Ana SayfaGüncelAile Bakanlığı, kız çocuklarının kaçırılıp zorla evlendirildiği köylere heyet gönderdi

Aile Bakanlığı, kız çocuklarının kaçırılıp zorla evlendirildiği köylere heyet gönderdi

HABER MERKEZİ – İzmir’in Kiraz ilçesindeki köylerde kız çocuklarının kaçırılıp zorla evlendirildikleri bilgisinin kamuoyuna yansıması üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, köylere bir ekip göndererek inceleme başlattıklarını duyurdu. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel geçtiğimiz günlerde, İzmir’in Kiraz ilçesine bağlı Sırımlı ve Olgunlar köyünde kız çocuklarının kaçırıldığını ve ailelerine para verilmesi karşılığında zorla evlendirildiklerini gündeme getirmişti.

Sertel, Meclis’te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti.

Önergenin ve oluşan tepkinin ardından konuşan Aile Bakanı, söz konusu köylere Bakanlık tarafından inceleme yapmaları için bir ekip gönderildiğini açıkladı.

“Ekipler bilgilendirme ve eğitim çalışması da yapacak”

Hürriyet’e konuşan Kaya, olaydan 15 gün önce belediye başkanının yaptığı açıklama ile haberdar olduğunu belirterek şunları söyledi:

Sosyal çalışmacılarımız, psikologlarımız Sırımlı ve Olgunlar köylerindeki insanlarımızla görüşüyorlar, olayın yanlışlığını, sakıncalarını onlara anlatıyorlar. Ekiplerimiz bahsi geçen bölgede yatılı olarak kalarak anne-babaları bu konuda bilgilendirme ve eğitim çalışmalarını sürdürecek. Bu problem ortadan kalkıncaya kadar orada görev yapacaklar. Burada kız kaçırma, erken yaşta evlilik ve başlık parası almak gibi hepsi suç olan bir durum yaşanıyor. İl müdürlüğü ekiplerimiz, bakanlığımızın hukukçuları, emniyet ve kaymakamlık yetkilileriyle birlikte bu köylerde çalışıyorlar. Köylülerimizle toplu olarak ve ailelerle bireysel görüşmeler yapılıyor.

“Zorunlu öğrenimin takibi yok”

Kaçırma olaylarının takipçisi olacaklarını belirten İzmir Kadın Kuruluşları Birliği ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği İzmir Şube Başkanı, taşımalı eğitimin problem yarattığını belirterek şunları söyledi:

En önemli problem, o köylerde okul kapatılmış, taşımalı eğitim yapılıyor. Eskiden köy öğretmenlerinin, ebelerin hanelerden haberi olurdu. Tek tek tanırdı tüm aileleri ve çocukları. Çare bulmaya çalışırdı. Her iki köyde hiç üniversite mezunu kız yok. Rol model olacak kadın çıkmamış o köylerden. 12 yıl eğitim zorunlu olduğu halde son 4 yılın denetimi ve takibi yok. 17 yaşına kadar eğitim zorunlu olmalı.

  'Tüm Türkiye'nin sorunu': Kız çocukları kaçırılıp para karşılığında zorla evlendiriliyor

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bob Marley’nin 40 yıldır kayıp olan konser kayıtları bulundu
Sonraki Haber
HDK’den referandum deklarasyonu: ‘Hayır’ hayattır, özgür ve demokratik yaşam için ‘Hayır’