Ana SayfaDünyaABD’deki saldırıda Erdoğan’ın 12 koruması hakkında tutuklama kararı

ABD’deki saldırıda Erdoğan’ın 12 koruması hakkında tutuklama kararı

HABER MERKEZİ – ABD’de protestoculara saldıran AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarına yönelik soruşturma kapsamında Erdoğan’ın 12 koruma görevlisi hakkında tutuklama kararı alındığı duyuruldu. 12 korumanın ABD’ye giriş yapmaları halinde tutuklanacakları da belirtildi. 12 koruması hakkında yakalama kararı çıkarılan Erdoğan, ABD’ye yüklenerek “Bu nasıl yasa, bu nasıl hukuktur?” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta Washington ziyareti sırasında Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde toplanan ve ellerinde “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan protestoculara yönelik saldırılarla ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.

Saldırı esnasında yerdeki bazı protestoculara tekme attıkları görüntülenen ABD’de ikamet eden Eyüp Yıldırım ve Sinan Narin’in tutuklanmasının ardından Erdoğan’ın korumalarından 12’si hakkında tutuklama kararı çıkartıldı.

  Erdoğan'ın korumalarının ABD'deki saldırısıyla ilgili iki tutuklama

Washington Emniyeti’nden yapılan açıklamada ABD’de aranan ve Türkiye’de oldukları tahmin edilen 12 kişinin ABD’ye giriş yapmaları halinde tutuklanacaklarını belirtildi.

Açıklama Washington Belediye Başkanı Bowser ve Washington Emniyet Müdürü Peter Newsham’dan geldi.

Bowser, “Kavgaya karışanlar video görüntülerinden ve pasaport kayıtlarından tespit edildi” derken, Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre Newsham, konuşmasında şunları ifade etti:

Türk korumaların barışçıl gösteri yapanlara saldırdığını keşfettik.

Olaya karıştığı tespit edilen 16 kişi yakkında yakalama kararı çıkardık. 2’si Kanada, 2’si ABD geri kalanlar Türk vatandaşı.

Şu ana kadar 2 kişi tutuklandı. Olaya karışan diğer Türk güvenlik görevlileri hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Hala kimliği tespit edilememiş, olaya karışmış kişiler de var.

Amerika ve özellikle Washington’da bizler barışçıl gösteri hakkına saygı duyuyor ve koruyoruz.

Bu kişiler eğer ABD’ye gelirlerse tutuklanacaklar. Biz bu kişilerin ABD’ye gelmelerini ve suçlamalara cevap vermelerini bekliyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gözaltına alınmasını gerektirecek herhangi bir kanıta sahip değiliz.

Washington polisi, son haftalarda ABD Dışişleri Bakanlığı ve Gizli Servisi ile birlikte gönrüntüleri incelediklerini ve bundan sonra atacakları adımlar konusunda çalıştıklarını da açıkladı.

Erdoğan’dan ABD’ye tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iftar programında yaptığı konuşmada ABD’nin korumalarına yönelik çıkarttığı tutuklama kararlarını eleştirdi.

Protestocular için “40-50 metre mesafede şahsıma karşı orada gösteri yapıyorlar” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Amerikan polisi hiçbir şey yapmıyor, dokunmuyor. Acaba benzer bir şey Türkiye’de yapılmış olsa tavır ne olur, düşünebiliyor musunuz? Hiçbir şey yapmadıkları gibi onlara karşı müdahalede bulunan oradaki bizim soydaşlarımız, vatandaşlarımızdan iki tanesini içeri almışlar dün. Böyle şey olabilir mi?

Benim korumalarımdan 12 tanesi için tutuklama kararı çıkarmışlar. Bu nasıl bir yasadır, bu nasıl bir hukuktur? Bu korumalar, beni korumayacaksa niçin bunları ben yanımda Amerika’ya götürüyorum? Amerika’nın Hans’ı ile George’u ile mi kendimi koruyacağım.

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump 16 Mayıs’ta Beyaz Saray’da yaklaşık iki saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti.

Bu görüşmenin gerçekleştiği gün Washington’daki Türk büyükelçilik konutu önünde toplanan ve ellerinde ‘Demirtaş’a özgürlük’ pankartı taşıyan protestocular saldırıya uğramıştı.

Erdoğan’ın korumalarının öncülük ettiği çok sayıda kişinin saldırısında 2’si ağır 11 protestocu yaralanmıştı.

Saldırıya dair videolarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olan biteni makam aracından izlediği ve korumasıyla yaptığı konuşma sonrası da protestoculara yönelik bir saldırının gerçekleştiği görülmüştü.

Videonun ses analizini yapan uzmanlar ise ‘saldırı talimatını’ Erdoğan’ın verdiğinin anlaşıldığını savunmuştu.

ABD’li Senato üyeleri olayın ardından korumaların saldırısıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir mektup yazmış ve “Bu olaylar hükümetin basın, etnik azınlık gruplar ve muhaliflere nasıl davrandığını yansıtıyor” ifadeleriyle barışçıl protestoculara şiddetle saldıran görevlilerin sorumlu tutulmaları yönünde çağrı yapmıştı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyareti esnasında yaşananlar nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan protestoculara Erdoğan’ın korumalarının saldırısıyla başlayan olaylardan ABD’yi sorumlu tutmuştu.

Ancak ABD Temsilciler Meclisi, Erdoğan’ın korumalarının protestoculara saldırısını kınayan tasarıyı oy çokluğuyla kabul etmişti.

Buna göre Türkiye, Cumhurbaşkanlığı korumalarının protestoculara şiddet uyguladığı gerekçesi ile kınanıyor.

ABD medyasında, Erdoğan’ın ABD ziyaretinden çok saldırı ses getirmiş, ülkenin köklü gazetelerinden New York Times protestoculara yönelik saldırının faillerini detaylı bir analize tabi tutmuştu. Öyle ki gazete bu haberi Türkçe olarak da yayınlamıştı.

NYT’nin bu haberini Karınca’nın çevirisiyle de okuyabilirsiniz:

  Tüm detaylarıyla: Erdoğan'ın korumalarının protestoculara saldırısı New York Times'ta
Previous post
ABD Dışişleri Bakanı: Müslüman Kardeşler Türkiye'de hükümetin bir parçası
Next post
'İnanç Özkeskin'in öldürüldüğü evde herhangi bir çatışmaya ilişkin kanıt yok'