Meclis’te 28’inci dönem yasama faaliyeti, bugün gerçekleştirilecek milletvekili yemin töreniyle başlayacak.
14 Mayıs’ta düzenlenen milletvekili seçiminin kesin sonuçlarına ilişkin Yüksek Seçim Kurulu kararı 30 Mayıs’ta Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanmıştı.
Meclis Genel Kurulu, TBMM İçtüzüğü’ne göre kesin sonuçların resmen yayımlanmasının ardından üçüncü gün olan bugün saat 14.00’te çağrısız toplanacak.
28’inci yasama döneminin ilk oturumuna en yaşlı üye sıfatıyla 1948 doğumlu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başkanlık edecek.
Bugünkü oturumda yeni dönemin milletvekilleri alfabetik sırayla, seçim çevresi ve isimlerine göre kürsüye gelerek yeminlerini edecek. İlk yemin edecek kişi Bahçeli olacak.
Meclis Başkanlığı seçimi gelecek hafta
Meclis’te bugün yapılacak yemin töreninin ardından sıra TBMM Başkanlık Divanı ve beş siyasi parti grubunun yönetimlerinin belirlenmesi için yapılacak seçimlere gelecek.
Meclis’in yeni başkanının seçim süreci de yemin töreniyle başlayacak. 5 gün boyunca adaylık başvuruları alınacak ve son olarak gelecek hafta çarşamba günü seçim yapılacak.
Siyasi partilerin Meclis grupları da yeni yönetimlerini belirleyecek.
Sandalye dağılımı nasıl?
Meclis’te sağ partilerin ağırlığı hissedilirken, önümüzdeki dönemde yeni grupların oluşmasına ise kesin gözle bakılıyor.
Milletvekili seçimi kesin sonuçlarına göre AKP 268, CHP 169, Yeşil Sol Parti 61, MHP 50, İYİ Parti 43, Yeniden Refah Partisi 5, Türkiye İşçi Partisi 4 milletvekili kazandı.
Ancak ittifaklar sistemi nedeniyle bazı küçük partilerin büyük partilerin listelerinden seçime girmeleri nedeniyle aslında Meclis’te 16 parti temsil edilecek. Bu partiler şöyle sıralanıyor:
Cumhur İttifakı çatısı altındaki AKP, MHP, DSP, Yeniden Refah Partisi, HÜDA PAR; Millet İttifakı çatısı altındaki CHP, İYİ Parti, DEVA, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti; Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altındaki Yeşil Sol Parti, TİP, TÖP, EMEP; seçime CHP listesinden giren Mustafa Sarıgül’ün Türkiye Değişim Hareketi.
Eski bakanlar Meclis’te
Yeni oluşan Meclis’te eski kabinenin büyük bir bölümü de bulunacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 14 Mayıs seçimi öncesi aldığı kararla kabine üyelerini milletvekili adayı göstermeye karar vermişti.
Bu çerçevede eski kabineden 15 bakan aday gösterildikleri yerlerden milletvekili olarak Meclis’e girdi. Fuat Oktay, Süleyman Soylu, Hulusi Akar, Murat Kurum, Bekir Bozdağ, Mevlüt Çavuşoğlu, Derya Yanık, Vedat Bilgin, Fatih Dönmez, Mehmet Kasapoğlu, Nurettin Nebati, Mahmut Özer, Mustafa Varank, Mehmet Muş, Adil Karaismailoğlu ve Vahit Kirişçi yürütmeden yasamaya geçmiş durumda.
Bu isimlerden birisine ya da milletvekillerinden birisine yeni kabinede yer verilmesi durumunda yemin etmesinin ardından yeni kabinede görev alacak vekilin istifa etmesi gerekecek.
Yeni kabinenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarınki yemin töreninin ardından akşam saatlerinde açıklanması bekleniyor.
Hangi liderler var, hangileri yok?
Meclis’te yeni dönemde 10 siyasi parti genel başkanı da yer alırken, Millet İttifakı liderlerinin yokluğu da dikkat çekiyor.
28’inci dönemin ilk oturumunu yönetecek olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanı sıra Meclis’te olacak parti başkanları şöyle sıralanıyor:
Yeşil Sol Parti listesinden seçime giren HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın.
Buna karşılık CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal Meclis’te olmayacak.