Ana SayfaManşetMaltepe’de buluşan kadınlar: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz efendiler

Maltepe’de buluşan kadınlar: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz efendiler

HABER MERKEZİ – Çok sayıda kadın örgütünün çağrısıyla Türkiye’nin dört bir yanından İstanbul’a gelen kadınlar “Büyük Kadın Mitingi”nin yapılacağı Maltepe Etkinlik Alanı’nda bir araya geldi. Kadınları ellerinde HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğraflarını da taşıdı.

İstanbul Sözleşmesi’nin tamamen yürürlükten kaldırılacağı 1 Temmuz öncesi kadın ve LGBTİ örgütleri “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’ şiarıyla “Büyük Kadın Mitingi”  yaptı.

300’e yakın kadın ve LGBTİ örgütünün destek verdiği mitinge Türkiye’nin birçok ilinden gelen çok sayıda kadın sabah saatlerinden itibaren İstanbul’a giriş yaptı.  İstanbul’un birçok noktasında toplanan kadınlar ise, kortej oluşturarak alana doğru giriş yaptı.

Kadın Meclisleri “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganı ile alana doğru giriş yaparken, HDP Kadın Meclisi ve Tevgera Jinên Azad (TJA), HDP İzmir İl Örgütü binasına yapılan saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğraflarının bulunduğu dövizler ve “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, ”Bir ölür bin doğarız”, “Erkek vuruyor devlet koruyor” sloganları ile yürüdü.

Alanda haber takibinde olan Gazete Karınca çalışanı Mehmet Elma’nın çekim yapması polis tarafından engellendi.

Polisin alana girmek isteyen gruba tek tek girmeleri için baskı yaptığını belirten Elma, bu anları kaydetmek isterken kendisinin polis tarafından durdurulduğunu anlattı.

Elma, “Kayıt altına almak istedim polis yanıma geldi. Kimliğimi aldı genelgeden dolayı çekim yapamayacağını söyledi. Kimliğime el koydu kimliğimi alamadım alandan uzaklaştırıldım” dedi ve o anları videoya kaydetti.

 

Mitinge Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kadın milletvekilleri ile DEVA Partisi’nden kadın siyasetçiler de katıldı.

Miting alanında kadınlar, “Şiddete karşı özsavunma örgütlenmesi kuralım” ve “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” mesajını verdi.

Mitingde sahne alan sanatçı Kalben, “Şiddetsiz bir yaşam istiyoruz, yeni katillerin, faillerin doğmadı barış içinde bir yaşam bir ülke istiyoruz. Bütün halkların eşitliğinden, İstanbul Sözleşmesi’nden, yaşamımızdan, güvenliğimizden vazgeçmiyoruz efendiler” dedi.

Yazar Ayşen Şahin, Meclis’te oy birliği ile kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’nden tek kişilik Cumhurbaşkanı kararı ile çekilemeyeceğini vurguladı.

Şahin, “Meclis’in iradesi tek kişiye devredilemez. Temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmeler böyle yok edilemez. Bu hukuksuz, bizim için geçersiz karar, isyanımızı, öfkemizi büyüttü. Kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Sahnede seslendirilen şarkıların ardından, erkekler tarafından katledilen kadınların isimleri okunarak hep bir ağızdan “burada” diye haykırıldı.

Deniz Poyraz’ın adının anıldığı sırada kitle defalarca “burada” diye haykırdı. Kadınlar “Hem bir siyasi suikastın hem kadın cinayetinin kurbanı Deniz’in anısı mücadelemizde yaşayacak. Barışı ve özgürlüğü kazanacağız” mesajı verdi.


Fotoğraflar: Mehmet Elma



Önceki Haber
'27 yıl geçti, oğlumun kemiklerini istiyorum'
Sonraki Haber
Tutuklu kadınlardan çağrı: Başka Denizler ölmesin diye mücadele zamanıdır