Ana SayfaDünyaTrump “Hazırlan Rusya, füzeler geliyor” dedi, Putin’den ‘sağduyu’ çağrısı geldi

Trump “Hazırlan Rusya, füzeler geliyor” dedi, Putin’den ‘sağduyu’ çağrısı geldi

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, Twitter’dan yaptığı paylaşımlarında Rusya’yı tehdit ederek, “Hazırlan Rusya, füzeler geliyor, üstelik hepsi yeni ve ‘akıllı'” dedi. Ardından da ‘silahlanmayı durdurma’ çağrısı yapan Trump’a yanıt veren Putin, ‘sağduyu’ çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Suriye’ye atılacak füzeleri vuracağını söyleyen Rusya’ya tehditler savurdu.

Rusya’ya “hazırlanması” için çağrı yapan Trump’ın mesajı şöyle:

“Rusya, Suriye’ye ateşlenen tüm füzelerin hepsini vurma sözü veriyor. Hazırlan Rusya çünkü geliyor olacaklar; üstelik hepsi güzel, yeni ve ‘akıllı’. İnsanları öldüren ve bundan keyif alan ‘Gazla Öldüren Bir Hayvan’la ortak olmamalısın.”

Trump’ın bu tehdidi, Rusya’nın Lübnan Büyükelçisi Aleksander Zasypkin’in Hizbullah’a ait el Manar televizyonuna verdiği mülakatta, Suriye’ye atılacak füzeleri havada vuracaklarını ve füzelerin atıldığı noktaları hedef alacaklarını söylemesinin ardından geldi.

Zasypkin, “Eğer ABD bir füze saldırısı düzenlerse, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ve Rusya Genelkurmay Başkanı’nın daha önce belirttiği gibi, bu füzeleri havada imha ederiz ve hatta fırlatıldıkları noktaları da hedef alırız” demişti.

Rusya’dan ilk yanıt

Rusya’dan ABD Başkanı Trump’a ilk yanıt ise Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova’dan geldi. Zaharova mesajında füzelerin Esad’ı vurmaması uyarısında bulundu.

Zaharova, “akıllı füzelerin “son birkaç yıldır toprakları üzerinde uluslararası terör örgütleriyle mücadele eden meşru bir hükümeti değil, teröristleri hedef alması gerektiğini” söyledi.

Trump’tan ikinci mesaj

ABD Başkanı Trump, ilk tweetinden yaklaşık bir saat sonra ikinci tweetinde ise “silahlanmayı durdurma” çağrısı yaptı.

“Rusya ile ilişkilerimiz her zamankinden daha kötü durumda. Buna gerek yok. Ekonomisine yardım etmemiz için Rusya’nın bize ihtiyacı var. Bunu yapması kolay olur. Bütün milletlerin birlikte çalışmasına ihtiyacımız var. Silahlanma yarışını durdurun.”

Rusya’dan Trump’a yanıt

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’dan Trump’ın ikinci tweetine de yanıt geldi.

Zaharova “Trump, Twitter’da paylaşıma devam ediyor. Benim de Facebook’ta durmam için bir neden yok. Basında Trump’ın Twitter’da silah yarışını durdurmayı teklif ettiği yazıyor. Harika bir fikir! Kimyasal silahları imha etmekle başlamayı teklif ediyorum. ABD’ninkilerle” ifadelerini kullandı.

Putin’den ‘sağduyu’ çağrısı

Son olarak yeni büyükelçilerin ziyaretinde Rus diplomasisi hakkında konuşan Putin, ”Dünyadaki durumun giderek daha kaotik hale gelmesine rağmen, sağduyunun galip geleceğini umuyoruz” dedi.

”Dünyadaki vaziyet endişe verici, tüm dünya sisteminin istikrara kavuşacağını ve daha öngörülebilir olacağını umuyoruz” diye devam eden Putin ”Rusya, diğer ülkelerle ilişkilerini uluslararası hukuk normlarının temelinde inşa etmek istiyor” vurgusu yaptı.

Rusya’nın yabancı partnerleriyle yapıcı ilişkiler kurduğunu belirten Putin ”Rusya gelecekte de küresel ve bölgesel güvenliğin güçlendirilmesine yönelik tutumuna kararlılıkla devam edecek” dedi.

Kremlin’den Trump’a yanıt

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye ve Rusya ile ilgili tweetleriyle ilgili yaptığı açıklamada “Rusya, Twitter diplomasisinin bir parçası değil. Daha ciddi bir yaklaşım umuyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı: Ordu hazır

Tartışmayı başlatan Suriye Duma’daki kimyasal saldırı iddialarını incelediklerini belirten ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ‘Donald Trump’ın uygun görmesi durumunda ordunun göreve hazır olduğunu’ söyledi.

Mattis saldırıyı Suriye hükümetinin gerçekleştirdiği yönünde yeterli kanıt olup olmadığı sorusuna “Müttefiklerimizle istihbarat topluyoruz. Hala bunun üzerinde çalışıyoruz” yanıtını verdi.

İngiltere: Askeri harekata destek veririz

Konuya ilişkin BBC televizyonuna konuşan kaynaklara göre İngiltere Başbakanı Theresa May de ABD’nin Suriye’ye yönelik düzenleyeceği askeri harekata destek verecek.

Açıklamada May’in bu destek için parlamento onayı aramayacağı da belirtildi.

Previous post
‘Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi’ kadın katliamlarına karşı buluştu: 'Öz savunma meşru haktır'
Next post
Cannes Film Festivali'nin Cinefondation ve Kısa Film bölümünde yarışacak yapımlar açıklandı