14 Mayıs Pazar günü birlikte yapılacak Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine 57 gün kaldı. Seçim takvimi bugün resmen başladı. Yüksek Seçim Kurulu cumhurbaşkanı adaylarına yapılacak yardım ve bağışlar ile adayların mal bildirimine ilişkin genelge yayımladı. Günün öne çıkan gelişmeleri ve kimi değerlendirmeler canlı anlatım sayfamızda.
DEVA’dan Mansur Yavaş’ın ‘liderler milletvekili olsun’ önerisine yanıt
DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, Millet İttifakı’nda yer alan altı parti liderinin milletvekili olması yönündeki teklifi ile ilgili, “Cumhurbaşkanı Yardımcılığı altı liderin imzasıyla mutabakata bağlandı, herkesin mutabakata uygun hareket etmesi gerekir” dedi.
T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre Şahin, cumhurbaşkanı yardımcılığı konusundaki kararın altı liderin mutabakatı ile alındığını hatırlatarak şunları söyledi:
Parti liderlerinin milletvekili olması ile ilgili teklifi yapacak olan da yine parti liderleridir. Masaya ne getirilmişse o değerlendirilmiştir. İstişare, mutabakat ve müzakere ile cumhurbaşkanı adayı da belirlenmiştir. Cumhurbaşkanı yardımcılıkları ile ilgili konu da altı liderin imzasıyla mutabakata bağlanmıştır. Herkesin o mutabakata uygun hareket etmesi gerekir. Aksi taktirde imzaya aykırı hareket edilmiş olur ve bu da hiçbir liderden beklenemez.
Eğer başka bir karar alınacaksa da yine o yer de altı liderin toplanacağı masadır. O masaya Sayın Mansur Yavaş’ın ismini bir lider getirmiştir ve o liderin talebi doğrultusunda müzakereyle karar verilmiştir, bu da yol haritasına işlenmiştir. Herkesin imzasının arkasında durma yükümlülüğü bulunmaktadır. Geçiş Sürecinin Yol Haritası’na dair farklı öneriler getirmek de yine sadece altı lidere mahsustur. Örneğin ben DEVA Partisi’nin Sözcüsü olarak o masaya öneride bulunamam. Sayın Yavaş’ın bir önerisi varsa Sayın Kılıçdaroğlu üzerinden elbette ki masaya getirebilir.
Mansur Yavaş, katıldığı bir televizyon programında Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı yardımcılığı formülünü değerlendirmişti. Önerilerinin sadece kendisi ve Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı yardımcısı olması yönünde olduğunu kaydeden Yavaş, “Millet İttifakı liderlerinin milletvekili adayı olması daha doğru olurdu” yorumunda bulunmuştu.
HDK’den Emek ve Özgürlük İttifakı’na açık mektup
Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Emek ve Özgürlük İttifakı’na, 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlere ortak girme kararına ilişkin açık mektup yayımladı.
Mektupta, HDK’nin Emek ve Özgürlük İttifakı tarafından alınan kararına destek verildiği belirtildi.
Emek ve Özgürlük İttifakı’nın 16 Mart’ta gerçekleştirdiği toplantı sonrasındaki alınan kararlara da değinilen mektupta, “Ezilenler açısından da kader tayin edici olan bu kritik kavşakta, her zamankinden daha fazla bu birlik ilkesine ihtiyacımız var” denildi.
“Parlamentoda rejimin kaybettiği her sandalyeye odaklanmayan bir taktik hepimize kaybettirecektir. Bu yönüyle dönem, devrimci güç birliğinde her açıdan daha fazla ısrar etme, tekil örgütsel kazanımları önceleme algısını toplum nezdinde güçlendirecek tutumlardan uzak durma dönemidir” ifadelerinin yer aldığı mektubun tamamı şöyle:
HDP, Kılıçdaroğlu’ndan ne isteyecek?
Halk TV’de yayımlanan Perdenin Önü Arkası programına konuk olan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, gündeme dair soruları yanıtladı.
Tayip Temel, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP’nin yapacağı görüşmelere dair soruları yanıtlarken “Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a karşı kazanması en muhtemel aday. Bizim ondan talebimiz demokratikleşme olabilir. Toplumun her kesimini kapsayan bir anayasa yapılmalı. Bunun harici konular mücadele konusudur” dedi.
Temel, HDP’nin parlamento seçimlerinde Cumhur ve Millet ittifakları ile rekabet halinde olduğunu ifade etti.
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da cezaevinden t24 için kaleme aldığı “HDP, Kılıçdaroğlu’ndan ne isteyecek?” başlıklı yazısında “HDP yönetimi kendisi için bir şey istemeyecek; kimseyi ayırmadan, 85 milyonun huzurunu, refahını, barışını sağlamak için hazır olduğunu belirtecek” ifadelerini kullandı.
Demirtaş, “HDP’nin duymak ve emin olmak istediği şey, yeni dönemde demokratik değişimin ciddiyetle, içtenlikle ele alınıp alınmayacağıdır” diye belirtti.
HDP’nin Millet İttifakı’nın parçası olmadığını, olmak gibi bir isteğinin de bulunmadığını vurgulayan Demirtaş, “Zaten HDP, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın kurucu parçası ve kendi öz gücüyle de parlamentoya girecektir. Dolayısıyla HDP’nin kimseden bakanlık, milletvekilliği talebi yoktur. HDP, önümüzdeki dönemde parlamentonun ana muhalefet partisi olmaya adaydır” dedi.
Savcı Sayan adaylık için Ağrı Belediye Başkanlığı görevinden istifa etti
AKP’li Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, 2023 Milletvekili Genel Seçimi’nde milletvekili aday adayı olmak için Ağrı Belediye Başkanlığı görevinden istifa etti.
Sayan’ın milletvekilliği adaylığı AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından alınan kararla netlik kazandı.
İHA’nın haberine göre Erdoğan’ın olumlu görüş bildirmesinin ardından Sayan görevinden istifa etti.
Sayan’ın hangi ilden aday listesine gireceği ise henüz netlik kazanmadı.
Daha önce yurttaşlara hakaret etmesiyle gündeme gelen Sayan, son olarak Ağrı sokaklarında uzun namlulu silah taşıyan kişilerle yürüdüğü görüntülerle gündeme gelmişti.
Barış Ünlü: ‘Türklük Sözleşmesi’ esniyor, tehlikeli bir reaksiyon oluşabilir
“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı için Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki görevinden ihraç edilen, Türklük Sözleşmesi kitabının yazarı Barış Ünlü’yle, bu ülkenin yazısız anayasası olduğunu söylediği Türklük Sözleşmesi’nin seçim gündemini nasıl etkilediğini konuştuk.
Oy ve Ötesi 100 bin gönüllü ile sandıkların tümünden veri toplamayı hedefliyor
Oy ve Ötesi Derneği, 17 Mart Cuma günü düzenlediği basın toplantısında 2023 seçimleri kapsamında yürüteceği eğitim ve gönüllü müşahit organizasyonu faaliyetlerini kamuoyuna açıkladı.
Bugüne kadar 8 farklı seçimde sandıklardan sonuç tutanak verilerini toplayıp, resmi sonuçlarla karşılaştıran ve analizlerini kamuoyu ile paylaşan Oy ve Ötesi Derneği, 2023 seçimlerinde de sürece ve seçim gününe yönelik eğitimler, gönüllü sandık müşahitliği organizasyonu ve optik karakter tanıma teknolojili mobil uygulamaları üzerinden sandık verisi sağlama faaliyetleri yürütecek.
Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertim Orkun, seçimlerde yürütecekleri faaliyetlere ilişkin şunları söyledi:
Bu seçimler için yenilediğimiz yazılım altyapımız var. Mobil uygulamamızda bu sene ilk kez kullanacağımız OCR teknolojisi ile bize ulaştırılacak tutanak görüntülerini çok daha hızlı doğrulama şansına sahip olacağız. Herkes bu mobil uygulama sayesinde bize veri ulaştırabilir, oluşturacağımız referans veri tabanına destek sağlayabilir. Bu seçimde 100 bin Oy ve Ötesi gönüllüsünün desteğiyle Türkiye’deki tüm seçim sandıklarından veri toplamayı hedefliyoruz.
Seçim takvimi resmen başladı
Yüksek Seçim Kurulu’nun ilan ettiği seçim takvimi 18 Mart (bugün) itibariyle resmen başladı.
Takvimin ilk günüyle seçim ittifakı sürecine de geçilmiş oldu.
İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin, ittifak protokolünü 24 Mart’a kadar YSK’ye teslim etmesi gerekiyor.
Cumhurbaşkanı adaylığı için başvurular ise yarın başlayacak. Cumhurbaşkanı aday listesi 31 Mart’ta, milletvekili aday listesi 19 Nisan’da açıklanacak.
Seçim takvimindeki önemli günler şöyle:
- 18 Mart: İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin, genel başkanların imzalarını içeren ittifak protokolünü YSK’ye teslim etme süreci başlayacak.
- 19 Mart: Cumhurbaşkanı adaylığı için siyasi partilerce YSK’ye yapılacak adaylık başvuruları ile seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerin YSK’ye yapılacak adaylık başvuruları başlayacak.
- 20 Mart: Cumhurbaşkanı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerin, YSK’ye yapacakları adaylık başvurusu saat 17.00’de sona erecek.
- 23 Mart: Siyasi partilerce cumhurbaşkanı adaylığı için yapılacak başvuru süresi saat 17.00’de sona erecek.
- 28 Mart: Cumhurbaşkanı geçici aday listesi Resmi Gazete’de yayımlanacak ve itiraz süreci başlayacak. İtiraz süresi bir gün olacak.
- 30 Mart: Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılan itirazların YSK tarafından karara bağlanması süreci sona erecek.
- 31 Mart: Cumhurbaşkanı kesin aday listesi Resmi Gazete’de yayımlanacak ve cumhurbaşkanı seçimi propaganda dönemi başlayacak.
- 1 Nisan: Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK’de kura çekimi yapılacak.
- 2 Nisan: Muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri askıdan indirilecek ve itiraz süreci sona erecek.
- 8 Nisan: İttifakların ve siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK’de kura çekilecek.
- 9 Nisan: Siyasi partilerin genel merkezlerinin, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait milletvekili aday listelerini teslim etme süresi 17.00’de sona erecek.
- 27 Nisan: Gümrük kapıları ile yurt dışında oy verme işlemi başlayacak.
- 4 Mayıs: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.
- 7 Mayıs: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.
- 9 Mayıs: Yurt dışında oy verme işlemi sona erecek.
- 13 Mayıs: Seçim propaganda süreci sona erecek.
- 14 Mayıs: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00’te sona erecek. Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları saat 23.59’a kadar ilan edilecek.
Anket: Kılıçdaroğlu ve Erdoğan arasındaki oy farkı 10 puandan fazla
ORC Araştırma’nın cumhurbaşkanlığı seçimi anketine göre Kemal Kılıçdaroğlu ile Erdoğan arasındaki oy farkı 10 puandan fazla.
Cumhurbaşkanı adaylarının alacağı bağışlar ile mal bildirimine ilişkin usul ve esaslar
Yüksek Seçim Kurulu’nca (YSK), 14 Mayıs’ta yapılacak seçimde cumhurbaşkanı adayı olacakların alacağı yardım ve bağışlar ile mal bildirimine ilişkin usul ve esasları belirledi.
YSK’nin 146 sayılı kararı ile “Cumhurbaşkanı Seçiminde Cumhurbaşkanı Adaylarına Yapılacak Yardım ve Bağışlar ile Adayların Mal Bildirimine İlişkin Usul ve Esasları Gösterir Genelge” Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, cumhurbaşkanı adaylarının yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan, tüzel kişilerden ve Türkiye vatandaşı olmayan gerçek kişilerden bağış ve yardım alamayacak.
Adaylar, başvuru süreci içinde mal bildirimi yapmak zorunda. Seçilen adayın mal bildirimi, seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından yayımlanacak.
Siyasi partiler tarafından aday gösterilen kişiler, 19-23 Mart tarihleri arasında, seçmenlerden toplanan imzayla aday olanlar ise 19-20 Mart tarihleri arasında mal bildiriminde bulunacak.
Adaylar sadece nakdi yardım alabilecek, ayni yardım kabul edemeyecek. Bu kapsamda bir kişinin, her bir adaya yapabileceği bağış üst limiti 55 bin 598 lira olarak belirlendi.
Bağışlar sadece seçim harcamalarında kullanılabilecek.
‘AKP, HÜDA PAR’la devletin ilişkisini güncelliyor’
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, Kürt seçmenin mevcut ittifaklara yaklaşımına ilişkin, “Hem mevcut cumhurbaşkanlığı sistemi hem de son 7-8 yılda artan baskı sistemini kökten reddeden, bunu ‘zulüm’ olarak niteleyen ama Millet İttifakı’nın Kürtleri dışlayan, Kürt sorunun çözümü noktasında iktidardan daha geri bir noktada duran söylemleri dinledikçe hiçbirine oy vermek isteyen bir grup var” dedi. Genç, AKP ve HÜDA PAR arasındaki görüşmeleri de değerlendirdi.