Ana SayfaGüncelBu kez batıdan bombalayan Türkiye’ye uyarı: ‘Afrin İdlib değil, operasyonun sonuçları ağır olur’

Bu kez batıdan bombalayan Türkiye’ye uyarı: ‘Afrin İdlib değil, operasyonun sonuçları ağır olur’

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde İdlib’deki operasyonun ‘büyük oranda neticelendiğini’ söyleyerek “Önümüzde Afrin konusu var” sözleriyle operasyon sinyali vermesi sonrası bugün Demokratik Suriye Güçleri’nin denetiminde olan yerler TSK tarafından bombalandı. Şu ana dek TSK’nin kuzeyden hedef aldığı Afrin batıdan da vurulurken, Demokratik Kuzey Suriye Kurucu Meclisi Yürütme Konseyi Eş Başkanı Foza Yusuf ise olası bir operasyon için “Afrin İdlib değil” sözleriyle uyarıda bulundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Ekim’de, “İçi bizim, dışı Rusya’nın” diyerek duyurduğu İdlib operasyonu devam ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 13 Ekim’de Suriye sınırını geçerek askeri sevkiyatın ardından İdlib’e girmişti.

Her ne kadar Türkiye’nin “Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü” olarak bölgede bulunduğu iddia edilse de Ankara’nın asıl amacının “Afrin’e müdahale” olduğu belirtiliyor.

Öyle ki Erdoğan, son olarak 24 Ekim’de yaptığı açıklamada Afrin’e operasyon sinyalini şöyle vermişti: “İdlib’deki operasyon büyük oranda neticelendi, önümüzde Afrin konumuz var. Daha önce ne dedik? Bir gece ansızın gelebiliriz, bir gece ansızın vurabiliriz”.

Afrin’e top atışları

Bugün ise şu ana dek Şehba bölgesinden yani Minbiç, Cerablus ve Bab tarafından Afrin’in kuzey doğusundaki köylere sürekli atışlar yapan TSK’nin şimdi de batıdan Afrin’i hedef aldığı bildirildi.

Yerel kaynaklara göre Afrin’in batısındaki beş köye konuşlanan TSK birlikleri buralardan, Rakka’yı IŞİD’den kurtaran Demokratik Suriye Güçleri (DSG) denetimindeki köyleri havan ve toplarla vurdu.

Ayrıca Kilis’in Akçabağlar Karakolu’ndan da sabah saatlerinde Afrin’in Dikmetaş ve Kestel Cindo köylerine havan topları atıldı.

“Afrin İdlib değil”

TSK’nin hamleleri sürerken Afrin cephesi ise temkinli ve olası bir operasyona karşı hazırlıklı.

Artı Gerçek’ten Gamze Kafar’a konuşan ve olası bir Afrin operasyonuna dair değerlendirmelerde bulunan Demokratik Kuzey Suriye Kurucu Meclisi Yürütme Konseyi Eş Başkanı Foza Yusuf’un açıklamaları şöyle:

Afrin’de bir çatışma olursa bu bütün Kuzey Suriye sınırlarında yaygınlaşacak. Afrin’le sınırlı kalmayacak ve farklı alanlara sıçrayacak. Uluslararası güçlerin hedeflediği müzakere süreci sabote edilecek.

Böylesi bir operasyonun oluşması halinde sonuçları çok ağır olacak. Suriye ve İdlib halkı açısından ağır olacak. Bu bizim açımızdan da Afrin için büyük bir tehdit teşkil ediyor. Dediğim gibi bunun sonuçları sadece Afrin’le sınırlı kalmayıp bütün Suriye’ye mal olacak. Ayrıca önü alınmadığı halde Türkiye’yi de çok ciddi sıkıntılara sokacak bir süreç. Rusya bir plan yaptı ama bence planladığı şeyler çok farklı bir boyuta girdi.

Kobani ne kadar isteseler de düşmedi. Rakka da onların istediği gibi olmadı. Şimdi Afrin’de bunu başarmaya çalışıyorlar. Ama bizce nasıl diğer alanlarda sonuç alınmadıysa aynı şekilde Afrin’de de sonuç alınmayacağı kesin.

Biz nasıl Serekaniye’de El Nusra’ya karşı, Kobani’de dünya çapında IŞİD’e karşı bir direniş sergilediysek, Afrin için de böyle bir kararlılığımız var. Herkes Afrin’i savunmak için seferber olacaktır. Bütün güçlerimizle topyekün bir karşı koyuş olacaktır.

Direnişle bu süreci karşılayacağımızı herkese belirtiyoruz. Afrin İdlib değil, çok farklı bir sürecin olacağını düşünüyorum. Halklarımız da güçlerimiz de bunu hazırlıklı. Topyekün bir direniş gelişir.

Previous post
'Egemenlik geçici, kadın mücadelesi kalıcıdır'
Next post
‘Türkiye’nin en yoğun kargo şubesi’: Ovacık’taki kooperatifin satışlarına yetişilemiyor