Ana SayfaDünyaHRW’den Türkiye’nin ‘kimyasal hadım’ gündemi üzerine: İstismarla mücadelede istismarcı bir yaklaşım

HRW’den Türkiye’nin ‘kimyasal hadım’ gündemi üzerine: İstismarla mücadelede istismarcı bir yaklaşım

HABER MERKEZİ – Hükümetin cinsel istismarlara karşı ‘kimyasal hadım’ı önermesini ele alan HRW, “Türkiye, çocuk istismarıyla mücadelede istismarcı bir yaklaşım için tekrar kapıları açtı” ifadelerini kullanarak, Türkiye’yi, işkence yerine suçluların yaptıklarından ötürü sorumlu tutulmasını temin etmeye çağırdı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), hükümetin cinsel istismarlara karşı önerdiği ‘kimyasal hadım’ için ‘Türkiye, çocuk istismarıyla mücadelede yanlış yönde ve istismarcı bir yaklaşım için tekrar kapıları açtı’ diye yazdı.

Constanze Letsch tarafından kaleme alınan yazıda, cinsel saldırı suçlularına yönelik 2016 yılında da ‘kimyasal hadım’ kararı alındığı, ancak daha sonra bu kararın durdurulduğu hatırlatıldı.

‘Kimyasal hadım’ın çözüm sunmamasının yanı sıra uluslararası anlaşmaları da ihlal ettiğinin’ belirtildiği yazıda, “Türk hükümetinin, çocukları şiddetten ve cinsel istismardan koruma yükümlülüğü olduğunu, ancak bu yükümlülüğü yerine getiremediği” ifade edildi.

Yazıda, son olarak suçlulara işkence etmektense, suçluların yaptıklarından ötürü sorumlu tutulması gerektiği önerisinde bulunuldu:

“Hadım, -kimyasal olsa da olmasa da- cismani cezanın acımasız ve aşağılayıcı bir şeklidir. Türkiye’nin de taraf olduğu İşkencenin Önlenmesi Sözleşmesi, Uluslararası Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kesin bir şekilde acımasız, insandışı veya aşağılayıcı tutumu veya cezayı yasaklıyor.

Türkiye hükümeti cinsel şiddet ve çocuk istismarına engel olmakta ciddiyse, istismarın altında yatan nedenleri ele almaya ve şiddetten ötürü suçlu olanların hepsinin sorumlu tutulmasını temin etmeye odaklamalı, işkence edilmesine değil.”


Karınca Dış Haberler



Önceki Haber
Temelli: BM kararı Afrin için de acilen uygulanmalı
Sonraki Haber
Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri için başvurular başladı