EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla yaptığı açıklmada, “Türkiye’de doğan mülteci çocuklar başta olmak üzere, Türkiye’de kalacaklar için; bir arada yaşam ve karşılıklı entegrasyon ve gelecekte eşit yurttaşlık için alt yapı oluşturulmalıdır. Savaş ve insanlık suçlarına bulaşmış kişiler sivil masum göçmen nüfustan ayıklanmalıdır” ifadelerine yer verdi.
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla EMEP Genel Başkanlık İstanbul İrtibat Bürosu’nda göçmenlerle bir araya gelerek açıklama yaptı.
‘Sınır güvenliği adı altında uluslararası sığınma hakları rafa kaldırıldı’
Göçlere neden olan kapitalist egemen devletlerin “sınır güvenliği” adı altında uluslararası sığınma haklarını rafa kaldırdığını belirten Akdeniz, “Açıkça söylüyoruz; dünya, vatanında yaşayabilenler kadar yerinden yurdundan edilen göçmenlerin ve mültecilerindir. Önyargılara, her türden dışsallaşmaya ve ırkçılığa karşıyız. Yerlisiyle göçmeniyle emekçi halklar el ele vermeli, sömürü ve savaşa karşı birleşmelidir” dedi..
‘Düzen partileri yabancı düşmanlığına kapı açıyor’
Türkiye’de AKP’nin göçmen politikalarının, hem göçmenleri hem de yurttaşları mağdur ettiğine dikkat çeken Akdeniz, “Düzen partileri ise köklü insani çözüm yerine, yabancı düşmanlığına kapı açıyorlar. Bunu asla kabul etmiyoruz” diyerek, göçmenler konusunda atılması gereken adımları şu şekilde sıraladı:
- Suriye’de kalıcı barış ortamı sağlanmalı, demokratik Anayasa için koşullar oluşturulmalı, baskı ve despotizm son bulmalı, tüm dış güçler çekilmelidir. Sığınmacılar ve mülteciler için güvenli geri dönüş yolu açılmalıdır. Sosyal, psikolojik ve ekonomik altyapı sağlanmalıdır.
- Türkiye’de doğan mülteci çocuklar başta olmak üzere, kalacaklar için; bir arada yaşam ve karşılıklı entegrasyon ve gelecekte eşit yurttaşlık için alt yapı oluşturulmalıdır. Parayla, mülk edinmeyle zenginlere vatandaşlık satışına son verilmelidir. Savaş ve insanlık suçlarına bulaşmış kişiler sivil masum göçmen nüfustan ayıklanmalıdır.
- Göçmenlerin kayıt dışı çalışması son bulmalı, sigortalı çalışmada işveren rızası şartı kaldırılmalıdır. Yerli ve göçmen emekçiler güvenceli çalışma için ortak sendikalarda örgütlenmelidir.
- AB ile imzalanan Geri Kabul anlaşması derhal iptal edilmelidir. Mülteciler Türkiye dışında 3’üncü ülkeye geçebilmelidir.
- Suriyeliler ve mültecilerin yanı sıra, çeşitli ülkelerden gelen göçmen işçilerin korsan değil güvenceli işlerde çalışabilmesi sağlanmalıdır. Göçmenlerin kanını emen şebekelere, insan tacirlerine ve onlarla iş birliği yapan sermaye çevrelerine ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.”
Akdeniz’in ardından söz alan işçi göçmenler de, yaşadıkları sorunlardan aktararak, hayatta kalmaya çalıştıklarını söyledi. Yaşadıkları sorunun kaynağı olarak Göç İdaresini işaret eden işçiler, devletten çözüm bulmasını istedi.