antep işçi kenti olduğunu biliyoruz ancak pandemiyle birlikte işçilerin, esnafın ve üreticinin nerelere maruz kaldığını hep birlikte gördük. Pandemiyi gerekçe sunarak işçileri işten çıkaranlar, kendi yandaşlarının çıkarlarını gözeterek bu süreci yönettiler. İşçi de çiftçi de, kadın da, genç de, herkes bu kentte neye maruz kaldıklarını biliyor. O yüzden büyük mücadelemize sahip çıkacağız. Yani barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesi için çalışmalarımızı yürüteceğimizi ifade ediyorum.

HDP’ye açılan kapatma davasına ilişkin ”Onlar HDP’yi kapatınca HDP’lilerin evinde oturacağını zannediyor” diyen Buldan, “Onlar HDP kapanırsa, HDP fikriyatı da biter. İnsanlar evlerine çekilir diye düşünüyorlar. HDP milyonlardır. HDP yeldir, bu ülkenin iradesidir. Halkların cesaretidir, umududur. Bu topraklarda filizlenen, yeşeren, kök salan HDP’yi bitireceklerini düşünenler, HDP’yi kapatacaklarını düşünenler, yanılıyorlar. HDP’nin kapanmasına Türkiye halkları ve Kürtler asla ve asla izin vermeyecekler” diye belirtti.

‘Kürtlerden oy istemeye ne hakkınız var’

Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretini de değerlendiren Buldan, Kürtlerin kendilerine zülm edenlere yanaşmayacağını ifade ederek, şunları söyledi:

Her sıkıştıklarında, Karadeniz’e gidip, yalandan gaz çıkaranlar, aynı zamanda her sıkıştıklarında Diyarbakır’a gidip, Kürtlerden oy isteme cesaretini kendilerinde buluyorlar. Oysa şunu bilsinler, Kürtlere zulüm edenlere, Kürtleri yok sayanlara, hakaret edenlere, her gün dava açanlara, seçme ve seçilme hakkını tanımayanlara, iradesini, seçilmiş milletvekillerini, belediye başkanlarını cezaevine koyanlara, şuradan bunu hatırlamak isteriz; Sizin Kürtlerden oy istemeye ne hakkınız, ne de haddiniz var.

Çözüm sürecini kıymetli bulduğunu aktaran Buldan, çözüm sürecini bitiren tarafın HDP olmadığını dile getirerek, devamında şunları söyledi:

Şunu herkes iyi bilsin, çözüm sürecini bitiren HDP değildi, HDP olmadı, HDP olmamıştır. Dolmabahçe Mutabakatı’ndan hemen sonra ‘Ben tanımıyorum’, ‘Ben bu süreci başlatmadım’ diyerek, 7 Haziran ve 1 Kasım tarihleri arasında bu ülkede zulüm ve baskı uygulayan, herkesi tutuklatan, bu ülkenin iradesine saygısızlık yapan, Kürtlerin iradesine saygısızlık yapan bir iktidardan, Cumhurbaşkanı’nından beklenen ancak budur. O sürecin içerisinde olan biri olarak, çözüm sürecinde, 3 yıllık süreçte, o kıymetli süreçte, eğer bu ülkeye cenazeler gelmediyse, anneler ağlamadıysa, burada en büyük pay bu sürecin aktörlerindedir. En büyüğü de HDP’dedir. Bu sürecin içerisinde olanlardadır.

‘Kürtler kimseye mecbur değildir’

Kürt sorunu çözülmeden Türkiye’ye demokrasi gelmeyeceğini savunan Buldan, ülkenin en büyük sorunun Kürt sorunu olduğunu ifade etti:

Bu ülkede kim iktidar olmak istiyorsa, ülkenin en büyük sorunu olan Kürt sorununu çözmek zorundadır. Bu sorun çözülmeden bu ülkeye demokrasi gelmeyecektir. Hiç kimse Kürtlerin, Kürt halkının oylarını cebinde kesin olarak görmesin, çantada keklik olarak görmesin. Kürtler kimseye mecbur değildir, kimseye mahkum değildir. Biz kimseye mecbur değiliz, mahkum da değiliz. Bu ülkede eğer demokrasinin gelişmesini, özgürlüklerin, adaletin, hakkın, hukukun gelişmesini istiyorsanız, o zaman HDP’yi ve Kürtleri esas almak zorundasınız.

Buldan’ın konuşmasından sonra halk buluşması sona erdi.

 

 

 




Önceki Haber
Remziye Yoldaş cinayeti: Şikayetleri dikkate alınmadı, karakoldan geri çevrildi
Sonraki Haber
Türkiye Afganistan'da kalacağını açıklamıştı: Taliban 'işgalci sayarız' dedi