Ana SayfaGüncelMusa Anter Davası yine ertelendi

Musa Anter Davası yine ertelendi

HABER MERKEZİ – Musa Anter davasının duruşmasında tutuksuz yargılanan sanık Hamit Yıldırım’ın adli kontrol talebinin kaldırılması talebi, mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Davanın bir sonraki duruşması 20 Ocak 2021 tarihine ertelendi.

JİTEM ana davası ile birleştirilen Musa Anter davasının 14’üncü duruşması Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay ve HDP Milletvekili Habip Eksik ile Hafıza Merkezi’nden Faili Belli izlem gözlemcisi avukat Esra Kılıç katıldı.

Mahkeme salonunda ayrıca tutuksuz sanıklardan Savaş Gevrekçi ile avukatı Hikmet İşler ve sanık Hamit Yıldırım’ın avukatı Kaya Yelek hazır bulundu.

Duruşmada ilk olarak Musa Anter davasıyla birleşen Ayten Öztürk davasına ilişkin Antalya İl Jandarma Komutanlığı’nda görev yapan tanık Mustafa Başoğlu resmi üniformasıyla duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

“‘Yeşil’ ile karşılaşmadım”

“Dosya sanıkları hakkında akrabalığım yok” diyen Başoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

İsmini saydığınız kişileri tanımıyorum. Maktul Ayten Öztürk’ün öldürülmesi olayı ile ilgili bilgim bulunmamaktadır. Benim doğu görevim sırasında 1994-1995 yılları arasında Tunceli Mazgirt Asayiş Komando Bölük Komutanlığı yaptım. Daha sonra 95-96 Mazgirt ilçesinde İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yaptım.

Olayla ilgili bir bilgim yoktur. Anılan tarihte ben Malatya’da görev yaptım. Mahmut Yıldırım’ın adını (Yeşil) koduyla duyuyordum. Ama karşılaşmadım. 1991-1994 ilinde Malatya ili Akçadağ İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yapıyordum.

Duruşma ertelendi

Tanık ifadesi ardından söz alan sanık Hamit Yıldırım’ın avukatı Kaya Yelek, müvekkilinin adli kontrolünün kaldırılmasını talep etti.

Sanık avukatının talebi doğrultusunda karar verilmesini talep eden iddia makamı Yıldırım’ın imza yükümlülüğünün kaldırılmasını yurtdışı adli kontrol şartının ise devamına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti ise sanık avukatının talebini reddederek, sanık Yıldırım hakkındaki adli kontrol taleplerinin devamına, yurtdışında olan sanıklardan Abdulkadir Aygan’ın ifadesinin alınması için Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına, tanıklar Celal Yeltekin ve Ömer Özüyılmaz’ın akıbetlerinin sorulmasına, tanık Latif Şimşek için zorla getirme kararı çıkarılmasına ve aranan sanıklar hakkında yazılan müzekkerelerin yanıtlarının beklenmesine karar verdi.

Davanın bir sonraki duruşması 20 Ocak 2021 tarihine erteledi.

JİTEM Ana Davası ile birleştirilen Musa Anter Davası

1999 yılında düzenlenen iddianamelerle yargılanan 11 sanıklı ve 2005 tarihli iddianameyle yargılanan 5 sanıklı davaların 2010 yılında birleşmesiyle, süren dava JİTEM Ana Davası olarak anılmaya başlandı.

Gazeteci yazar Musa Anter’in 20 Eylül 1992’de öldürülmesiyle ilgili, eski JİTEM tetikçisi Abdülkadir Aygan’ın fail olarak işaret ettiği Hamit Yıldırım 29 Haziran 2012’de gözaltına alındı.

Yıldırım’ın 2 Temmuz 2012’de tutuklanmasıyla dava zamanaşımından kurtuldu. Başlatılan soruşturma sonucu hazırlanan 25 Haziran 2013 tarihli iddianame 5 Temmuz 2013’te Diyarbakır 7. ACM tarafından kabul edildi.

2014 yılında Musa Anter Davası’nın, JİTEM Ana Davası’yla birleştirilmesi talebi, davanın sürdüğü Diyarbakır 1. ACM tarafından kabul edildi. 2015 yılında Musa Anter Davası “güvenlik gerekçesiyle” Ankara’ya nakledildi.

Ankara 6. ACM birleştirme kararına itiraz etti. Ankara 6. ACM’nin itirazını değerlendiren Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin 29 Ocak 2016 tarihli kararıyla iki davanın birleşmesi kesinleşti.

14 Mart 2016 tarihli duruşmada MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür ve dönemin Ankara Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar tanık olarak dinlendi.

Mahkeme, bir sonraki duruşmada emekli Jandarma Tuğgeneral Veli Küçük ve dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Hüseyin Özbilgin’in tanık olarak dinlenmesine karar verdi; hem sanık hem müşteki avukatlarının, dosyaların ayrı ayrı görülmesi talebini reddetti.

25 Nisan 2016 tarihli bir sonraki duruşmada tanık olarak dinlenmesi beklenen Veli Küçük mazeret bildirerek gelmedi, duruşmada hazır bulunan Hüseyin Özbilgin tanık olarak ifade verdi. Musa Anter cinayeti olayında yaralanan Orhan Miroğlu da avukatlarıyla duruşmaya katıldı.

Tanık olması beklenen Veli Küçük 20 Haziran 2016 tarihli duruşmaya da katılmadı. Ara celsede avukatlarının Küçük’ün SEGBİS’le dinlenmesi için dilekçe verdikleri öğrenildi. Anter ailesi avukatlarının, Eski OHAL Valisi Ünal Erkan, Milletvekili Sinan Yerlikaya ve Eski İçişleri Bakanı Meral Akşener’in dinlenmesi talepleri reddedildi.

Veli Küçük’ün SEGBİS’le dinlenmesi için adresinin bulunduğu yer mahkemesine tebligat yazılmasına; Ankara JİTEM dosyasına MİT’ten gönderilen belgelerin bir suretinin Ankara 1. ACM’den istenerek incelenmesine ve sanık Hamit Yıldırım’ın tutukluluğunun devamına karar verildi.

Duruşma öncesi, 22 Eylül 2016 tarihinde Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Nevin Soyukaya ve Samet Aydın’ın tanık olarak ifadeleri alındı.

Veli Küçük ise 26 Eylül 2016 tarihli duruşmaya SEGBİS yöntemiyle katılarak ifade verdi.

İsveç’te yaşayan sanık Abdülkadir Aygan SEGBİS yöntemiyle ifade vermeye rıza göstermediği için ifadesinin İsveç’te alınacağı kesinleşti.

Tarafların ifade işlemi esnasında hazır bulunması için Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına karar verildi.

Haziran 2017’deki duruşmada Anter’i öldürmekle suçlanan Hamit Yıldırım, tutukluluk süresi dolduğu gerekçesiyle tahliye edildi. Yıldırım, Aralık ayındaki duruşmada “Anter’in katli olayıyla herhangi bir ilgim yoktur. Beni FETÖ imamı bu hale sokmuştur” sözleriyle kendini savunmuştu.




Önceki Haber
Evli olduğu Fatma'yı öldüren Eren Erdoğan'a 'iyi hal' indirimi
Sonraki Haber
Can Dündar’ın mal varlığına el konulması kararına itirazı reddedildi