CANLI BLOG | Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 2. gün: Rus tankları Kiev’e girdi

CANLI BLOG | Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 2. gün: Rus tankları Kiev’e girdi

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal harekatı 2. gününde devam ederken, Kiev bu sabaha yine patlama sesleriyle uyandı. Dünyadan ise tepkiler gelmeye devam ediyor.

Stoltenberg: NATO mukabele kuvveti, Doğu Avrupa’ya konuşlandırılacak

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri harekatı nedeniyle NATO Mukabele Kuvveti’nin ilk kez Avrupa’nın doğusuna konuşlandırılacağını söyledi.

NATO zirvesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, Rusya’ya “anlamsız savaşı sonlandırma, güçlerini çekme ve diplomasiye dönme” çağrısında bulundu.

Stoltenberg, “Dün NATO müttefikleri savunma planlarımızı harekete geçirmişti. Bunun sonucu olarak havada, karada ve denizde duruşumuzu güçlendirmek ve olasılıklara hızlıca karşılık verebilmek için NATO Mukabele Kuvveti unsurlarını konuşlandırıyoruz” dedi.

“ABD, Kanada ve Avrupalı müttefikler ittifakın doğusuna birlerce ilave asker gönderdi” diyen Stoltenberg, “Farklı yerlerde alarm durumunda 100’den fazla savaş uçağımız ve Kuzey’den Akdeniz’e kadar üç uçak gemisi grubunu da içeren 120 gemimiz bulunuyor. Yanlış anlaşılmalara ve yanlış hesaplara yer olmamalı. Her bir müttefiki, ittifakın her bir santimetresini korumak ve savunmak için ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.

NATO Mukabele Kuvveti’nin bazı unsurlarının halihazırda hareket halinde olduğunu dile getiren Stoltenberg, kara güçlerinin birkaç gün içinde harekete geçeceğini söyledi.

Stoltenberg, NATO Mukabele Kuvveti’nin toplu savunma bağlamında ilk kez konuşlandırılacağını, bu kuvvetin ABD’li ve Avrupalı askerleri içerdiğini aktardı.

NATO ülkelerinin Ukrayna’ya desteğinin sürdüreceğini vurgulayan Stoltenberg, Ukrayna’ya uçaksavar ve hava savunma sistemleri gönderilip gönderilmeyeceğinin sorulması üzerine şunları söyledi:

“Bugünkü NATO zirvesinde müttefikler Ukrayna’ya desteklerinin ve verilen silahların çeşitleri hakkında diğer üyelere bilgi verdiler. Bunların bazıları hava savunma sistemlerini de kapsıyor. NATO müttefikleri Ukrayna’ya askeri ve diğer çeşit ekipman desteğini sürdürecek.”


Zaharov: Finlandiya ve İsveç NATO’ya katılırsa yanıt vermemiz gerekecek

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasının “sonuçları olacağını” söyledi.

Basın toplantısı düzenleyen Zaharova, “Ülkelerin güvenliklerinin, başka ülkelerin güvenliği pahasına inşa edilmemesi gerektiğini” belirtti. Zaharova, “Finlandiya ve İsveç’in öncelikle bir askeri blok olan NATO’ya katılımı, ülkemizin yanıt vermesini gerektirecek ciddi siyasi-askeri sonuçlara yol açacaktır” dedi.


Esad’dan Putin’e destek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüşen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını “tarihin düzeltilmesi” olarak değerlendirip övgüde bulundu.


NATO Liderler Zirvesi’nden açıklama: Putin’in saldırı kararı korkunç bir hata

NATO zirvesinin ardından yayınlanan bildiride “Ukrayna’nın demokratik yollarla seçilmiş devlet başkanı, parlamentosu ve hükümeti ile vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkının yanındayız. Rusya’nın eylemleri ışığında NATO’nun caydırıcılık ve savunma duruşu için gerekli sonuçları çıkaracağız” denildi.

Putin’in askeri harekat kararının “korkunç bir hata” olarak nitelendirildiği bildiride, “Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’ya saldırma kararı, Rusya’nın uzun yıllar ekonomik ve siyasi bakımdan ağır bedel ödeyeceği korkunç bir hatadır” ifadeleri kullanıldı.


Zelenskiy’den Putin’e darbe çağrısına yanıt

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna ordusuna yaptığı darbe çağrısına yanıt verdi. Zelenskiy, “Tüm yetkililer, askerler, vatandaşlar burada, Ukrayna’yı savunuyor” dedi.


Rusya, Eurovision Şarkı Yarışması’ndan çıkarıldı

Rusya bu yıl düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması’na katılamayacak. Avrupa Yayıncılar Birliği’nden (EBU) yapılan açıklamada, Rusya’nın katılımının yarışmanın itibarını zedeleyeceği ifade edildi. Eurovision Şarkı Yarışması bu yıl mayıs ayında İtalya’nın Torino kentinde yapılacak.


Pentagon: Rusya henüz hava üstünlüğünü elde edemedi

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya’nın Ukrayna’da hava üstünlüğünü elde edemediğini ve ilerleyişlerinin tahmin edildiği kadar hızlı olmadığını söyledi.

Rusya’nın, Ukrayna’ya askeri harekatı üzerine bir grup gazeteciye açıklamada bulunan üst düzey Pentagon yetkilisi, bu ülkenin kuzey, doğu ve güney olmak üzere üç koldan ilerlemeye devam ettiğini belirtti.

Yetkili, Rus birliklerinin kuzeyden Kiev’e doğru ilerleyişinin önemli direnişle karşılaştığını belirterek, “Üç kolda da genel olarak son 24 saat içinde Rusların ivme kaybettiğini gördük. Bekledikleri kadar hızlı ilerleyemiyorlar” dedi.

Rusya’nın şu ana kadar Ukrayna’ya 200’den fazla füze fırlattığını belirten yetkili, “Aynı zamanda Rusya’nın halen Ukrayna’da hava üstünlüğü elde edemediklerini değerlendiriyoruz. Birçoğu saldırılarla vurulsa da Ukrayna’nın hava savunma sistemleri çalışıyor. Füzelerin yanı sıra uçakları da var” ifadesini kullandı.


Rusya’nın Avrupa Konseyi’ndeki temsil hakkı askıya alındı

Strazburg’da bulunan Avrupa Konseyi, Rusya’nın temsil hakkını askıya aldı.


 BM: 48 saatte 50 binden fazla Ukrayna vatandaşı ülkeyi terk etti

Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamaya göre son 48 saat içinde 50 binden fazla Ukrayna vatandaşı ülkeyi terk etti.


 Putin’den Ukrayna ordusuna çağrı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ordusuna “Kontrolü kendi elinize alın” diye seslendi. Putin, Rusya Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, “Ukrayna silahlı kuvvetlerinin personeline bir kez daha sesleniyorum: Neo-Nazilerin ve radikal milliyetçilerin, çocuklarınızı, eşlerinizi ve yaşlıları canlı kalkan olarak kullanmasına izin vermeyin. Kontrolü kendi elinize alırsanız, anlaşmamız daha kolay olacak”  dedi.


Karadeniz’de Moldova gemisine füze isabet etti

Karadeniz’de bir Moldova gemisine füze isabet ettiği açıklandı. Moldova Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Karadeniz’de ‘tarafsız sularda’ seyreden gemiye bir füzenin isabet ettiği, iki kişinin ağır yaralandığı belirtildi. Moldova bandıralı Millennial Spirit isimli gemiye isabet eden füzenin hangi taraftan atıldığının bilinmediği de aktarıldı. Mürettebatın kurtarıldığı belirtildi.


Kiev dışındaki çatışmalar şiddetlendi

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın noktalarda Ukrayna askerleri, Rus güçlerin şehre girişini engellemeye çalışıyor.

BBC muhabiri Lyse Doucet, Kiev kentinin kendisini savaşa hazırladığını bildirirken,

Ukrayna televizyonunda, molotofkokteyli yapımını gösteren içerikler yayınlanıyor.

Son 24 saatte kentin batısındaki Gostomel havaalanında çatışmalar yoğunlaştı.


AB’den Putin ve Lavrov’un ekonomik varlıklarını dondurma kararı

Avrupa Birliği’nin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Avrupa’da bulunan varlıklarını dondurma kararı almaya hazırlandığı kaydedildi.

Açıklama bir yetkiliye dayandırılırken, iki siyasetçinin AB’de hangi varlıkları olduğu bilinmiyor.


Zelenskiy’den Putin’e ‘müzakere’ çağrısı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Putin’e çağrı yaparak, “Ukrayna bölgelerinde çatışmalar devam ediyor. İnsanların ölmesini önlemek için müzakere masasına oturalım” dedi.

Rusya’yı durdurmak için hala çok geç olmadığını dile getiren Zelenskiy, “Rusya’nın saldırganlığına karşı Avrupa ülke halklarını protesto düzenlemeye” çağırdı. Zelenskiy, bu şekilde, halkların hükümetlerini daha kararlı adımlar atmaya zorlayabileceklerini söyledi.

Ukrayna lideri, 2. Dünya Savaşı sonrası “bir daha asla” ifadesinin kullanıldığını hatırlattı ve “Ama işte bir daha oluyor. 2022’de, İkinci Dünya Savaşı’ndan 75 yıl sonra” dedi.


Lavrov: Amacımız Ukrayna’yı askeri güçten arındırmak

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, askeri harekatın amacının Ukrayna’yı işgal etmek değil, ‘askeri güçten arındırmak’ olduğunu ileri sürdü.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lavrov, Rusya’nın “demokratik bir yönetimi devirme amacında mı?” şeklindeki soruya, Ukrayna’ya demokrasi denemeyeceği ifadesiyle yanıt verdi.

Lavrov, Ukrayna’nın ülkede Rusça konuşanlara kötü davrandığını da savundu.

Lavrov, BBC’den Steve Rosenberg’in, ‘işgali nasıl meşrulaştırdıklarına’ ilişkin sorusunu, Irak, Libya ve Yugoslovya’ya Batı müdahalelerini hatırlatarak yanıt verdi. Lavrov, “Demokrasiyi yayma adına binlerce kişinin öldüğünü” söyledi.

Sergey Lavrov, Batılı ülkeleri, bilinçli olarak Ukrayna’yı silahlandırmakla suçladı.

Bakan, bu müdahale ile Ukrayna halkının kendi geleceğini seçme hakkı olacağını da öne sürdü.


BM: Ukrayna’da saldırılarda 25 sivil hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi’nden yapılan açıklamada Ukrayna’da devam eden bombardıman ve hava saldırılarında 25 sivilin hayatını kaybettiği ve 102 sivilin de yaralandığı bildirildi.

BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, hayatını kaybeden ve yaralananların sayısının resmi verilerin çok daha üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

BM Mülteci Ajansı’ndan yapılan açıklamada da, saldırıların başlamasından bu yana Ukrayna’da en az 100 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi.

Bu kişilerin bir kısmının Ukrayna içerisinde yer değiştirirken birkaç bin kişinin ise Moldova, Romanya ve Polonya’ya geçtiği bilgisi verildi.


Ukrayna İçişleri Bakanlığı: Rus ordusu 33 sivil yerleşimi vurdu

Ukrayna İçişleri Bakanlığı’ndan Vadim Denisenko, Rusya güçlerinin sivil yerleşimleri hedef altına aldığını açıkladı.

Reuters ajansına konuşan Danisenko, “Ruslar, sivillerin yaşadığı alanları hedef almadıklarını söylüyor ama son 24 saat içinde 33 sivil yerleşim noktası vuruldu” dedi.


Şampiyonlar Ligi finali St. Petersburg’dan Paris’e alındı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlaması üzerine, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Yürütme Komitesi 28 Mayıs’ta Rusya’nın St. Petersburg kentinde oynanması planlanan Şampiyonlar Ligi finalinin Fransa’nın başkenti Paris’te yapılacağını açıkladı.


Ukrayna Savunma Bakanlığı: Eli silah tutan herkese ihtiyacımız var

Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından bir açıklama yapıldı.

Ordu Komutanı Yuri Galushkin’e adına yapılan açıklamada, “Bugün Ukrayna’nın her şeye ihtiyacı var. Orduya katılım için gerekli tüm prosedürler kolaylaştırıldı. Sadece kimlik numaranızı ve pasaportunuzu getirin. Yaş sınırlaması da yok” denildi.

Bakanlığın açıklamasına göre orduya kaydolmakta sorun yaşayanlar, resmi hesaptan atılan Tweet’i göstererek işlemleri hızlandırabilecek.


Ukrayna: Rus tankları Kiev’e girdi

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin şehir merkezinin 9 kilometre kuzeyindeki Obolon’a girdiğini açıkladı.

Sabah saatlerinde şehrin kuzeyinden Kiev’e giren Rus tankları, yerel gazeteciler tarafından kameraya alındı.


Zelenskiy: Sabotaj grupları Kiev’e girdi, 1 numaralı hedef benim

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın ‘sabotaj gruplarının’ Kiev’e girdiğini açıkladı.

Facebook üzerinden yaptığı açıklamada hükümet merkezinde kalarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Zelenskiy, “Aldığımız bilgilere göre düşman beni bir numaralı hedef olarak belirledi. Ailem ise iki numaralı hedef. Devlet başkanını yok ederek Ukrayna’yı siyasi olarak yok etmek istiyorlar” dedi.

Hostomel Havaalanını Rus güçlerinden geri aldıklarını anımsatan Zelenskiy, “Bu da başkente güven veriyor. Öncü verilere göre, 137 kahramanımızı, vatandaşımızı kaybettik. Asker ve sivil” ifadesini kullandı.


Zelenskiy: Rusya, bu savaşı sonlandırmak için bizimle konuşmak zorunda kalacak

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ulusa sesleniş videosu yayımladı.

Hem Ukraynaca hem de Rusça olarak Rusya’ya ateşkes çağrısı yapan Zelenskiy, “Rusya eninde sonunda çatışmaların ve bu işgalin nasıl durdurulacağı konusunda bizimle konuşmak zorunda kalacak” dedi.

Konuşma ne kadar erken başlarsa, Rusya’nın kayıplarının o kadar az olacağını belirten Zelenskiy, saldırılar durana kadar ülkelerini savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı bugün sabaha karşı ülkesine yönelik çok sayıda füze saldırısının olduğu yönündeki haberleri de doğruladı.

Füze saldırılarının yerel saatle sabaha karşı 04.00’te başladığını bildiren Zelenskiy, Rusya’nın saldırılarının hem askeri hem de sivil bölgeleri hedef aldığını da sözlerine ekledi.


Zelenskiy’ni talebiyle Macron, Putin’le görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştüğünü söyledi.

Görüşmeyi yapmasının Putin’e ulaşamayan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy tarafından talep edildiğini belirten Macron, Putin’den askeri operasyonları sonlandırmasını istediğini dile getirdi.

Brüksel’deki AB zirvesi sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Macron, görüşmenin “açık sözlü, direkt ve hızlı” olduğunu belirtti.

Macron ayrıca, Putin’den Zelenskiy ile de görüşmesini talep ettiğini ifade etti.


Kiev’de sabaha karşı patlama sesleri duyuldu

Kentte bulunan CNN ekibi, sabah saatlerinde Kiev merkezinde iki büyük patlamanın duyulduğunu bildirdi. Şehrin dışında da üç patlamanın duyulduğunu aktarıldı.

Ukrayna’da yayın yapan Unian haber ajansının bilgi veren eski İçişleri Bakan Yardımcısı Anton Herashchenko, kentte iki patlama gerçekleştiğini doğruladı. Herashchenko, seyir veya balistik füzelerin kullanıldığını da sözlerine ekledi.