Ana SayfaCezaevleriVegan trans tutuklu İda Koçak açlık grevinde

Vegan trans tutuklu İda Koçak açlık grevinde

HABER MERKEZİ – Sincan L Tipi Cezaevi’nde bulunan vegan trans mahpus İda Koçak, kendisine vegan olmayan yemek verilmesi sebebiyle açlık grevine başladı. Koçak, açlık grevinin 8’inci gününde.

Trans aktivist Diren Coşkun, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşım ile Ankara Sincan L Tipi Cezaevi’nde bulunan vegan trans mahpus İda Koçak’ın açlık grevinde olduğunu duyurdu.

Ailesinin görüşüne gitmesiyle açlık grevine başladığı öğrenilen Koçak, kendisine vegan yiyecek verilmesini talep etmesine rağmen ısrarla navegan (vegan olmayan) yemeklerin getirilmesi nedeniyle başladığı açlık grevinin 8’inci gününde.

Cezaevi ile görüşmeler başladı

Konuyla ilgili çalışmalara başlayan Pembe Hayat Derneği, cezaevinin psikososyal servisi ile iletişime geçerek konuyla ilgili bilgi talep etti.

Trans mahpusun maruz kaldığı baskının sosyal medya hesapları üzerinden duyurulması ile de nefret karşıtları tepki göstermeye başladı.

#İdayaSesVer hashtag’i ile paylaşım yapan kişiler, bu durumun bir an önce son bulması için çağrıda bulunuyor.

AYM kararı var

1992 yılında müebbet hapis cezasına çarptırılan vegan-anarşist Osman Evcan, 2011’de Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde 43 gün, 2018’de de Silivri Cezaevi’nde 44 gün açlık grevi yapmıştı.

Son açlık grevinde vegan menü de dahil olmak üzere tüm talepleri kabul edilmişti.

Adalet Bakanlığı, 28 Mart 2012’de, ‘Hükümlü ve Tutuklular ile Ceza İnfaz Kurumları Personelinin İaşe Yönetmeliği’nde tüm tutuklu ve hükümlüleri yakından ilgilendiren önemli bir değişiklik yapmıştı.

Yönetmeliğe, “Hasta hükümlü ve tutukluya, diyetisyen veya hekimlerin belirleyeceği besinler verilir. İnancı gereği veya vegan, vejetaryen (etyemez) türü özel bir beslenme şekline sahip hükümlü ve tutukluların talepleri, iaşe miktarı ile sınırlı kalmak üzere karşılanır. Eğitim merkezlerinde de bu uygulama yapılır” maddesi eklenmişti.

Ayrıca Osman Evcan’ın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı bireysel başvuru ile cezaevlerindeki tüm vegan ve vejetaryen mahpuslar, vegan ve vejetaryen yemek hakkı kazanmıştı.


Karınca, Pembe Hayat, KaosGL.org

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
SİYAD Onur ve Emek Ödülleri'nin sahipleri belli oldu
Sonraki Haber
Erzurum'da bir kadını yaralayan Murat Yıldırım'ın cezai ehliyeti sorgulanacak