Faturaları yaktılar: Elektrik şirketleri kamulaştırılsın

Faturaları yaktılar: Elektrik şirketleri kamulaştırılsın

Gelen yüksek elektrik faturaları Ankara’da protesto edildi. THD Başkanı Turhan Çakar, “Elektriğe yapılan yüksek zam tüketicileri karanlıkta ve soğukta yaşamaya mahkûm etmiştir” diyerek, elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin kamulaştırılması çağrısı yaptı.

Tüketici Hakları Derneği’nin (THD) çağrısıyla demokratik kitle örgütleri “Zamlar geri alınsın” diyerek Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması yapmak istedi. Eylem öncesi alana gelen polis, açıklamaya engel olmak istedi. Bunun üzerine kitle , Adakale Sokak’a doğru ilerledi. Burada açıklama yapan kitle, “Zamlara çözüm kamulaştırma” dövizleri taşırken, “Zamlar geri alınsın enerji üretim ve dağıtımı kamulaştırılsın” pankartı açtı.

Burada açıklama yapan Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, 1 Ocak tarihi itibariyle elektriğe Cumhuriyet tarihinin en yüksek zammı yapıldığını belirterek, “Elektrik tüm mal ve hizmet üretiminin en temel girdisidir. Elektriğe yapılan yüksek zam iğneden ipliğe her şeyin fiyatının yükselmesine neden olmaktadır” dedi.

Vatandaşın çaresiz olduğunu dile getiren Çakar, yapılan zamlardan hükümeti sorumlu olduğunu söyledi.

Yenilenebilir enerji vurgusu 

Elektrik üretiminin yüzde 50’ye yakını ithal doğal gaz ve ithal kömürden üretildiğini söyleyen Çakar, elektrik üretimi, güneşe, rüzgara, suya ve diğer yenilenebilir yerli kaynaklara dayalı olursa üretim maliyeti ve elektrik fiyatlarının düşeceğini ifade etti.x

Çakar, şu taleplerde bulundu:

  • Elektrik zamları ve kademelendirme kaldırılsın.
  • Özel elektrik üretim ve dağıtım firmaları acilen kamulaştırılsın.
  • Elektrik üretimi ve dağıtımında kamu yararı ön plana alınsın.
  • Elektrikteki yüzde 18 KDV yüzde 1’e indirilsin.
  • Solunum cihazı ile yaşamak zorunda olan dar gelirli, hiç geliri olmayan ve çaresiz yurttaşların tükettiği elektrik bedelinin tamamı kamu tarafından karşılansın.

Basın açıklaması ardından eylemciler elektrik ve doğal gaz faturalarını yaktı. Açıklama, “Zamlar geri alınsın”, “Zam zülüm işkence işte AKP” sloganlarıyla son buldu.

HABER MERKEZİ