ABD Yüksek Mahkemesi, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan mahkeme kararını iptal etti.
ABD’de aylardır tartışılan ve yürürlükte kalması için birçok kentte eylem yapılan kürtaj hakkını garanti altına alan mahkeme kararı konusunda Yüksek Mahkeme kararını açıkladı.
Mahkemedeki 9 yargıçtan 6’sının oyu ile 1973 tarihli “Roe-Wade kararı” olarak bilinen ve ABD’de kürtajın anayasal bir hak olmasına temel teşkil eden karar iptal edildi.
Bu karar ile kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken, bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakıldı.
Daha önce 13 eyalet, Yüksek Mahkeme’nin kararının ardından otomatik olarak kürtajın yasaklanmasını öngörecek kanunların hayata geçmesini kabul etmişti. Bu eyaletler Arkansas, Idaho, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Tennessee, Utah, Texas, Oklahoma ve Wyoming.
Kaliforniya, New Mexico ve Michigan da dahil olmak üzere bazı eyaletlerin Demokrat Partili valileri, Yüksek Mahkeme’nin Roe v Wade kararını iptal etmesi durumunda yasal kürtaja erişim haklarını garanti edeceklerini açıklamışlardı.
İptal kararına pek çok kesimden tepki geldi.
‘Kürtaj bizim hakkımız’
Eski ABD Başkanı Barack Obama, kararı “Özgür topluma inanan herkese bir darbe” diye tanımladı.
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği isimli insan hakları kuruluşu ise Twitter hesabından “Bunun ne kadar korkunç bir an olduğunu inkâr etmeyeceğiz. Mahkemeler ne derse desin hiç kimse kendi isteği dışında hamileliğini devam ettirmeye zorlanamaz. Kürtaj bizim hakkımız ve bu uğurda mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.