Ana SayfaGüncelErdoğan “Okuma hakkı vermeyeceğiz” demişti: 9 Boğaziçili öğrenci tutuklandı

Erdoğan “Okuma hakkı vermeyeceğiz” demişti: 9 Boğaziçili öğrenci tutuklandı

HABER MERKEZİ – Boğaziçi Üniversitesi’nde “Afrin lokumu” dağıtanlara “Katliamın lokumu olmaz” dedikleri için gözaltına alınan 15 öğrenciden 9’u tutuklandı. 6 öğrenci ise ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakıldı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde 19 Mart’ta “Afrin lokumu” dağıtanlara “Katliamın lokumu olmaz” dedikleri için AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilen ve baskınlarla gözaltına alınan 15 öğrencinin emniyetteki işlemlerinin ardından savcılığa sevk edildi.

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde savcılık işlemleri tamamlanan 15 öğrenci, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Savcılığın hazırladığı mahkemeye sevk yazısında “Bahse konu olaylar bir üniversite içerisinde masum bir öğrenci grup tarafından, masum duygularla hareket eden gösterilen demokratik tepki olarak gösterilmesi istenmekte ise de asıl amaç bu grubun organik bağlar içerisinde olduğu terör örgütlerinin yöntemlerinin meşru göstermeye yönelik kamuoyu oluşturmaya dair eylemler olduğu sabittir. Şüpheliler organik bağ içerisinde bulundukları terör örgütlerini meşrulaştırmaya çalışırken, gerek TSK  gerek Türkiye Cumhuriyeti devletini itibarsızlaştırmak, tepkisel uluslararası kamuoyu oluşturmak, terör örgütlerinin amacı doğrultusunda toplumda kargaşa yaratmak, barış ve huzur ortamını bozmayı amaçlamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Boğaziçili 9 öğrenci tutuklandı

Mahkemeye sevk edilen Boğaziçi Üniversitesi’nden 15 öğrenci hakkında karar açıklandı.

Günlerdir gözaltında tutulan 15 öğrenciden 9’u tutuklandı. 6’sı ise ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakıldı.

Tutuklanan öğrencilerin Şükran Yaren Tuncer, Zülküf İbrahim Erkul, Esen Deniz Üstündağ, Sevde Öztürk,  Kübra Sağır, Berke Aydoğan, Deniz Yılmaz, Agah Suat Atay ve Yusuf Noyan Öztürk olduğu öğrenildi.

‘Üniversiteler üzerindeki baskılar son bulsun’

Öğrencilerin aileleri ve arkadaşları, karar öncesi adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Eğitim hakkı engellenemez. Gençliğe, üniversiteye, Boğaziçi’ye özgürlük” pankartı açılırken, açıklamayı Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden Tilbe Akan yaptı.

Açıklamadan bazı bölümler şöyle:

“Üniversiteleri, iktidarına payanda yapma gayreti içinde olanlar arkadaşlarımızı hedef haline getiriyor. Çünkü dertleri, bu ülkede halen susturulamayan gençlik dinamizminin üniversitelerdeki varlığını bitirmek. Bu hiç hoşlanmadıkları gerçeği üniversite gençliği olarak bir kez daha vurguluyoruz: Üniversitelerde özgür düşünceyi savunmaya devam edeceğiz.

“Her alanda topluma karşı sorumluluk sahibi olan ve eleştirel bireylerin yetiştirilmesinin hedeflendiği akademi, bu özgürlükler olmadan düşünülemez. Üniversiteleri, demokratik hakları, bilimsel düşünceyi bitirme gayreti içinde olan otoriter, tekçi anlayış bizi daima karşısında bulmaya devam edecektir. Biat etmek, her sesi kısmak, korku ile teslim olmuş bir toplum yaratma gayretinin karşısında bildiklerimizi savunmaya devam ederken, üniversitelerimizden vazgeçmeyeceğiz.

“Bu ülkenin eşitlik, özgürlük, bilim, laiklik, demokratik üniversite ve kardeşlikten yana olan seslerini üniversitelerde bitirmeye uzanan her ele karşı üniversiteleri savunacağız. Boğaziçi Üniversitesi’nin yanındayız. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın, üniversiteler üzerindeki baskılar son bulsun.”

Ne olmuştu?

23 Mart’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu terörist öğrencileri kamera çekimlerinden bulup, çıkarıp, onlara da gereğini yapacağız. Bu üniversitelerimizdeki hocalarımızın da çok daha dikkatli olması gerekir. Eğer bu üniversitelerimizdeki hocalarımızın bu öğrencilerle iltisakı olduğunu belirlediğimiz anda onlarla ilgili de gereğini yaparız” demişti.

24 Mart’ta bir kez daha gözaltına alınan öğrencilerle ilgili konuşan Erdoğan, “O komünist öğrencilere, terörist vatan hainlerine üniversitede okuma hakkı vermeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan tarafından hedef gösterilen öğrenciler yurt ile ev baskınlarında gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan 15 öğrenci için Uluslararası Af Örgütü de bir ‘acil eylem kampanyası’ başlatmıştı.


Af Örgütü’nden Boğaziçi öğrencileri için ‘acil eylem kampanyası’

Previous post
Erdoğan’la görüşen Putin: Kürtler Suriye’de tüm siyasi süreçlere katılma hakkına sahip
Next post
Trump ve CENTCOM’dan ‘Suriye’ açıklaması