Ana SayfaDünyaKuzey Suriye Federasyonu’na dair merak edilen sorular ve cevapları

Kuzey Suriye Federasyonu’na dair merak edilen sorular ve cevapları

HABER MERKEZİ – Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu deyince ne anlamak gerekiyor? Neden Rojava değil de Kuzey Suriye Federasyonu? Bu ve benzeri merak edilen soruları Fedarasyon’un Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusuf yanıtladı.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu her biri iki kantondan oluşan Cizre, Fırat ve Afrin bölgeleri ile Rakka ve Minbic özerk bölgeleri olarak coğrafi sınırlarını belirlemiş durumda.

22 Eylül’deki komün seçimlerinin ardından halihazırdaki kurucu meclis görevine son verecek ve yerini seçimle gelmiş halkların kongresine bırakacak.

Peki, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu deyince ne anlamak gerekiyor? Neden Rojava değil de Kuzey Suriye Federasyonu?

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusuf

Bu ve benzeri merak edilen sorular Fedarasyon’un Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusuf yanıtladı.

dihaber‘e konuşan Yusuf’un bölge ve kantonların neye göre belirlendiği sorusuna yanıtı şöyle:

Önceleri yönetimi örgütleme biçimi kanton esasına dayalıydı. Çünkü Girê Spî, Hesekê, Şedade ve Şehba’nın bazı bölgeleri özgürleşmemişti. Bu kentlerin özgürleşmesi ile Kuzey Federasyonu halklarının yönetim sorununa çözüm olacak federasyon ihtiyacı doğdu ve bölgeler ihtiyaca göre örgütlendi. Amaç her halk, inanç ve farklılığın kendini yönetmesi, kendi ihtiyaçlarına göre çözüm üretmesi ve merkezi bir yapılanmanın önünü kesmek.

Neden ‘Rojava’ değil de ‘Kuzey Suriye Federasyonu’?

Eşbaşkan Yusuf’un neden “Rojava” değil de “Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu” ve neden özerklik veya demokratik özerklik değil de federasyon sorularına cevapları da şu şekilde:

Proje, demokratik ulus paradigmasına dayanıyor. Bu sebeple bölge tüm halkları kapsayan bir isim ve yönetim şekline göre ayarlanmalıdır. Şayet sadece Kürtlerin yaşadığı bölge olsaydı, Rojava en uygun isimdi.

Bize göre federasyon demokratik özerkliğin en güçlü halidir. Federasyonda bölgeler yönetime iradeleri ile daha güçlü katılır. Çünkü hem kendi meclisleri, hem kendi yönetimleri var.

Önceleri (Kuzey Suriye denilmesine) itirazlar oldu, ancak Kürtler, Kuzey Suriye Federasyonu ile haklarını daha fazla garantiye alabileceklerini gördü ve kabul ettiler.

Suriye’nin temel sorununun ulus devlet yapılanması olduğunu vurgulayan Yusuf’a göre ‘bunun, yerini demokratik bir yapılanmaya bırakması şart’: “Biz çözümün Federal Suriye’de olduğunu görüyoruz. Suriye’deki çok renkliliğin bu şekilde korunacağını biliyoruz. Aksi durum çatışmaların sürmesidir. Bizim hayata geçirdiğimiz model tüm Suriye için”.

Seçim bölgeleri

Peki, seçim yapılacak bölgeler Suriye’den ayrı mı tutuluyor? Bu bölgelerin Suriye ile veya diğer bölgelerle bağı nasıl olacak? Yusuf’un bu soruya yanıtı da şöyle:

Her şeyden önce söyleyeyim ki, demokratik federalizm Suriye’nin iç projesidir, biz çözümü Suriye’nin parçalanmasında değil, birlikteliğinde görüyoruz. Parçalı yapıların, bölge ve çözüm istemeyen devletlerin egemenliğinde kalacağına inanıyoruz. Şimdiki durumda diğer bölgeler ile ilişkilerimiz kopuktur. Her bölgede bir güç egemendir. Bu bölgeler arası ilişkiler gelişmeli ve bunları bir sistem etrafında müzakere etmeli. Her halkın, inancın, farklılığın korunduğu bir anayasa hazırlanmalı. Bu anayasa, bölgelerarası ilişkileri tanımlamalı ve Federal Suriye yönetimini ortaya çıkarmalıdır.

Kürtler sistemin neresinde?

“Biz devlet kurmuyoruz” diyen Yusuf, “Suriye halklarının başına bela olan ulus devleti demokratikleştirmeye çalışıyoruz. Federasyon parçalanmışlık değil, gönüllü birliktelik ve uzlaşmadır” derken, Kürtlerin federasyonda kimlik ve haklarının sahibi olacağını vurguluyor:

Kürtler bu sistemin kurucu unsurudur. Yönetimde yer alma, dilleri ile eğitim alma-verme, diğer yurttaşlar gibi kimlik edinme hakları var.

Sistem tüm halkları ve inançları kapsıyor. Toplumsal sözleşmede tüm halkların, inançların ve farklılıkların hakları tanımlanmıştır. Federal meclisin yüzde 40’ı bileşenlerden oluşacak.

Demokratik Suriye Güçleri ne olacak?

Yusuf, şu anda Rakka’da IŞİD’e karşı savaşan ve askeri bir güç olan Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) akıbeti için de “DSG Suriye halklarının savunma gücüdür. Toplumsal sözleşmemizde Kuzey Suriye Federasyonu’nun savunma gücü olarak tanımlanmıştır” diyor.


Bu haberin İngilizcesine aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Questions and answers about the ‘Federation of Northern Syria’


 




Önceki Haber
İzmir'de nöbetin beşinci günü: 'Bir suçsuzlar ittifakına kuvvetle muhtacız'
Sonraki Haber
Emekliliğini istedi: Ankara Emniyet Müdürü görevi bıraktı